Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse_tkani.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать

17. Класифікація трикотажних товарів, її ознаки.

Класифікація трикотажних виробів

Трикотажних виробів широкого вжитку класифіку­ється за такими ознаками:

1. Залежно від виконуваної функції:трикотажний одяг; 2. штучне хутро; 2. За призначенням:верхній трикотаж; білизняний трикотаж; панчішно-шкарпеткові вироби; рукавички та рукавиці; головні убори (хустково-шарфові вироби). Кожний клас поділяється на підкласи, в яких об'єднуються однорідні готові вироби; підклас - на групи виробів за сезоном (літні, зимові). Кожна група поділяється на підгрупи (побутові, спортивні). За складом сировини трикотажні вироби поділяються на чистовонняні (з тонкої напівгрубої та грубої вовни; напіввовняні з тонкої, напівгрубої, грубої вовни в суміші з рослинним або штучним волокном); змішані бавовняно-лавсанові, бавовняно-капронові; шовкові з штучного шовку або синтетичної пряжі та ниток (капронових та лавсанових одиночних та комплек­сних ниток, текстурованих ниток та ін). За способом виробництва вироби можуть бути суцільнов'язанмми; кроєними. За структурою трикотажного полотна вироби поділяю їм на кулірні одинарні (односторонній трикотаж), кулірні подвійні (двосторонній трикотаж та основов'язаний). За класом трикотажної машини.За видом оздоблення. За розміром. За ростом.

Трикотажні вироби класифікуються за: 1призначенням - верхні, білизняні, спортивні, купальні, рукави­чкові, головні убори і шарфи; 2 статево-віковими ознаками - дитячі вироби для новонароджених, ясельного, дошкільного, молодшого шкільного віку, підлітків (дівчаток, хлопчиків), дорослих (чоловіків та жінок);

2 сезонним використанням - літні, весняно-осінні, зимовий асортимент.

Трикотажні полотна класифікуються за призначенням:для вищеназваних груп виробів; для підкладки до одягу;для верху та підкладки до взуття; меблеві.

Штучне трикотажне хутро класифікується за призначенням: для верхнього одягу; для головних уборів та оздоблення; для підкладки до верхнього одягу; для декоративних виробів (ковдри, покривала, чохли, накидки та ін.);для меблів; для підкладки до взуття, шкіряної та текстильної галантереї; для іграшок.

Панчішно-шкарпеткові вироби класифікуються за: видами - колготки (зі слідом та без сліду), панчохи, півпанчохи, гетри, шкарпетки, підслідники.

18. Головні ткацькі переплетення та їх проізводні.

Тк пер-ня-переплетення поздовжніх і поперечних ниток, з яких виробл тканини, а на її поверхні форм певний порядок перекрить і взаємодіє з строками. Головні: полотняне: одностороннєР1І1. саржеве-тканини однобічні (рис на лиц стороні)рис має вигляд діагональних смуг різної ширини,напрвлних під кутом70.різновиди:просте,підтканеР2І1,3І1,основнеР1І2,1І3,рівносистемнеР2І2,3І3.атлас-лиц поверхня утв за рах перекриття ниток основи. сатинове-лиц поверхня утв за рах перекриття ниток утка. Дрібнвізерункові:похідні від базових, хар-ся збільш довжини перекриттів або по основі або по утоку.похідні від полотняного: репсове-збільш ниток по основі і передку.рогошка-збільш перекриттів і по основі і по утку.від саржевих:отрим шляхом збільш довжини перекриттів,к-тю ниток в рапорті(посилена саржа, проста саржа) та змінення направлень саржевих ліній: ламана,зігзагоподібна саржа. Від атласних і сатинових:посилений атлас-отр шляхом збільш довжини перекриттів осн ниток. посилений сатин-отр шляхом збільш довжини перекриттів уточних ниток. тіньові атласно-сатинові-отр внасл переходу від сатину з утковим ефектом до атласу з осн ефектом і навпаки.Комбіновані:обєдн в одному перепл двох бо більше базових чи похідних переплетень та їх подальшою розробкою зміною в рапорті.орнаментні-рис у вигляді продольних і попер смуг клітин, різних контурів, які утв шляхом поєднання різних переплетень.крепові-хар-ся дрібнозернистою матованою поверхнею за рах накладання різних рапортів,перестановки ниток уточних та основних,їх будують на осн саржевих сатиново-атласних полотн переплетень.просвічуване-сполуення полотняного з сатиново-атл переплетенням, ос-ть тканина має простір без нитки.рельєфне-склад з певних геометр фігур (ромби,клітини,смужки) і виступають опукло на поверхні:вафельне,діагональне, рубчикове. Складні -мають 3 і більше систем ниток (2основи і 1 утоку і навп).півторашарове-має 2 основи і 1 нитку підканняі навп. Поодинока система ниток у тканині лежить в одній площині,а подвійні системи-у двох,одна за другою.двошарове(подвійне)-2 системи ниток основи і 2 нитки утоку.суцільно-тканні-верхній шар зроблений 2 системами основи,нижній 2 утоку.прошивні-склад з 2 шарів тканин зєдн між собою лише в окремих місцях.три і багатошарові:3-6 систем ниток.піке-тканина лиц поверхні має випуклі рельєфні рисунки,контури їх поглиблені в товщу тканини, але зворотній бік тканини гладкий.ворсові.махрові-2 системи ниток основи і 1 утоку.з 1 основи і утоку утв грунт тканини,а 2 утв петлі.перевивочне(ажурне).Крупновізерункові(жаккардові):великий рапорт 24-к-х тис ниток:простий(2системи),складни(3-5).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]