Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билет 10 -12.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Билет №26

1Навести особливості організації обслуговування пасажирів на автотранспорті та водному транспорті

Для пасажирів автотранспорту створені автовокзали та автостанції.

Для обслуговування пасажирів харчуванням на автостанціях, передбачають буфети на 12, 16, 24, 36 місць, на автовокзалах кафе від 15 до 100 місць. Режим роботи може залежати від роботи автостанції а також робити цілодобово. У асортименті буфетів – закуски, бутерброди, кисломолочні продукти, борошняна та кондитерська випічка, кава, чай.

В асортименті кафе можуть бути бульйони, деякі інші другі страви нескладного приготування, солодкі страви.

Організація харчування обслуговування пасажирів на автотранспорті значно відрізняється від харчування в інших закладах ресторанного господарства через те, що:

  • між підприємством і пасажиром немає прямого зв’язку, тому підприємство укладає угоди з авто перевізником, який надає послуги з автоперевезення.

  • Частота та раціон харчування залежить від дальності автоперевезень, чим триваліше рейс тим більше пасажир споживає продукції.

  • Залежно від виду автотранспорту, в дорозі може бути представлене харчування як у гарячому так і у холодному вигляді.

У дорозі пасажири можуть харчуватись як під час руху так і на зупинках, станціях, автовокзалах. Для цього транспорт оснащують спеціальними термоапаратами, охолоджувачами, кавоварками.

Обслуговування на водному транспорті

Невеликі річкові і морські судна обладнанні буфетами для продажу холодних закусок і напоїв. Буфет має підсобне приміщення, може мати і торговий зал на 8-12 місць, якщо торговий зал відсутній, то продукцію відпускають через роздавальне вікно, що виходить на закриту частину палуби.

Великі судна мають один або декілька салонів-ресторанів, буфети, бари. Місткість салонів-ресторанів коливається від 48 до 200 місць. Їх обладнують столами, стільцями, сервантами. Для нервування столів використовують посуд збільшеної ваги, споживачів в залі обслуговують офіціанти.

Під час споживання їжі у залі здійснюється розвізна торгівля: туристам пропонують напої, кондитерські та тютюнові вироби.

Бари реалізують коктейлі, безалкогольні напої, закупні товари, кондитерські вироби.

При ресторанах є складські приміщення, в яких зберігається певний запас товарів.

Обслуговування пасажирів. На судні на 360 місць, на верхній палубі є зал ресторан на 180 місць, обслуговування туристів під час сніданку, обіду та вечері здійснюється в два прийоми.

2Навести характеристику видів і форм туризму. Порядок укладання контрактів на обслуговування.

 існують такі види туризму:  - дитячий; - молодіжний; - сімейний; - для осіб похилого віку; - для інвалідів; - культурно-пізнавальний; - лікувально-оздоровчий; - спортивний; - релігійний; - екологічний (зелений); - сільський; - підводний; - гірський; - пригодницький; - мисливський; - автомобільний; - самодіяльний тощо. Головним є поділ туризму на внутрішній і міжнародний. 1. Внутрішній туризм являє собою міграційні потоки людей у межах країни постійного проживання з туристичними цілями. Національна грошова одиниця, яка використовується повсякденно, продовжує залишатися засобом платежу, а рідна туристу мова- засобом спілкування. Такі подорожі порівняно легко організувати. За деякими оцінками, на частку внутрішнього туризму припадає 80-90 % усіх туристичних поїздок, а загальний обсяг витрат на внутрішній туризм є 5-10 разів перевищує витрати туристів на міжнародні поїздки. 2. Міжнародний туризм охоплює поїздки осіб, що подорожують з туристичними цілями за межі країни постійного проживання. Перетин державного кордону для них пов'язаний з певними формальностями: оформленням закордонних паспортів і віз, проходженням митних процедур, валютним і медичним контролем. Ці правила вводяться державою в цілях боротьби з незаконною міграцією, міжнародним тероризмом, торгівлею наркотиками, проституцією і т. д. і забезпечують установлений порядок в'їзду в країну і виїзду з неї. Спеціальні служби перевіряють дотримання туристами паспортно-візового режиму, вимог щодо вакцинації (щеплень), правил і умов провезення через кордон речей, товарів, валютних коштів і проведення операцій по обміну валюти.

3Скласти меню «європейського сніданку» для ресторану при готелі та розрахувати кількість страв для туристів з Польщі у кількості 30 осіб.

Меню «європейський сніданок» на 30 осіб для поляків

1.Кефір

2.яйця під майонезом

3. масло вершкове

4 салат овочевий

5. булочка

6.чай чорний

7.сир

При складання меню для туристів треба враховувати те що вони люблять : кефір, просто квашу, квашені салати та свіжі, яйця під майонезом, гостру сирну закуску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]