Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТО двигунів.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать
  1. Безпечні прийоми праці під час техшчного обслуговування двигуна

Інструменти, що використовують під час технічного обслуговування автомобіля, повинні бути чистими i справними. Необхідно, щоб молотки, зубила i інші ручні інструменти не мали сколов робочих кінців, гострих ребер. Молотки i кувалди повинні бути надійно насаджені на дерев'яні ручки. Поверхня ручок інструментів повинна бути гладкою, без тріщин.

Не допускається використання ключів зі зношеними гранями i poзмірів, що не відповідають необхідним. Забороняється використання важелів для збільшення плеча гайкових ключів.

Подача автомобіля на пост обслуговування повинна здійснюватися на малій швидкості. При цьому необхідно спостерігати за положенням коліс відносно реборд канави або естакади. Після встановлення автомобіля на канаві необхідно повісити на рульове колесо табличку „ Двигун не запускати - працюють люди!". Якщо не передбачено примусове переміщення з поста на піст, автомобіль фіксують стоянковим гальмом i вмиканням першої передачі в коробці передач. Запалювання (у дизелів - подача палива) повинно бути вимкнено, під колеса підкладено не менш двох колісних упорів.

Під час обслуговування автомобіля, що встановлений на підйомнику, необхідно на механізмі керування

57

підйомником закріпити табличку з надписом „ Під автомобілем працюють люди!". Для запобігання самовільного опускання гідравлічного підйомника після підйому автомобіля повинні бути встановлені упори (штанги).

Електричне обладнання діагностичного стенда з біговими барабанами (пульт керування, апаратні шафи та ін.) повинні бути надійно заземлені.

Автомобіль, що встановлюється на барабани стенда, необхідно надійно зафіксувати та встановити не менш двох упорів під передні (задні) колеса.

Після завершення роботи рубильник стенда вимикають, крани паливних баків, вентилі подачі стиснутого повітря закривають.

Пуск двигуна під час технічного обслуговування здійснюють стартером. Перед пуском автомобіль загальмовують, важіль коробки передач ставлять в нейтральне положення.

У виключних випадках можна використовувати пускову рукоятку. При и використанні для запобігання пошкоджень рук рукоятку необхідно тримати таким чином, щоб всі пальці руки були з одного боку рукоятки. Повертати колінчастий вал необхідно тільки знизу вгору. Повертання вала зверху до низу або по колу не допускається.

Для проведення регулювальних робіт на двигуні, що працює, в зоні технічного обслуговування виділяється окремий піст, що обладнується місцевим відсмоктувачем відпрацьованих газів.

У відпрацьованих газах двигунів знаходяться токсичні продукти від неповного згоряння палива. Гранично

58

припустима концентрація шкідливих речовин у виробничих приміщеннях для технічного обслуговування i ремонту автомобілів не повинна перевищувати: 20 мг/м3 окису вуглецю, 0,7 мг/м3 акролеїну, 5 мг/м3 окису азоту.

Виробничі приміщення автотранспортного підприємства повинні мати проточно-витяжну вентиляцію, а також можливість провітрювання.

В приміщеннях для технічного обслуговування i ремонту забороняється залишати порожню тару від палива та мастильних матеріалів. Розлите паливо або масло необхідно терміново прибирати, використовуючи пісок або тирсу.

Після закінчення роботи слід зібрати використані ганчірки i скласти в спеціальну тару.

Технічне обслуговування i ремонт приладів системи живлення, що зняті з автомобіля, здійснюють в спеціальних дільницях (цехах). Цех паливної апаратури розташовують в окремому непрохідному приміщенні, що має окремий вихід. У ванни для миття приладів i деталей, місць для розбирання (складання), перевірки i регулювання приладів, а також у точильного верстата повинні бути вентиляційні відсмоктувачі.

Роботи по зачищенню деталей перед пайкою i лудінням повинні виконуватися на місцях, що обладнані вентиляцією. Паливні баки, тару із-під рідин, що згоряють, перед ремонтом необхідно промити гарячою водою, пропарити парою, промити каустичною содою i просушити гарячим повітрям.

59