Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТО двигунів.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

5. Затягування гайок кріплення головок циліндрів

Головку одягають на шпильки блоку циліндрів вільно, без ударів (рис. 8). Далі необхідно перевірити положення прокладки головки циліндрів відносно блоку циліндрів та головки блоку. Прокладка повинна бути розташована без

17

перекосів з максимальним співпаданням отворів для проходу масла, охолоджувальної рідини та отворів циліндрів. Гайки затягують рівномірно i послідовно від середини до краю в два прийоми.

Кінцеве затягування проводять за допомогою динамометричного ключа. Момент затягування гайок кріплення головок повинен бути: 73-78 Нм (ЗМЗ-24, 3M3-53), 70-90 Нм (ЗИЛ- 130), 190-210 Нм (КамАЗ-740).

Рис. 8. Послідовність затягування гайок кріплення головок до боків циліндрів двигунів автомобілів: а - ГАЗ-52, б - 3M3-53, в - ЗИЛ-130, д - КамАЗ-740.

18

6. Ochobhi несправності і технічне

ОБСЛУГОВУВАННЯ СИСТЕМ ОХОЛОДЖЕННЯ I ЗМАЩУВАННЯ

З овнішніми ознаками несправності системи охолодження є перегрів або охолодження двигуна. Перегрів двигуна можливий, якщо в системі не вистачає охолоджувальної рідини, має місце обрив або буксування пасу приводу вентилятора i насоса, заїдання термостата i (або) жалюзі в закритому положенні, наявність відкладень у великій кількості.

Охолодження двигуна можливо при заїданні термостата (або) жалюзів відкритому положенні, а також із-за відсутності вентилювальних чохлів в зимовий період.

Зовнішніми ознаками несправності системи змащування є забруднення масла, понижений або підвищений тиск в системі.

Понижений тиск в системі змащування спостерігається при зниженні рівня масла, його розріджуванні, появі течі масла, зношуванні деталей масляного насоса, підшипників колінчастого i розподільчого валів, заїданні редукційного клапана у відкритому положенні.

Підвищений тиск може спостерігатися у результаті використання масла підвищеної в'язкості, заїдання редукційного клапана в закритому положенні, засмічення маслопроводів.

19

    1. Роботи з технічного обслуговування систем охолодження і змащування

При проведенні щоденного технічного обслуговування перевіряють оглядом герметичність систем охолодження i змащування, рівень рідини в системі охолодження i при необхідності додають воду. В зимовий період експлуатації при встановленні автомобіля на місце зберігання воду зливають з системи охолодження i передпускового підігрівача, а перед пуском двигуна заповнюють або гарячою водою або від'єднують двигун до системи підігріву. Крім того, при щоденному обслуговуванні заливають рідину в бачок пристрою для миття скла, перевіряють pівень i при необхідності доливають масло в картер двигуна. У дизелів необхідно перевірити рівень масла в паливному насосі високого тиску i регуляторі максимальної частоти обертання колінчастого вала двигуна, зупинити двигун та на слух перевірити роботу фільтра відцентрової очистки масла.

Під час проведення першого технічного обслуговування слід:

  • перевірити i при необхідності відрегулювати натяг привідних пасів;

  • при роботі у підвищено забрудненому повітрі замінити масло в картері двигуна;

  • злити відстій з корпусів фільтрів та очистити від відкладень внутрішню поверхню ковпака фільтра відцентрового очищення масла;

  • промити фільтрувальний елемент повітряного

20

фільтра вентиляції картера.

Під час другого технічного обслуговування необхідно:

  • Перевірити i за потребою закріпити вентилятор, радіатор, жалюзі i капот;

  • замінити (за графіком) масло в картері двигуна;

  • промити фільтруючий елемент фільтра грубого очищення масла i замінити фільтруючий елемент фільтра тонкого очищення або очистити фільтр відцентрового очищення масла;

  • очистити i промити клапан вентиляції картера;

  • змастити підшипники водяного насоса та натяжного ролика паса вентилятора.

Під час сезонного технічного обслуговування:

  • перевіряють оглядом герметичність систем охолодження i палення, передпускового підігрівача;

  • промивають систему охолодження;

  • при підготовці до зимових умов експлуатації перевіряють дію передпускового підігрівача, а також відключають масляний рядіатор;

  • два рази на рік при зміні сорту масла промивають систему змащування.

Перевірку герметичності системи охолодження проводять зовнішнім оглядом. Шланги системи повинні надійно з'єднуватися. На їх поверхні не повинно бути тріщин, розшарувань. Дію клапанів пробки радіатора перевіряють натисканням на них пальцем.

В системі охолодження двигуна ГАЗ-24, що

21

заповнюється антифризом „Тосол А-40", рівень рідини на холодному двигуні повинен бути не менш мітки „MIN" розширювального бачка або на 3-5 см вище за неї.

Промивання системи охолодження виконують в такій послідовності:

  • зливають антифриз та заповнюють систему водою;

  • запускають двигун i після прогріву зливають воду;

  • ще один раз промивають систему водою;

  • заливають антифриз до верхнього зрізу наливної горловини радіатора при знятій пробці розширювального бачка;

  • ставлять пробку радіатора на місце та заливають антифриз в розширювальний бачок на 3-5 см вище за мітку „MIN".

При сильному засміченні та закупорюванні трубок, радіатор знімають i заливають в нього 10-% розчин каустичної соди, який підігрівають до температури 90 °С. Через 30-40 хвилин розчин зливають i декілька разів промивають радіатор водою. Для запобігання пошкодження алюмінієвих деталей, в сорочку охолодження заливати розчин каустичної соди не можна.

Перед промивкою сорочок охолодження знімають термостат з патрубка та зливний кран з блоку циліндрів. Напрямок води для промивання повинен бути зворотним відносно напрямку циркуляції рідини в системі охолодження двигуна при його роботі, поки вода, що з нього виходить, не стане чистою.

Так, наприклад, для промивки сорочки охолодження

22

ЗИЛ-130 з блока циліндрів треба зняти патрубок з термостатом, викрутити з блока зливні крани та відкрити зливний кран патрубка на радіаторі. Воду направляють в отвір патрубка термостата.

Для промивання радіатора воду направляють в нижній патрубок, вода виливається через шланг, що одягнутий на верхній патрубок. При цьому пробка радіатора повинна бути закритою.