Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТО двигунів.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

6.1.2. Перевірка справності термостата

Якщо термостат справний, то під час прогріву двигуна верхня коробка радіатора повинна бути холодною. Нагрів

29

верхньої коробки радіатора повинен відчуватися, коли стрілка покажчика температури досягає 70 °С.

Для більш точної перевірки термостат знімають, очищують від бруду, поміщають в посуд з водою, що встановлюють на електроплитку. Воду нагрівають, за температурою слідкують за допомогою термометра. Термостат двигунів ЗИЛ справний, якщо його клапан починає відкриватися при температурі 66,5-71,5 °С, а повністю відкривається при 81-85 °С.

6.1.З. Доливання I заміна масла

Д ля перевірки рівня масла необхідно зупинити двигун, почекати 2-3 хвилини, поки масло стече в картер, витягнути та протерти щуп, встановити його на місце до упора, i витягнув знову по мітках встановити рівень масла. Якщо рівень менше мітки .,Долий" (рис.11), експлуатувати автомобіль не можна, необхідно долити масло до рівня ,.Повно".

Рис. 11. Перевірка рівня масла в картері двигуна

30

ЗИЛ-130:

1 - мітка, що відповідає рівню масла до пуску двигуна.

Під час перевірки рівня масла до пуску двигуна після тривалої зупинки нормальний рівень повинен відповідати верхній прямокутній мітці на щупі.

У більшості автомобілів з карбюраторними двигунами масло замінюють при ТО-2, у дизельних - через одне ТО-1. Для легкових автомобілів ВАЗ, Москвич-2140, ГАЗ-24 при використанні масел, що рекомендовані заводом-виробником, строк заміни масла складає 8-10 тис. км npo6iry.

Масло рекомендується замінювати на гарячому двигуні. Для цього викручують зливну пробку картера i зливають відпрацьоване масло. З корпусів масляних фільтрів зливають відстій, розбирають i промивають фільтри. При сильному забрудненні масла промивають картер двигуна.

Для промивки в картер заливають чисте малов'язке (зимове) масло до нижньої мітки щупа, запускають двигун та дають йому попрацювати до 10 хвилин на режимі холостого ходу. Потім зливають промивальне масло, заливають в картер свіже масло, запускають двигун на 3-5 хвилин. Через 5-10 хвилин після зупинки двигуна замірюють рівень масла в картері.

Внаслідок окислення масла киснем повітря утворюється нагар. Відкладання нагару в камерах згоряння двигуна викликають перебої в системі запалювання, перегрів i роботу двигуна з детонацією. Відкладення на головках клапанів призводять до їх перегріву та зміні геометрії, нещільному приляганню клапанів до сідел. Наслідком

31

попадання твердих частин нагару в картер двигуна є засмічення маслопроводів та фільтрів.

Для очищення масляних фільтрів їх розбирають, промивають гасом, протирають та обдувають чистим повітрям. Фільтрувальні елементи фільтрів тонкого очищення замінюють.

Для очищення фільтра відцентрового очищення масла необхідно:

  • зупинити двигун, дати маслу стекти в картер (20-30 хвилин);

  • відкрутити гайку 1 (рис. 12) i зняти кожух 2;

  • відвернути пробку 8 та вставити в отвір стержень, щоб утримати ротор 7 від прокручування;

  • нанести мітку на ротор i ковпак 4;

  • відвернути гайку 3 та зняти ковпак 4;

  • зняти пластмасову вставку 5, сітчастий фільтр 6 i прокладку;

  • зняті деталі відчистити від відкладень та бруду, промити гасом;

  • збирання провести в зворотній послідовності.

В процесі збирання особливу увагу треба приділити стану ущільнювальних кілець та встановленню прокладки кожуха 2. Необхідно також сумістити мітки на роторі 7 та ковпаку 4. Далі треба перевірити роботу фільтра на прогрітому двигуні. Після зупинки двигуна ротор справного фільтра продовжує обертатися 2-3 хвилини з характерним гудінням. Якщо гудіння прослуховується більш короткий час, то ротор пригальмовується, наприклад, внаслідок сильного затягування його гайки. Цю гайку потрібно затягувати від зусилля руки без допомоги будь якого інструменту.

32

Рис. 12. Розбирання, очистка i промивка фільтра відцентрового очищення масла: 1,3- гайки; 2 - кожух; 4 - ковпак; 5 - вставка; 6 - . сітчастий фільтр; 7 - ротор; 8 – пробка.

В системі вентиляції картера знімають i очищують трубки i шланги, очищують повітряний фільтр. Трубки i шланги в системі повинні щільно з'єднуватися між собою, не повинні мати тріщин, набухань, розшарувань. У двигуна ЗИЛ-130 промивають ацетоном клапан вентиляції картера.

Систему вентиляції картера двигуна 3M3-53 очищують в такій послідовності:

33

  • промивають фільтрувальний елемент фільтра вентиляції картера в гасі i просушують;

  • змочують фільтр вентиляції картера маслом для двигуна;

  • знімають трубку вентиляції i промивають її гасом, просушують i встановлюють на місце.

Під час руху автомобілів ГАЗ-53 i ЗИЛ-130 3i швидкістю 40-50 км/год тиск масла в системі змащування повинен бути 0,2-0,4 МПа. При зниженні тиску масла в режимі холостого ходу до 0,09-0,04 МПа (3M3-53) або 0,06-0,03 МПа (ЗИЛ-130) загоряється контрольна лампа на щитку приладів.

Тиск масла прогрітого двигуна КамАЗ-740 при частоті обертання колінчастого вала 2600 об/хв. повинен бути 0,45-0,55 МПа.