Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова по соках.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Обсяг вибірки для перевірки маси нетто

Об’єм партії (кількість споживчої тари), шт.

Нормальний контроль

Посиленный контроль

Об’єм вибірки,

шт.

Приймальне число

Браковане число

Об’єм вибірки, шт.

Приймальне число

Браковане число

Продукція в споживчій тарі об’ємом до 0,35 л.

50 включ.

2

0

1

0

1

від 51 до 150 включ.

2

0

1

5

1

2

» 151 > 500 >

3

0

1

8

і 1

2

> 501 » 3200 '»

5

1

2

13

2

3

більше. 3200

8

1

CM

20

3

4

Продукція в споживчій тарі об’ємом 0,35 до 1 л включ.

до 150 включ.

2 ,

0

1

3

0

1

від 151 до 1200 включ.

2 •

1

3

1

2

> 1201 » 35000 >

з-

0

1

8

1

2

більше. 35000

5

1

2

13

2

3

Продукція в споживчій тарі об’ємом більше1 л

До 50 включ.

I

0

1

2

0

1

від51 до 500 включ.

2

0

1

3

0

1

» 501 до 35000 »

2

0

1

5

1

2

більше 35000

3

0

1

8

1

2

Результати випробувань рахуються задовільними, якщо кількість споживчої тари у вибірці, що не відповідає встановленим вимогам по будь-якому з показників, менше або рівно приймальному числу, і партія не підлягає прийманню, якщо воно більше або рівно числу бракування.

Для перевірки фізико-хімічних показників якості продукту повинна бути відібрана випадковим чином вибірка, об'єм якої вказаний в табл.3.7.

Для проведення фізико-хімічних випробувань допускається використовувати споживчу тару, відібрану по табл..3.7. після перевірки маси нетто і масової частки складових частин продукту, якщо це допускається умовами аналізу.

При отриманні незадовільних результатів хоч би по одному з показників в об'єднаній пробі партія не підлягає прийманню.

Для перевірки органолептичних показників якості продукту повинна бути відібрана випадковим чином вибірка, об'єм якої вказаний в табл.3.7. Допускається використовувати споживчу тару, відібрану по табл.3.6., після відбору з неї проб для. фізико-хімічних випробувань, якщо не відбулося змін органолептичних показників продукту (зовнішнього вигляду, консистенції і ін.).

Результати випробувань вважаються задовільними, якщо у вибірці ке буде виявлено жодної одиниці споживчої тари, що не відповідає встановленим вимогам.

Оцінку якості партії по наявності дефектів упакування (банки бомбажні, хлопавки, з ознаками мікробіологічного псування продукту, патьоками, неправильно оформленим закочувальним швом, деформацією корпусу, пробоїнами, іржею, після видалення якої залишаються раковини, перекосом кришок, деформованими кришками) проводять відповідно до порядком санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі і на підприємствах громадського харчування, затвердженим Міністерством охорони здоров'я СРСР.

Оцінку якості партії за мікробіологічними показниками проводять по ГОСТ 10444.0—75 і відповідно до порядку санітарно-технічного контролю консервів на виробничих підприємствах, оптових базах, в роздрібній торгівлі і на підприємствах громадського харчування, затвердженим Міністерством охорони здоров'я СРСР.

Контроль якості продукції, упакованої в транспортну тару

Для перевірки маркування і стану транспортної тари (бочки, контейнери, ящики й ін.), наявності неприпустимих сторонніх домішок і цвілі, перевірки органолептичних показників якості продукту повинна бути відібрана випадковим чином вибірка, об'єм якої вказаний в табл. 3. 9.

Таблиця 3.9.

Обсяг вибірки для перевірки органолептичних показників якості

Об’єм партії (кількість транспортної тари), шт.

Об’єм вибірки, шт.

Нормальний контроль

Посиленый контроль

До 15 включ.

1

2

від 16 до 25 включ.

2

3

» 26 » 90 »

2

5

» 91» 150 »

'3

8

» 151 »280 »

5

13

Більше. 280

8

20

Результати випробувань вважаються задовільними, якщо у вибірці не буде виявлено мі однієї одиниці транспортної тари, що не відповідає встановленим вимогам.

Для перевірки масової частки складових частин продукту і фізико-хімічних показників використовують вибірку по табл.3.9

При отриманні незадовільних результатів хоч би по одному з показників в об'єднаній пробі партія не підлягає прийманню.

Для перевірки показників якості продукту перед проведенням випробувань складають об'єднану пробу з точкових проб, в якості яких використовують вміст споживчої тари. Маса об'єднаної проби повинна бути не менше 5 кг (0.5 л.).

Якщо маса продукту, що міститься у відібраній споживчій тарі, менше потрібній, то число її повинне бути збільшене

Якщо маса продукту більше потрібною, то з кожної відібраної одиниці споживчої тари беруть точкові проби однакової маси, ретельно перемішавши продукт перед відбором.

Відбір проб продукції, упакованої в транспортну тару

Проби відбирають від кожної одиниці транспортної тари.

Якщо склад рідкого продукту неоднорідний по висоті, то вміст ретельно перемішують і відбирають точкові проби з різних шарів продукту за допомогою черпалки, пробовідбірника, сифона і ін., масою 100—500 г кожна. Кількість точкові проб від кожної одиниці транспортної тари повинно бути не менше два. Загальна маса проби від кожної відібраної одиниці транспортної тари повинна бути від 0,3 до 3,0 кг, залежно від маси продукту, потрібного для випробувань.

При перемішуванні продукту проводиться візуальна перевірка наявності неприпустимих сторонніх домішок і цвілі. Виявлені домішки направляють в лабораторію.

Для перевірки масової частки складових частин і фізико-хімічних показників якості продукту складають об'єднану пробу з рівних по масі проб продукту, відібраного для випробувань від кожної одиниці транспортної тари.

Маса об'єднаної проби повинна бути не менше:

  • 0,5 кг (або 0,5 л) — для перевірки фізико-хімічних показників; \

  • 1,5 кг — для перевірки фізико-хімічних показників і кількісного визначення мінеральних і сторонніх домішок;

  • 5 кг — для перевірки масової частки складових частин продукту.

Органолептичні випробування проводять для кожної відібраної одиниці транспортної тари, використовуючи продукт, що залишився після відбору проб по табл..3.7. Маса проби для органолептичних випробувань повинна бути не менше 200 г для кожної одиниці транспортної тари.

Згідно вимог ГОСТу 656-79 “Соки плодовые и ягодные натуральне”, експертиза якості плодово-ягідних соків проводиться за органолептичними, фізико-хімічними і мікробіологічними показниками.

Органолептичний метод дослідження якості соків грунтується на використанні інформації, яку отримують за допомогою органів чуття – зору, смаку, запаху, слуху і дотику. Точність і достовірність числових даних показників якості, встановлених органолептичним методом, залежить від кваліфікації, навичок і здібностей експерта, а також умов проведення дослідження. При цьому можуть бути використані технічні засоби, з допомогою яких підвищується результативність проведення дослідження якості (лупа, мікроскоп, спеціальний посуд тощо). Цей метод широко використовується для оцінки якості фруктових соків табл.3.10.

З фізико-хімічних показників нормується масова частка розчинних сухих речовин, масова частка титрованих кислот, етилового спирту, солей важких металів. Основним фізико-хімічним показником є вміст сухих речовин (за рефрактометром) визначали згідно ГОСТ 8756.2-82. «Продукты пищевые консервированые. Методы определения содержания сухих веществ».табл.3.10.

Таблиця 3.10.

Методи визначення органолептичних, фізико-хімічних показників соків

№ п/п

Найменування показників

Метод визначення

Нормативний документ

Сутність методу

1. Органолептичні показники

Колір

Органолептичний

ГОСТ 656-79

Колір досліджується при денному світлі, визначається відповідна насиченність та інтенсивність кольору. За стандартом допускаються незначні відтінки кольору для соків насичених сортів. Колір визначають оглядом всього об'єму продукту

прозорість

Органолептичний

ГОСТ 656-79

Прозорість встановлюється при проходжені сонячного променя через занятий об'єм

аромат

Органолептичний

ГОСТ 656-79

Аромат має бути приємним, властивим даному продукту, натуральним, ясно вираженим. Не допускається наявність сторонніх не власних запахів.

смак

Органолептичний

ГОСТ 656-79

Смак визначається при певному обпробувані розчину соку. Для дигустації обєм опробувальної рідини становить 15 – 20 мл. Смак має бути властивим, добре вираженим, без сторонніх присмаків.

1. Фізико-хімічні показники

Масова частка сухих речовин

ГОСТ 28562-90

Масову частку розчинних сухих речовин визначають згідно ГОСТу 28562-90 “Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ”. Цей метод базується на визначенні показника заломлення дослідного соку.

Дослідження фруктових соків проводять при температурі 10-400С використовуючи при цьому градуйовану шкалу і 15-250С при використані шкали градуйованої в одиницях показника заломлення. Температуру дослідного соку доводять до значення, яке відрізняється від температури призм рефрактометра не більше ніж на 20С.

Перед проведенням кожного визначення плоскі сторони призми очищують дистильованою водою або спиртом, протирають ватою і сушать.

Невелику кількість (2-3 каплі) дослідного фруктового соку поміщають на робочу нерухому призму рефрактометра і відразу ж накривають рухомою призмою. Поле зору освітлюють лампочки і за допомогою регулюючого гвинта переводять лінію, яка розмежовує темне і світле поле в окулярі, на перехресті в віконечку окуляра визначають величину заломлення і вміст сухих речовин.

При визначені за шкалою масової частки сахарози використовують таблицю температурних поправок.

При визначенні показника заломлення дослідного соку при 200С проводять розрахунок за формулою, підставляючи значення отримані при дослідженні.

Рис. 3.2 Схема експертного дослідження фруктових соків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]