Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді 19-60.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
169.98 Кб
Скачать

24. Ринкова інфраструктура, її сутність та основні елементи.

Ринкова інфраструктура – система державних, приватних і громадських інститутів, тобто різних організацій і установ, а також технічних засобів, які обслуговують функціонування торгівельно- мінових відносин та їх суб'єктів. А також їх ефективну взаємодію. Відрізняється фінансово-кредитна, організаційно-технічна та науково-дослідницька структура ринка. Організаційно-технічна інфраструктура утворює товарні біржі і аукціони, ярмарки, торгові палати, підприємства оптової і роздрібної торгівлі, транспортні фірми, товарні сховища. Фінансово-кредитна інфраструктура ринку утворює банки, фондові і валютні біржі, вони мобілізують тимчасово-вільні грошові кошти, перетворюють їх на кредит і капіталовкладення. Науково-дослідницьку структуру утворюють науково-дослідницькі установи з вивченням ринкових проблем інформаційно-консультативні фірми, аудиторські організації. Спеціальні навчальні заклади.

25.Сутність, основні форми та методи конкуренції. Досконала конкуренція.

Конкуренція - це суперницьке співіснування всіх господарюючих суб'єктів у безперервному прагненні кожного до монополістичного оволодіння кращими умовами вир-ва і реалізації своїх товарів і послуг. Конкуренція і монополізм є антиподами. Вони зумовлені однією причиною: приватно-власницькою відособленістю господарюючих суб'єктів та прагненням їх до більшого прибутку, а також конкуренція і монополізм зумовлюють одне іншого і не існують одне без іншого. Основні форми економічної конкуренції. За колом її учасників на боці продавців відрізняється внутрішня галузева та міжгалузева форми конкуренції. Внутрішньо - це суспільство між виробниками - продавцями одного асортименту товарів за оволодіння більшою часткою ринку цього товару. Міжгалузева конкуренція — це боротьбаміж господарюючими суб'єктами різних галузей народного господарства за, найбільш вигідну сферу застосування капіталу. Вона здійснюється шляхом переливу капіталу у більш високорентабельні галузі економіки, а також шляхом диверсифікації вир-ва. Досконала конкуренція - це первісна фундаментальна висхідна форма конкуренції. Вона притаманна полістичному ринку. Визначальною рисою такого ринку е наявність на ринку кожного конкурентного однорідного товару великих кількостей незалежних продавців і незалежних покупців при незначних у кожного з них обсягах продажу і покупок в їх загальному обсязі. Кожна з конкуруючих сторін на такому ринку не володіє ринковою владою, тобто спроможністю диктувати ціни всім іншим продавцям і покупцям. Досконала конкуренція є теоретичною моделлю вільної чи чистої конкуренції. Історично така конкуренція існувала в ринковій економіці до останньої третини 19 ст. За її умов товарні ціни стихійно і автоматично утворювались на рівні товарних вартостей.

26.Сутність і витоки монополізму. Недосконала монополістична конкуренція.

Кожний господарюючий суб'єкт в будь-якій галузі ринкової економіки прагне до одержання якомога більшого прибутку. Це зумовлюється його статусом приватного власника. Неодмінною умовою одержання такого прибутку може бути лише єдиноосібно опанування кращих умов господарювання та їх захист комерційної тайни. Отже, кожний господарюючий суб'єкт в ринковій економіці прагне бути монополістом. Монополізм – це своєрідна економічна атмосфера; це тенденція у об'єктивному прагненні кожного господарюючого суб'єкта до єдино осібного володіння кращими умовами вир-ва і збуту відповідної товарної продукції Прагнення всіх господарюючих суб'єктів стати монополістами зштовхуються на ринку. Між ними виникає суперництво, тобто конкурентна боротьба навколо кращих умов господарювання. Тільки переможці в такій боротьбі можуть стати монополістами. Отже, монополізм породжує конкуренцію, а конкуренція породжує монополізм. Недосконала монополістична конкуренція. Економічний монополізм історично і логічно виникає перш за все на товарних ринках галузей, які виробляють товари народного споживання одноманітної групи. Фірми в кожній галузі з метою ухилення прямих конкурентних врахувань на ринку маніпулюють асортиментом вироблених товарів. Вони оперативно видозмінюють, поновлюють їх конструкції, моделі зовнішнє оформлення своєї продукції тим самим фірми створюють собі особливі товарне асортиментні сектори або ніші на відповідних товарних ринках і стають монополістами. Такий монополізм е однак дуже обмеженим це його перша зародкова приступка. Монополізм тут має місце лише стосовно до окремих не визначальних рис товарів того ж самого призначення. Тут продовжує панувати лише дещо обмежена конкуренція. Вона через це є недосконалою монополістичною конкуренцією, її учасники є в не великій кількості дрібних і середніх підприємств в економічно розвинених країнах у сфері недосконалої монополістичної конкуренції функціонують біля 75% всіх підприємств. Серед них немає підприємств лідерів, які б справляли істотний вплив на функціонування відповідних галузей.