Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді 19-60.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
169.98 Кб
Скачать

51. Необхідність і межі державного регулювання ринкової економіки.

Головні завдання держави в умовах ринкових економічних систем: правове забезпечення функціонування ринкового механізму: організація грошового обігу; захист І сприяння розвитку конкуренції; виробництво суспільних благ; мінімізація трансакційних витрат; компенсація зовнішніх ефектів(екстерна лій); стабілізація макроекономічних коливань: перерозподіл доходів через податкову систему; реалізація національних інтересів у світовій економіці. Зовнішні ефекти витрати і вигоди-пов'язані з виробництвом і споживанням благ тими суб'єктами, які не є учасниками певної ринкової угоди. Зовнішні ефекти набувають форми позитивних і негативних. Позитивні ефекти-виробництво або споживання будь-кого блага приносить некомпенсовані вигоди третім особам. Негативні ефекти-виробництво або споживання будь-якого блага зумовлює некомпенсовані витрати третіх осіб. Наслідком позитивних екстерналій є перевищення суспільної корисності благ над індивідуальною корисністю. Наслідком негативних екстерналій е скорочення фактичних підприємця, що зумовлює розширення пропозиції цих благ понад рівноважний рівень і зниження ціни порівняно з оптимальним рівнем. Тому ринок спрямовує на виробництво благ із негативним ефектом ресурсів понад їхній оптимальний обсяг.

52. Економічні функції держави.

1. Створення правової бази функціонування суб'єктів ринкової економіки. 2) формування конкурентного середовища і його захист. 3)усунення негативних екстерна пій. 4)розподіл і перерозподіл доходів. 5) розробка і здійснення науково обгунтованої і цілеспрямованої державної структурної політики. 6)виробництво суспільних товарів і благ. 7) регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

53.Форми і методи державного регулювання економіки.

Державне регулювання економіки — це сукупність форм, методів та інструментів, за допомогою яких держава впливає на діяльність суб’єктів господарювання і ринкову кон'юнктуру з метою створення нормальних умов для функціонування ринку та вирішення складних соціально-економічних проблем суспільства. Форми(4): Бюджетно-податкове регулювання пов'язане з функціонуванням державних фінансів, формуванням державного бюджету та державними витратами і спрямоване на реалізацію цілей соціально-економічного розвитку країни. Кредитно-грошове регулювання — діяльність держави, спрямована на забезпечення економіки повноцінною і стабільною національною валютою та регулювання грошового обігу відповідно до потреб економіки. Адміністративне-економічне регулювання передбачає заходи адміністративного та економічного характеру, спрямовані на створення умов для функціонування ринкової системи і реалізації соціальних цілей суспільства (демонополізація, роздержавлення, приватизація, макроекономічне планування і програмування, формування системи економічних, екологічних та соціальних стандартів 1 нормативів, регламентування зовнішньоекономічної діяльності). Цінове регулювання —вплив держави на ринкове ціноутворення шляхом законодавчих, адміністративних чи судових заходів з метою проведення кон’юнктурної та структурної політики, приборкання інфляції, стимулювання виробництва, його модернізації, посилення конкурентноздатності національної економіки, пом'якшення соціальної напруги тощо. Методи державного регулювання економіки— це сукупність способів, прийомів та засобів державного впливу на соціально-економічний розвиток країни. Прямі методи ДРЕ-методи, за допомогою яких держава безпосередньо втручається в економічні процеси держконтракт, держзамовлення, субсидії, субвенції, дотації, прямі витрати уряду, встановлення фіксованих цін, валютних курсів, ліцензування, встановлення державних стандартів і нормативів тощо) Держконтракт І держзамовлення - це угоди між державою і суб'єктами господарювання щодо виготовлення певного товару чи виконання певного виду послуг з метою задоволення соціально-економічних потреб споживача, стимулювання виробництва дефіцитного товару, в тому числі на експорт, розвитку пріоритетних галузей і виробництв. Субвенція — форма грошової чи матеріальної допомога, що надається державою в екстремальних ситуаціях (стихійне лихо, війна, економічні кризи тощо). Дотація — різновид субсидій: асигнування, доплата з державного бюджету з метою збалансування бюджетів нижчих рівнів. Ліцензування —дозвіл державних органів на право займатися певним видом діяльності, в тому числі експортно-імпортними операціями тощо. Фіксовані ціни на товари і тарифи на послуги -державне закріплення цін на деякі товари і тарифи на послуги на певному рівні. Державні стандарти 1 нормативи - встановлення єдиних вимог, норм якості, хімічного складу, фізичних властивостей ваги, розміру.