Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді 19-60.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
169.98 Кб
Скачать

37.Позичковий капітал позичковий відсоток.

В процесі обороту промислового торговельного капіталу у різних підприємств, фірм, з різних об'єктивно формальних причин відбувається в одні періоди тимчасове вивільнення грошового капіталу, а в інші періоди - виникає тимчасова потреба у залученні додаткового грошового капіталу. Тимчасові вивільнення грошового капіталу мають місце, зокрема у зв'язку з безперервним утворенням із виручки амортизаційних фондів, фондів нагромадження, фондів заробітної плати. Ці фонди утворюються безперервно, а використовуються не періодично через визначені відрізки часу. Вивільнення та додаткові потреби у грошовому капіталі широко розповсюджені із зв'язку із сезонними коливаннями обсягу виробництва у ряді галузей . Насамперед це с/г виробництво не переробна промисловість. Тимчасово вільний грошовий капітал одних підприємств, фірм надається в займи на визначені терміни іншим підприємствам, які потребують додаткового грошового капіталу. Так виникає і безперервно відтворюється позичковий капітал. Позичковий капітал - це відокремлена частка промислового торговельного капіталу, яка надається в займи іншим підприємцям на визначений строк за визначену плату, яка має форму позичкового відсотку. Джерелом позичкового відсотку є частка прибутку підприємця-позичальника. Прибуток, що утворюється у підприємця-позичальника у зв'язку із функціонуванням у нього позичкового капіталу поділяється на дві частини: одна утворює позичковий прибуток, а інша, яка привласнюється підприємцем-позичальником.

38. Сутність і види доходів населення.

Сутність та види доходів населення. Доходи населення - сукупність грошових коштів та життєвих благ які легально одержуються з різних джерел та створюються людьми у своїх домашніх господарствах за визначений проміжок часу. Види: відрізняються номінальні, чисті і реальні доходи. Номінальний доход - це первісна узагальнена грошове сумарна форма доходів фізичних осіб та їх сімей. Чисті доходи - це частина номінальних доходів, яка залишається для вільного використання їх власниками після сплати податків та інших обов'язкових платежів. Вони використовуються на потреби поточного споживання і заощадження. Реальними є чисті доходи скориговані рухом роздрібних цін і тарифів. Це реальна сукупність життєвих благ і послуг, які може бути придбано за чисті доходи.

39. Сутність, форми системи заробітної плати.

Зовнішньо-поверхнево зарплата функціонує як ціна праці б але праця не є товаром і не має вартості, а тому і не має ціни. За сутністю зарплата є зовнішньої поверхневою формою вартості товару "робоча сила". Відправним фактором вартості товару "робоча сила" є вартість фонду життевих засобів робітника та його родини. Це вартість так званого "споживчого кошика", який забезпечує достатні умови для нормального відтворення робочої сили. Матеріальну основу фонду життєвих засобів становлять створюваний робітником необхідний продукт. Відрізняються почасова та поштучна форми заробітної плати. Почасова – це оплата праці за її функціонування протягом визначеного відрізку часу. Поштучна - це оплата в праці в залежності від виробітку продукції за одиницю робочого часу. Вона пов'язана з встановленням норм виробітку і їх виконання і засобом підвищення продуктивності праці. За сучасних умов матеріальному виробництві переважає (80%) почасова зарплата. Через те, що ритм, інтенсивність праці задаються швидкістю руху конвеєрів, роботою автоматів тощо. Існують тарифні, преміальні і колективні системи—зарплати. Тарифні системи характеризуються встановленням тарифних ставок зарплати по професіях з їх диференціацією всередині професій по кваліфікаційних ознаках працівників. Преміальні - передбачають додаткову оплату за перевиконання норм виробітку, за підвищення якості продукції та інші якісні показники в роботі, при цьому широко практикуються утворення преміальних фондів за рахунок прибутку фірм і виплати премій повністю або частково акціями фірм. На забезпечення зацікавленості кожного робітника в наслідках роботи бригади в цілому спрямовані колективні системи зарплати. При таких системах зарплата нараховується бригаді а цілому, а її розподіл здійснюється самим колективом бригади.