Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді 19-60.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
169.98 Кб
Скачать

40Доходи від корпоративно-колективної і індивідуально-трудової діяльності.

Келективними підприємствами є різні кооперативи засновані на кооперативній власності, а також підприємства які функціонують на сумісній(пайовій) власності і сумісній праці. На таких підприємствах особисті доходи утворилися за наслідками цих підприємств і фактичної трудової участі. Фонди оплати праці визначаються загальними формами колективів за рахунок валового доходу. Частина валового доходу іде на розвиток підприємств. Оплата праці може здійснюватися в грошовій і натуральній формах. Індивідуальна трудова діяльність - сустільно-корисна діяльність громадян з виробництва товарів і послуг яка не пов'язана з їх трудовими відносинами з іншими підприємствами і фірмами установами і громадянами і найом робітників. Доходом від індивідуально-трудової діяльності е не вся вироблена продукція, а її залишок, після відшкодування амортизації засобів праці, витрати на сировину, матеріали, енергію, сплати податків.

41 . Особисті доходи підприємців.

Особисті доходи підприємців як їх трудова винагорода має своїм безпосереднім джерелом прибуток підприємства чи фірми. Це зумовлено такими обставинами: 1) підприємці функціонують як і всякі інші менеджери керують, але при власному капіталі; 2) рентабельність виробничо-госпсдарських структур істотно залежить від якості підприємництва. За їх же економічним змістом особисті доходи, підприємців як і найманих менеджерів і інших робітників є складовою частиною витрат виробництва. У зв'язку із утворенням особистих доходів підприємців за рахунок прибутку валовий чи бухгалтерський прибуток підприємства поділяється на особистий доход підприємця і економічний прибуток фірми. Економічний прибуток в основній своїй частині капіталізується тобто перетворюється на капітал і матеріальною основою розширеного відтворення. Доходи підприємця регулюються прогресивним оподаткуванням. Діє також система, яка заохочує меценатство, вкладання підприємцями коштів в науку, мистецтво, соціальну сферу тощо.

42.Доходи від власності. Рентні доходи.

Основним видами доходів від власності є дивіденди по акціях, відсотки на вклади чи паї робітників у колективних підприємствах, відсотки на депозитні внески в ощадні та комерційні вклади, доходи від облігацій. Такі внески і доходи від них щільно поєднують особисту власність з колективною та акціонерною, органічно пов'язують особисті економічні інтереси робітників з колективними інтересами. З інтересами виробничо-господарських структур. Доходи від власності в основному допоміжними до трудових доходів. Соціальне дуже важливо, щоб доходи від власності не перетворювалися на основні, а тому нетрудові доходи. Товарно- ринкова економіка містить в собі умови для утворення рентних доходів, тобто доходів безпосередньо не пов'язаних із трудовою підприємницькою діяльністю. Рентні доходи – це доходи від приватних земельних ділянок та квартир, які здаються в оренду, а також від цінних паперів та іншого майна в тих випадках, коли такі доходи стають основним джерелом засобів до існування. Рентні доходи перетворюють осіб, які живуть здебільшого за рахунок ренти в рантьє. Держави здійснюють заходи, які перешкоджають перетворенню доходів від власності на основні рентні доходи, а також заходів по відмиванню нечистих доходів.