Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ шпора.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
212.08 Кб
Скачать

14. Причини виникнення ,суть та форми монополізму. Що таке антимонопольна політика.

Причини виникнення монополій.

1) через процес концентрації виробництва, коли підприємства замість введення між собою всеможлива конкурентна боротьба укладають між собою угоди, тобто об’єднують і капітал.

2) на основі централізації виробництва і капіталу.

Централізація виробництва - це збільшення масштабів виробництва продукції в результаті об’єднань кількох підприємств в одне із загальним управлінням.

Централізація капіталу - це збільшення розмірів капіталу внаслідок об’єднання раніше самостійних капіталів.

3) внаслідок дій держави, спеціальних або навмисних її кроків.

4) поява акціонерної капіталістичної власності, коли індивідуальна приватна власність перетворюється на гальм розвитку продуктивних сил. Воно виникає в результаті злиття об’єднання декількох капіталістів.

5) кризові явища в економіці.

Монополія виростає із конкуренції. Тобто: конкуренція зумовлює диференціацію товаровиробників(збагачення одних і розорення інших). Унаслідок цього відбувається процес концентрації вир-ва й капіталу. Концентрація спричиняє загострення конкуренції між дедалі більшими підприємствами. Загострення і вищий дедалі більшими підприємствами. Загострення і вищий якісний рівень конкуренції породжують монополію. Монополізація—економічний результат концентрації та централізації вир-ва і капіталу.(концентрація вир-ва—це зосередження засобів вир-ва, працівників і обсягів вир-ва на великих підприємствах; централізація капіталу—збільшення розмірів капіталу внаслідок обєднання або злиття раніще самостійних капіталов:н-д утворення акціонерних капіталів)

Монополія - це окремі крупні підприємства, об’єднання підприємств, господарські товариства, які виробляють значну кількість продукції певного виду і займають монопольне становище на ринку тобто:

1) посідають провідне становище на ринку;

2) впливають на процес ціноутворення;

3) отримують більш високі прибутки.

Є 3 види монополій:

1) природна монополія - виникає внаслідок причин. Існує коли попит на певний товар чи послуги найкраще задовільняється однією або кількома фірмами.

2) адміністративна - виникає внаслідок дії державних органів.

3) економічна - виникає на основі закономірного, господарського розвитку, коли підприємці зуміли завоювати монополістичне становище на ринку.

Монополія — виключне право (виробництва, торгівлі, промислу і т.п.), що належить одній особі, групі осіб (олігополія) чи державі.

Монополія як економічний феномен характеризується двоїсто: по-перше, як інституціональне утворення (підприємство, фірма, корпорація), що володіє значними матеріальними, фінансовими, трудовими ресурсами та можливостями і посідає монопольне (домінуюче) становище на ринку; по-друге, як ринкова ситуація, що означає існування одного виробника або продавця на відповідному товарному ринку ("чиста" ринкова монополія).

Типи монополій:

  • Монополія окремого вир-ва

  • Монополія як змова

  • Моноп.,що ґрунтується на диференціації продукту.

Форми монополій:

  1. Закрита мон.—це галузь захищена від конкуренції за допомогою юридичних обмежень.(інститут авторських прав)

  2. Природна мон.—галузь у якій довгострокові середні витрати досягають мінімуму тільки тоді, коли одна фірма обслуговує весь ринок в цілому.

  3. Відкрита мон.—екон. явищ, при якому фірма на деякий період стає єдиним постачальником певного продукту, не володіючи при цьому ніяким спеціальним захистом від конкуренції.

Чиста мон. утворюється там, де існує лише один продавець і відсутні реальні альтернативи: не існує товарів-субститутів, а продукт, що виробляється-однорідний і унікальний.

Антимонопольна політика ( сукупність заходів держави щодо припинення

зловживання монопольним становищем з однієї сторони (тобто нагляд за

дотриманням антимонопольного законодавства), та з іншої сторони

створення нових монополій та монополістичних об’єднань. Основними

обов’язками держави у її діяльності щодо проведення антимонопольної

політики є створення антимонопольного законодавства, яке б регулювало

діяльність вже існуючих монополій, а також прийняття законів, які б не

допускали анти конкурентних дій, а також передбачали відповідальність за неконкурентних дій, а також передбачали відповідальність за

недобросовісну конкуренцію.