Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Екологічні кризи та технологічні революції

.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
28.84 Кб
Скачать

Екологічні кризи планети

Екологічна криза, поняття сутність

Озброєне знаннями, новітніми технічними досягненнями людство стає наймогутнішим планетарним фактором. Визначаль­ним у цьому відношенні стало XX століття. Тільки за перші три чверті століття світовий економічний потенціал збільшився в 10 разів, а до кінця сторіччя - майже в 20 разів порівняно з його по­чатком. Особливо інтенсивний розвиток припадає на період після Другої світової війни. За післявоєнний час, наприклад, було вико­ристано стільки мінеральної сировини, скільки за всю попередню історію людства разом узяту. За останні 100 років із земних надр було видобуто 137 млрд. т вугілля, майже 47 млрд. т нафти, 20 трлн. куб. м газу. За цей самий період людство збільшило свої енергетичні ресурси в 1000 разів. Тільки за 1950-1975 роки спожи­вання всіх енергоресурсів у світі збільшилося в 3 рази, нафтопро­дуктів - у 5 разів, електроенергії - у 7 разів.

Вочевидь створилася досі незнана ситуація у взаєминах "людина - природа" і вона почала осмислюватися в нових поняттях, з яких найбільш суттєвими є: "екологічний стан", "екологічна криза", "екологічна небезпека" тощо.

Поняття "екологічна проблема" відображає суперечності, що виникають у системі зв'язків людини, суспільства та природи і наслідком інтенсифікації їх взаємодії. Ці суперечності проявляються в умовах життя людей, соціально-економічних, політичних та інших процесах. Похідними від поняття "екологічна проблема" є "екологічна небезпека" і "екологічна криза". Часто ці поняття ототожнюються. Але це відбувається у тому випадку, коли нехтують масштабами розгортання екологічних суперечностей і ступеня їх прояву в соціально-природних, соціально-політичних, економічних та інших процесах і явищах. Поняття "екологічна небезпека" і “екологічна криза” характеризують різні стани екологічної проблеми, різні рівні відображення екологічних суперечностей на умовах людської життєдіяльності.

Екологічна криза - це потенційна екологічна небезпека яка стала дійсністю; якісна зміна певних системних параметрів природного середовища, його фізико-хімічних і біологічних констант; загрозливе загострення екологічної обстановки, яке може порушити природні умови людської життєдіяльності.Взагалі, терміном "криза" позначають зміни негативного небажаного характеру. Проте це зміни, які ще можна відновити до початкового стану. Цим “криза” суттєво відмінна, наприклад, від "катастрофи", коли спостерігається повна руйнація первісної системи. Екологічні кризи бувають двох типів: по-перше, такі, що викликані природними процесами, і, по-друге, - зумовлені діяльністю людини. Для людини вони однаково небезпечні.

Екологічні природні кризи (катастрофи) можуть бути зумов­лені як властивостями самої Землі, так і Космосу (метеоритні вибу­хи, зіткнення з астероїдами, удари комет, урагани, повені, земле­труси, вулканічні виверження, спалахи наднових зірок, ультрафіо­летове випромінювання, можливість зміни магнітного поля Землі і т. д.). Слід зазначити, що "потенційно небезпечні для людства яви­ща - землетруси, виверження вулканів, урагани, - мають місце в певних зонах Землі. Досить часто вони завдають значної матеріаль­ної шкоди та призводять до людських жертв. Збитки внаслідок різ­них стихійних лих в усьому світі становлять щорічно близько 30 млрд. доларів, а кількість людських жертв оцінюється в 250 тис. чоловік.Екологічні кризи "спричиняють також і класичні взаємини конкурентного ґатунку: на зразок "хижак - жертва", "паразит - гос­подар", конкуренції популяцій за екологічну нішу чи одне джерело їжі тощо; Але найбільш небезпечними для нашої планети екологічні кризи чи катастрофи пов’язані саме з людиною як частиною природи.

Сучасний стан природних екосистем

Визначальними елементами оточуючої нас природи є атмосфера, гідросфера, літосфера і біосфера. Саме поміж ними відбувається збалансований обіг речовин, рушійною силою якого є сонячна енергія. Спробуємо хоча б стисло проаналізувати їх сучасний стан.

І . Атмосфера - це зовнішня газова оболонка Землі, життєдайний "буфер" між поверхнею нашої планети і Космосом. Вона є носієм тепла, вологи, захисником екосистем від згубних ультрафіолетових випромінювань, основним середовищем для фотосинтезу. Це своєрідний "скафандр" для Землі й водночас велетенський резервуар кисню.За даними ООН, в атмосферу щорічно викидається 110 млн. т оксиду сірки; 70 млн. т оксиду азоту; 180 млн. т оксиду вуглецю; 70 млн. т неочищених отруйних газів; 60 млн. т зависли часток; 700 тис. т фреонів (сполук тяжких металів); 500 тис. тон свинцю; 100 тис. т токсохімікатів; 10 тис. т ртуті.Встановлено, що 80% кисню постачає в атмосферу морський фітопланктон, 20% - тропічні ліси та інша рослинність. Але рівновага його пропорції порушена антропогенними чинниками. Щорічно кількість кисню в атмосфері зменшується на 10 млрд. т (цього вистачило б для дихання кількох десятків мільярдів чоловік). А промисловість, наприклад, США, Японії, ФРН, взагалі існує за рахунок інших, бо споживає кисню більше, ніж його утворюється на територіях цих країн. Або, скажімо, лише один сучасний пасажир­ський реактивний літак протягом 8 годин польоту поглинає 50-75 т кисню, натомість викидаючи в атмосферу десятки тонн вуглекисло­го газу. Відтворити таку втрату кисню протягом доби в змозі масив лісу площею 25-30 тис. га. І все ж, витрати атмосфер­ного кисню поки що компенсуються його утворенням в процесі життєдіяльності рослинності суші і Світового океану. При фото­синтезі вони щорічно продукують близько 320 млрд. т кисню.

Виникла реальна загроза зміни клімату і порушення енер­гетичного балансу планети, що пов'язано із значним збільшенням обсягу вуглекислого газу в атмосфері. Звичайно, цей газ є необхід­ним компонентом фотосинтезу рослин. Та при спалюванні органіч­ного палива, вирубці лісів, розорюванні степів, гнитті, вулканічній діяльності його продукується дедалі більше. Це може призвести до підвищення середньорічної температури.Слід також зазначити, що протягом тисячоліть середньодо­бова температура на Землі дорівнювала 15°С. Впродовж останніх 100 років вона підвищилась на 0,5-0,6°С і, за деякими прогнозами, до середини XXI століття може зрости на 1,5-2,5°С, що неминуче призведе до так званого парникового ефекту, тобто до підвищення температури земної поверхні. Цей процес відбува­ється через затримку вуглекислим газом тепла розігрітої Сонцем поверхні Землі. Небезпека такого явища непередбачувана, бо пар­никовий ефект змінить характеристики таких чинників, як опади, рух повітряних мас, морські течії, айсберги тощо. У середніх широ­тах значно збільшиться посушливість, клімат стане напівпустель­ним, внаслідок чого різко знизяться урожаї. На узбережжях очіку­ється значне підвищення рівня Світового океану за рахунок танення льодовиків Антарктиди, а отже - і затоплення великих ділянок су­ші. Це спричинить в багатьох країнах масштабне переміщення на­селення. Фахівці стверджують, що за останнє століття рівень Світо­вого океану піднявся на 10-12 сантиметрів. Нині цей процес при­скорився, і щорічно третина берегової лінії відступає приблизно на один метр, а в деяких прибережних регіонах, зокрема в штаті Луїзі­ана (США), до 30 м за рік.

У повітрі циркулюють створені людиною отруйні речовини, які призводять домутагенного забруднення. Науці відомо понад три тисячі хімічних з'єднань, що володіють мутагенною активністю. Так, якщо в 1945 року було зареєстровано 0,7% народжених з цієї причини неповноцінних дітей, то сьогодні - понад 10% немовлят народжуються із спадковими дефектами. Це вказує на грізну небезпеку зміни генофонду людства.

Останнім часом спостерігається значна деформація озонового шару Землі як наслідок попадання у верхні шари атмосфери оксидів азоту, брому та хлорорганічних з'єднань (хлорфторвуглець), які і розкладають озон на кисень. Особливої шкоди озону завдають польоти висотних літаків та запуски космічних кораблів (зокрема на твердому паливі), вихлопні гази, що містять багато оксидів азоту. Теж саме стосується фреонів, що широко застосовуються в холодильниках, рефрижераторах, для очищення мікросхем, в аерозольних упаковках для лаків, дезодорантів, фарб і т. п. Щорічно виготовляється майже 1 млн. т фреонів ( 40% - у країнах ЄС, 35% - у США, приблизно по 10% - у Японії та на пострадянському просторі).Надзвичайне занепокоєння викликає руйнування антарктичного озону (40-50%). Якщо раніше ця пульсуюча діра відновлювалася, то з 1987 року вона існує цілорічно і має тенденцію до розширення. У 1987 році озонова діра над Антарктидою охоплювала площу в 5 млн. км , а в 1990 році - майже в 10 млн. км . Озоновий "екран" Землі з'явився 570-400 млн. років тому назад. Він становить лиш мільйонні частки всього об'єму атмосфери, але роль його важко переоцінити, - це поглинати і не пропускати на Землю смертоносне космічне випромінювання. Помічено останнім часом зменшення озону над Арктикою (на 6%), що досить небезпечно для близьких до неї густозаселених районів, адже зменшення озонового шару лише на 1% призводить до посилення ультрафіолетового випромінювання на 2% та до зростання захворювань на рак шкір катаракти очей на 5-6% .З озоновою дірою пов'язано ще багато невивчених явищ з'ясування природи яких потребує активізації спільних дій різних держав. Ще у 1985 році 28 держав - виробників фреону уклали Віденську конвенцію з охорони озонового шару. Протокол Монреальської конференції (1987 року), підписаний представниками понад 50 держав, передбачав зменшення виробництва озоноруйнівних речовин у 1993 році на 20%, у 1998 році - на 50%, а потім пов­ну заміну їх безпечними сполуками.

Великої шкоди завдають кислотні дощі, які утворюються внаслідок взаємодії атмосферної вологи з продуктами неповного згорання палива на ТЕЦ, промислових підприємствах, в автомо­більних двигунах. Сірчана й азотна кислоти у вигляді дрібних кра­плин переносяться на величезні відстані і випадають кислотними дощами. Наслідки цього надзвичайно тяжкі: гинуть ліси, комахи, тварини, руйнуються будівлі, виводяться із сівозміни ґрунти. Так, наприклад, у Швеції через підвищення кислотності води суттєво постраждав риболовний промисел на 2500 озерах. А на півдні Нор­вегії у 1750 із 5000 тис. озер риба загинула повністю. У Швейцарії засихає третина лісів.За оцінками експертів, викиди сірчаного ангідриту дося­гають 150 млн. тонн. На кожного жителя Європи припадає 46,6 кг сірки за рік. Загалом економічні збитки від кислотних дощів ста­новлять понад 4% від валового національного продукту, який виро­бляє людство.

Значної шкоди завдає отруйний тютюновий дим. Підрахо­вано, що він забруднює повітря у сотні тисяч разів інтенсивніше, ніж будь-який металургійний чи хімічний комбінат. Палій сигарети вдихає повітря, забруднення якого в 384 рази перевищує гранично допустимі межі. Вважають, що тютюн шкідливіший у 4 рази, ніж вихлопні гази безпосередньо з вихлопної труби автомобіля. Що й не дивно, адже цей дим містить близько 200 особливо отруйних ре­човин. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від хвороб, спричинених палінням, щорічно вмирає 1,5 млн. чоло­вік, а витрати на лікування, пов'язані з цим злом, сягають 100 млрд. доларів щорічно. Та, на жаль, цигарки і надалі залишаються майже скрізь єдиним дозволеним для продажу продуктом, використання якого спрямоване на вбивство споживача.

II. Гідросфера становить водну сферу Землі в сукупності всіх вод земної кулі: океанів, морів, льодовиків, підземних вод, рі­чок і озер. Земля майже на три чверті покрита водою. Слід зазначити, що вона є найбільш вразливим компонентом навколишнього середовища. З розвитком хімічної, нафтохімічної, гірничорудної, целюлозно-паперової промисловості та комунікацій склад води швидко погір­шується.Відбуваєтьсядестабілізація Світового океану. Вважають, що життя вийшло із Світового океану і від нього ж залежить. Якщо це так, то справи кепські, адже сучасна технічна цивілізація відвела Світовому океану роль гігантського смітника. Загальна вага забруд­нюючих відходів становить тут мільярди тонн на рік. Із них най­більш шкідливими є нафта і нафтопродукти - 5-10 млн. т; залізо -320 млн. т; азот і фосфор - 62 млн. т; вуглеводи - 1 млн. т; свинець - 200 тис. т; ртуть - 5 тис. т - щорічно. Моря й океани засмічені твердими і побутовими відходами (понад 20 млн. т), радіоактивними речовинами (внаслідок випробовування водневих бомб, ядерних реакторів, криголамів, підводних човнів і особливо захоронення контейнерів з радіоактивними відходами), що дорівнює десяткам Чорнобилів.Світовий океан не витримує такого навантаження: гине морська флора і фауна. 70% нерестилищ Океану стали непридатними для виживання мальків, значна кількість цінних промислових риб (перуанський анчоус, каліфорнійська сардина, тріска, скумбрія, оселедці, багато видів морського окуня) або зовсім знищена, або на межі цього. Одних тільки дельфінів знищується 250 тис. щорічно Взагалі за останні два десятиліття кількість живих організмів в Океані зменшилась учетверо.

Постійно розширюються зони екологічних катастроф До них, внаслідок аварій величезних нафтових танкерів, увійшли Північне, Балтійське, Ірландське, Баренцове та інші моря. Саме аварії спричинили так зване явище "червоних припливів". Мається на увазі гігантське розмноження раніш нікому не відомих одноклітинних водоростей, які подвоюються у розмірах менше, як за добу, покриваючи величезні акваторії. Такі ковдри заввишки 2 м і завширшки близько до 50 км поширились, зокрема біля берегів Скандинавії. "Червоні припливи", хоч їх колір може бути і жовтим і синьо-зеленим, вбираючи кисень, діють на все живе у воді як прес, призводять до задухи і загибелі всієї морської флори і фауни До речі, у Норвегії і Данії так уже і сталося. Досить складна ситуація в Балтійському, Баренцовому, Каспійському і Чорному морях де і нині діють 15 тис. морських нафтових і газових свердловин/

Виснажуються джерела прісної води. Запаси води на Землі значні, але понад 96% її - це солоні води Світового океану. Крім того, з усіх запасів прісної води 70% сконцентровані в льодовиках Антарктиди, Гренландії та гірських вершин; близько 30% підземні води. На річки і озера припадає лише 0,02% всієї гідросфери.Проблема забезпечення людства прісною водою дедалі загострюється. Якщо в стародавні часи її споживання на душу населення становило 12-18 літрів на добу, то сьогодні - від 200 до 400 літрів. Дуже швидкими темпами споживання води зростає в промисловості. Так, тільки за це століття загальне споживання води зросло в 7 разів, а на промислові потреби - у 21 раз, що становить 20% від загального рівня її споживання. При­чому потреба у воді зросла не тільки в пустельних районах, а й у густонаселених.Особливо потерпають від водного голоду слаборозвинені країни. За даними ВООЗ, 80% інфекційних захворювань (малярія, тиф, та ін.), якими вражено понад 1 млн. чоловік, пов'язані з невирішеністю водних проблем. Нині сотні-мільйони жителів Землі фактично не мають доступу до питної води, а 1,7 млрд. вжи­вають забруднену, що і призводить часто до смертних наслідків (близько мільйона щорічно). За підрахунками дослідників, для за­безпечення водою відповідно до санітарних норм слід збільшити її споживання у 8 разів, а витрати на її очищення довести до 60 млрд. доларів на рік.

Забруднення прісної води залежить значною мірою від споживачів - це промисловість, сільське господарство, комунальне господарство, транспорт тощо.Зафіксовано близько тисячі різновидів одних тільки хіміч­них забруднювачів, що надходять у водойми. Серед найбільш небезпечних виділимо підприємства целюлозно-паперової галузі, нафтопереробні заводи, великі тваринницькі комплекси. Забруд­нення відбувається через надходження у водойми разом зі стічними водами різних шкідливих речовин органічного й неорганічного по­ходження, іноді досить токсичних (миш'як, свинець, сірководень, мідь, кадмій, ртуть, хром, фтор, різні кислоти та мінеральні солі). Вони поглинаються фітопланктоном і передаються далі харчовими ланцюжками більш високоорганізованим організмам, що супро­воджується так званим кумулятивним ефектом, суть якого полягає в прогресуючому збільшенні вмісту шкідливих сполук у кожній на­ступній ланці харчового ланцюжка. Це надзвичайно небезпечно як для риб, звірів, птахів, так і для людей.Великої шкоди водам завдає спуск у них теплих вод різних енергетичних установок (ТЕС, АЕС). Це призводить до порушення умов нересту риб, їх захворювання і навіть загибелі (якщо темпера­тура сягає понад 30 градусів). Загрозливого масштабу набуло над­ходження у водойми комунально-побутових відходів, що несуть із собою багато небезпечних для флори і фауни вірусів, бактерій, грибків тощо. Масштаби цього лиха такі, що водойми, річки самостійно вже не можуть подолати зростаюче антропогенне навантаження.На сьогодні вода майже в половині всіх річок і озер непридатна не лише для життя, а й для нормального існування мешканців водойм. Найбільші ріки світу (Рейн, Ганг, Міссісіпі, Амазонка, Сена, Дунай, Волга, Дністер, Дніпро та ін.) в катастрофі стані. Тому, мабуть, зовсім не випадково ми бачимо на прилавках крамниць чисту воду для пиття, ціна якої, до речі, відповідна до ціни мінеральної.