Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Київський націоний університет культури і мисте...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
52.87 Кб
Скачать

1. Моральний.

2. Екологічний.

3. Демографічний.

Деградація людини, руйнування його свідомості, занепад моралі - все це моральна криза, який призведе до знищення світу.

Основна проблема полягає в тому, що всі хочуть жити як в Сполучених Штатах Америки, тобто багато проводити, але і багато отримувати. Але для більшості так жити неможливо. Планета цього не витримає (обмежені можливості природи: ресурси, екологія і т. д.). Вона ще обумовлена ​​і демографічною проблемою. До 2100 року населення складе 10-12 млрд., причому 9 / 10 буде жити в країнах, що розвиваються. Виникне проблема з ними. Таким чином, перенаселення планети, демографічна криза, призведе до того, що людям просто ніде стане жити, почнуться глобальні світові війни за місце під сонцем.

Але мабуть екологічна криза зруйнує нашу цивілізацію набагато швидше, ніж ми думаємо. Руйнування озонового шару Землі вже зараз позначається на кліматі планети. Порушується природний екологічний баланс. Світове потепління призведе до того, що спочатку почнеться глобальна посуха, а якщо сонце розтопить лід Антарктики і Арктики, то вся цивілізація зникне під водою, яка згодом під дією спопеляючого Сонця теж зникне, забравши з собою останні форми життя.

Ми підійшли до межі, коли від своїх власних успіхів Ми можемо загинути, як цивілізація. Прогрес веде до загибелі людства. Сучасна цивілізація створила такий світогляд, що несумісне з існуванням самої цивілізацією

То який же вихід з цієї ситуації? Природно, зміна світогляду. В усі історичні епохи виявляли себе і продовжують зберігати важливе значення в наші дні світоглядні погляди, ідеї, засновані на здоровому глузді, обширному і різноманітному повсякденному досвіді. Їх нерідко називають "життєвою філософією". Ця стихійно складається форма світогляду містить в собі світовідчуття, умонастрій широких верств суспільства. Даний пласт свідомості дуже важливий, оскільки є масовим і реально "працює" свідомістю. Ось чому, до речі, так необхідно, щоб затверджувані сьогодні в нашій країні принципи нового політичного, економічного, екологічного, соціального, морального мислення торкнулися не одиниць, а увійшли у свідомість тисяч, мільйонів людей, стали імпульсом їх життя, дії. Але це, загалом. А зокрема?

Новий спосіб життя, новий спосіб виробництва, нова сім'я. Заміна технології на більш прогресивну, екологічно чистий, нешкідливу для навколишнього середовища, підняття морального обличчя населення шляхом пізнання духовних цінностей і проникнення їх у маси, підняття життєвого рівня, звернення до розуму людини, до наукового осмислення того, що відбувається. У деяких сильно розвинених, привілейованих країнах це програма контролю за народжуваністю, так звана програма «Двох мільярдів», сенс якої в тому, щоб залишити на планеті два мільярди людей і тим самим вирішити проблему перенаселення. Але навряд чи це вихід, адже це чистої води расизм. Расизм в загальному розумінні цього слова.

Це з позиції матеріалізму.

Якщо брати християнський світогляд, то це звернення до Бога, житіє за законами Божими. І в принципі якщо б все на Землі відбувалося б за законами божим, то не було б глобальних криз і цілком імовірно суспільство не прийшло б до такої тупикової ситуації. Хоча у християн є й інша точка зору. На їхнє переконання все, що навколо нас - прах, лише матеріальна оболонка, а основне життя настає лише після смерті у царстві Господньому, так що все що навколо відбувається лише суєта і абсолютно не важливо що на землі буде далі. Адже гряде Апокаліпсис і весь матеріальний світ згорить у геєні огненній.

У теософів теж досить-таки антагоністичне ставлення до світу, їх оточує. Світ сьогоднішній згорить в ВОГНІ і після нього з'явиться новий, так навіщо ж замислюватися над сьогоднішнім, адже матеріальна оболонка явище тимчасове.

У середині нашого століття була написана Данилом Андрєєвим - послідовником Володимира Соловйова - книга "Роза Світу". Цей філософський трактат був створений автором у політичному ізоляторі, у в'язниці і є, на думку критиків, однією з найбільш незвичайних книг ХХ століття.

Д. Андрєєв намагається показати в "Розі Світу" шляхи запобігання двох найстрашніших зол у сучасному світі - світових воєн та всесвітньої тиранії, шляхи зміни суспільства в вселюдської братство. Він говорить, що в світі існує інстанція, багато років претендує на те, щоб стати єдиною, неухильної об'едінітельніцей людей, запобігає від них небезпеку війни всіх проти всіх, небезпека падіння в хаос. Така інстанція - держава. Досвід історії підводить нас до розуміння того очевидного факту, що небезпеки будуть попереджені і соціальна гармонія досягнута не шляхом розвитку науки і техніки самих по собі, не перерозвиненою державного початку, не приходом до влади пацифістських організацій соціал-демократичного типу - але встановленням над всесвітня федерація держав якоїсь незаплямованою, непідкупною, високоавторитетні інстанції, інстанції етичної, позадержавних та наддержавної, бо природа держави внеетічна по своїй суті. Цю інстанцію Андрєєв умовно називає Лігою Перетворення сутності держави. Її завдання: послідовне здійснення всеосяжних реформ, виховання людини облагородженого образу, заміна примусу добровільністю, окриків зовнішнього закону голосом глибокої совісті, - повинні підготувати грунт для створення Федерації держав. Шлях до всесвітнього об'єднання в цьому випадку ляже через сходи різних ступенів міжнародної солідарності, через об'єднання і злиття регіональних співтовариств; останньою сходинкою таких сходів стане всесвітній референдум. Та обставина, що останнє крупне релігійний рух в людстві - протестантська Реформація - мало місце 400 років тому, а остання релігія світового значення, іслам, налічує вже 13 століть свого існування, висувається іноді як аргумент на користь думки, що релігійна ера в людстві завершилася. Більш конкретна мета цього навчання: об'єднання Земної Кулі у федерацію держав з етичної контролюючої інстанцією над нею, поширення матеріального достатку і високого культурного рівня на все населення всіх країн, виховання поколінь людей облагородженого образу, об'єднання церков, перетворення планети в сад, а держав - у братство. Книга Д. Андрєєва пронизана надією на світле майбутнє, на те, що наші онуки і правнуки будуть свідками приходу Рози Світу до влади над усією землею. Він пише: "... Згадаймо вершників Апокаліпсису. Лише послідовність вершників в історії не та, що передбачив провидець на острові Патмосі: першим промчав Чорний - ера панування іерократіі на феодальної основі. Тепер завершує свій шлях вершник другий, Червоний: кожен зрозуміє, що таїться за цим символом. Чекаємо і сподіваємося на вершника Білого - Розу Світу, золотий вік людства!