Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_1_05_ВНУ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Подання інформації та типи комп'ютерів.

Інформація в комп'ютері подається (передається та фіксується) за допомогою електричних сигналів. Є два способи реалізації цих процесів:

* цифровий (за допомогою імпульсних сигналів);

* аналоговий (за допомогою неперервних сигналів).

Цифровий спосіб. Інформація спочатку кодується послідовністю нулів та одиниць. В електронних пристроях коду 1 відповідає наявність електричного імпульсу в колі, а коду 0 — відсутність імпульсу (пауза).

Значно зручніше писати ланцюжки цифр з нулів та одиниць, ніж рисувати комбінації з імпульсів та пауз. Звідси й терміни: «цифрова електроніка», «цифровий сигнал», «цифрова ЕОМ».

Аналоговий спосіб. Термін «аналоговий» походить від грецького слова, що означає «подібний». Приклади аналогових сигналів: звуковий, електричний у колі мікрофона, телефону, в динаміці програвача чи телевізора. Струм, який моделює звук чи інші явища, змінюється у відповідних технічних пристроях плавно (неперервно).

Типи комп'ютерів. Відповідно до двох способів подання інформації комп'ютери поділяють на два основні типи: 1) цифрові; 2) аналогові.

Ми вивчатимемо цифрові комп'ютери — універсальні пристрої автоматичного опрацювання інформації, їх застосовують значно ширше, ніж аналогові. Тому, говорячи про комп'ютер, матимемо на увазі саме цифровий. Перший універсальний електронний цифровий комп'ютер зроблено у 1946 р.

Аналоговий комп'ютер відомий з 1930 р. Є гібридні комп'ютери, в яких поєднані переваги цифрових та аналогових.

Способи пересилання інформації.

Розрізняють аналоговий (за допомогою неперервних сигналів) та цифровий (за допомогою імпульсних сигналів) способи пересилання інформації на відстань.

Під час пересилання аналогового сигналу лініями зв'язку практично не можна уникнути сторонніх шумів (наприклад, шипіння платівки чи шум у телефонній трубці). Цього недоліку не мають цифрові пристрої. Сторонні шуми в них є, але вони не впливають на якість відтворення інформації. Компактні диски та цифрові лазерні програвачі, цифрове радіомовлення та цифрове телебачення — це приклади використання цифрової електроніки в побуті.

В аналогових пристроях закладено такий принцип дії: чим сильніший звук, тим більша напруга в електричному колі; у цифрових — чим більший звук, тим довша послідовність нулів і одиниць, яка його моделює. Кожному з двох станів (0 та 1) відповідає стала в допустимих межах напруга. Це дає змогу фільтрувати низькі напруги, які відповідають шумам.

Розглянемо пристрої, які використовують для пересилання інформації на відстань: телефон, модем, телетайп, факс.

Телефон — це пристрій для перетворення звукових сигналів в електричні і навпаки та пересилання їх на відстань телефонними лініями. Телефони бувають аналогові та цифрові. Телефонні лінії використовують також для пересилання інформації від одного комп'ютера до іншого. Лінія взаємодіє з комп'ютером через модем.

Модем (модулятор-демодулятор) — це пристрій, який перетворює цифрові сигнали в аналогові на виході комп'ютера та навпаки, аналогові в цифрові на вході.

Телетайп приймає, відтворює, або кодує, та пересилає лініями телеграфного зв'язку інформацію з букв та цифр.

Факс — це електронний пристрій, який приймає, відтворює, чи кодує, та пересилає на відстань телефонними лініями ідентичні (факсимільні) зображення оригіналів текстів, документів тощо.

Для пересилання інформації на відстань використовують також комп'ютери. Такі послуги називаються електронною поштою. Для цього комп'ютери з'єднують у мережі.