Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
весь диплом.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
262.55 Кб
Скачать

Розділ 3. Управління фінансовими ресурсами дп ету «воденергоремналадка»

3.1. Напрямки вдосконалення управління фінансовими ресурсами дп ету «Воденергоремналадка»

У сучасному світі альтернативні джерела електроенергії відіграють важливу роль, так як вони екологічно чисті, невичерпні та продуктивні.

Для вдосконалення управління фінансовими ресурсами підприємства слід збудувати нові потужні вітроустановки, вони збільшать вартість підприємства, його ефективність та чистий прибуток.

Для покращення роботи ДП ЕТУ «Воденергоремналадка» необхідно придбати та встановити вітроустановки типу Т 600-48. Номінальна потужність - 120/600 кВт. С Швидкість вітру на висоті ступіци: вмикаюча швидкість - 3,5 м/с, номінальна робоча швидкість - 12,5 м/с, швидкість вимкнення - 25 м/с, максимальна проектна швидкість, гранична швидкість - 60 м/с. Діаметр ротора 48 м, висота стуіици 60 м, кількість лопастей 3 шт. Швидкість ротора 15,3/23 об/мін. Система виробітки електроенергії: генератор: тип та номер моделі M2CG400XL4/6, номінальна потужність 120/600 кВт, номінальний ток 123/56,6 А, швидкість 1000/1500 об/мін. Шафа управління: регулювання потужності – перетворювач активної потужності, захист – силові варістори , компенсація реактивної потужності, квар – 50/150. Система управлення: тип управління – мікропроцесор Intel. Засоби управління турбіной: програмне забезпечення – Turbowinds (ассемблер). Маса: загальна вітротурбіни (включаючи башту) 96 т ротор (включаючи лопасті) 15 т гондола 26 т.

Одна вітроустановка коштує 6200 тис. грн., її установка, а саме: котлован, залиття фундаменту, перевезення вітроустановки, монтаж, будівництво розподільної підстанції, підведення лінії електропередачі – 22300 тис. грн. В цілому на одну вітроустановку потрібно – 84300 тис. грн.

Ми пропонуємо облаштувати електростанцію 4 або 3 вітроустановками типу Т 600-48, в цілому їх стане на електростанції 6 або 5.

В середньому за рік виробіток електроенергії однією вітроустановкою типу Т 600-48 = 894157,7 кВт/год.

Середній «зелений тариф» складає – 1,34 грн., так як його величина залежить від курсу євро(він може коливатися в межах від 1,28 грн. до 1,45 грн.).

А отже, виручка, в середньому, від виробітку електроенергії однієї вітроустановки складе 894157,7*1,34=1198171,32 грн.

Виручка від виробітку електроенергії трьома машинами, в середньому, складе 3*1198171,32 грн.=3594513,96 грн., приблизно 3594 тис. грн., чотирма машинами складе 4*1198171,32=4792685,28 грн.

А отже виручка від реалізації зросте на 11,56% при будівництві трьох вітроустановок. Таким чином, зросте і чистий прибуток на 1195 тис. грн. та складе приблизно – 11529 тис. грн., а при будівництві чотирьох вітроустановок виручка від реалізації зросте на 15.42%, чистий прибуток приблизно складе 11928 тис. грн. Отже, при розрахунку видно, що при будівництві чотирьох вітроустановок чистий прибуток майже рівний чистому прибутку при будівництві трьох вітроустановок, суттєвої переваги не має.

Для розширення підприємства та для подальшого його розвитку ми пропонуємо залучити кошти для будівництва вітроустановок шляхом залучення інвестицій, змінити форму власності з державного підприємства на відкрите акціонерне товариство.

Розглянемо привабливість ДП ЕТУ «Воденергоемналадка» для інвесторів:

1. Нині альтернативна енергетика з використанням нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії стає одним із базових напрямів розвитку технологій у світі, разом з інформаційними та нанотехнологіями вона є важливою складовою нового постіндустріального технологічного укладу. Вітроенергетика – екологічно чисте, рентабельне джерело електроенергії, яке використовує невичерпний спосіб отримання енергії – найперспективніший напрям в розвитку альтернативної енергетики.

2. По оцінкам експертів використання електроенергії в Україні буде збільшуватися. Крім того, експерти очікують дефіцит електроенергії в Росії та країнах ЄС, а отже відкриються нові перспективи для експорту електроенергії.

3. Введення у дію «Зеленого тарифу» сприяє розвитку вітроенергетики, це є державною підтримкою у вигляді надбавки до тарифу.

4. Україна характеризується достатньо високими енергетичними потенціалами вітрового потоку в Карпатах, в АР Крим, на узбережжях Чорного й Азовського морів, де середньорічні швидкості вітру на висоті 10 м становлять 5 і більше метрів за секунду, що ставить вітрову енергію на перше місце серед відновлюваних джерел для виробництва електричної енергії. Особливо актуальним є розвиток вітроенергетики для Кримського півострова. До 93% всієї електроенергії сюди надходить з материкової частини України від ДП «Енергоринок». Решта електроенергії видобувається за допомогою вітроелектростанцій. А отже, це свідчить про наявність в АР Крим територій з високим вітровим енергетичним потенціалом та іншими позитивними передумовами для розвитку вітроенергетики.

5. Екологічна чистота виробництва електроенергії вітроустановками.

6. Незалежність вітроенергетики від поставок імпортних енергоресурсів.

7. Політика уряду в енергетиці направлена на активну модернізацію потужностей та розширення експорту електроенергії. Практичні кроки, зроблені для розвитку вітроенергетики в Україні: ухвалення Постанови Кабінету Міністрів від 15.06.1994 року № 415 «Про будівництво вітрових електростанцій», Указ Президента від 2 березня 1996 року № 158/96 з тією ж назвою, а також створення при Міненерго України ДержНДІНЕЕ (Державний науково-дослідний інститут нетрадиційної енергетики і електротехніки), у функції якого входять координація, узагальнення результатів діяльності також і в галузі вітроенергетики, розроблення нормативних документів, системи сертифікації і т.д. У 1996 році була розроблена «Комплексна програма будівництва вітрових електростанцій». Національною комісією регулювання електроенергетики прийнята Постанова від 28.07.2000 № 796 Про приведення нормативно-правових актів у відповідність до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку вітроенергетики України". Прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо стимулювання використання альтернативних джерел енергії» від 1.04.2009 року.

8. Створення нових робочих місць, підвищення рентабельності генераторів ВЕС, термін окупності генератору ВЕУ становить близько 3-8 років.

9. В Україні є налагоджене серійне виробництво ліцензійних ВЕУ.

Отже, при створені нового підприємства статутний капітал слід змінити таким чином: до існуючих 25152 тис. грн., додамо необхідні кошти для будівництва трьох вітроустановок – 25290 тис. грн., це і буде сума інвестицій. Статутний капітал складе – 50442 тис. грн. При будівництві чотирьох вітроустановок необхідно 33720 тис. грн., статутний капітал складе – 58872 тис. грн.

Для цього необхідно здійснити емісію акцій, таким чином номінальна ціна однієї акції буде складати 1 грн.

Вартість функціонованого власного капіталу підприємства у звітному періоді визначається за такою формулою:

де - вартість функціонуючого власного капіталу підприємства у звітному періоді,%

ЧП- сума чистого прибутку, виплаченого власникам підприємства у процесі його розподілення за звітний період;

ВК — середня сума власного капіталу підприємства у звітному періоді.

Здійснимо розрахунок вартості функціонуючого капіталу:

Розглянемо формулу для розрахунку вартості власного капіталу, залученого за рахунок емсії простих акцій:

де - вартість власного капіталу залученого за рахунок емісії простих акцій

- кількість додатково емітованих акцій

- сума дивідендів, сплачених на одну просту акцію у звітному періоді, %

- запланований темп виплат дивідендів, виражений десятковим дробом;

Кna— сума власного капіталу, залученого за рахунок емісії простих акцій (додаткових паїв);

ЗЕ — затрати, пов'язані з емісією акцій, виражені у десятковій величині відносної суми емісії акцій (додаткових паїв).

Підприємство здійснює дивідендні виплати державі, як на даному етапі, єдиному власнику у розмірі 40% від чистого прибутку, так як застосування «зеленого тарифу» передбачає використання 60% чистого прибутку на розвиток підприємства.

Отже, після проведення емісії акцій для будівництва трьох вітряків вартість власного капіталу зменшиться з 4,1% до 3,8%, це зменшення не значне та це нормальна ситуація так як інвестеційні програми передбачають довгострокові ефекти, які будуть досягнені через кілька років. А при будівництві чотирьох вітряків вартість капіталу значно впала до 1,6%.