Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент шпоры.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
578.83 Кб
Скачать

9. Надати порівняльну характеристику високої та пласкої організаційних структур управління організацією.

В кожній організації повинно бути визначено, якою кількістю підлеглих може управляти керівник. Відповідно до обраного діапазону контролю формується або висока, або плоска структура організації, кожна з яких має свої переваги та недоліки.

Тип структури

Переваги

Недоліки

Галузь застосування

Висока

простота, чіткість взаємодії, надійний контроль, більш щільне керування

збільшення кількості управлінців

керування роботами, які вимагають жорсткого контролю;

роботи з частими змінами

Плоска

швидке проходження інформації та рішень, незначна кількість менеджерів, задоволеність підлеглих своєю роботою

виконавці легко виходять з-під контролю

роботи ідентичні для багатьох виконавців

10.Надайте сутнісну характеристику «Теорії х» та «Теорії у» д. МакГрегора.

Автократично-демократичний континуум стилів керування. В основу автократично-демократичного континууму стилів керування покладено теорію Х та теорію Y Дугласа МакГрегора, який виокремив дві системи уявлень щодо мотивів виробничої діяльності людей.

Згідно “теорії Х” працівники за своєю природою є лінивими, безвідповідальними, такими що при першій ліпшій нагоді намагаються уникнути праці. Отже для досягнення цілей організації їх необхідно постійно примушувати, спрямовувати та контролювати. Справедлива заробітна плата здатна зробити роботу терпимою, а необхідний рівень її виконання буде на-слідком постійного контролю.

“Теорія Х” характеризує основи автократичного керу-вання. Автократ має достатньо влади, щоб нав’язати свою волю виконавцям, і у разі необхідності без вагань вдається до цього. Автократ вважає, що його керівництво ґрунтується на авторитеті посади, яку він обіймає. Сила влади автоматично примушує підлеглих беззастережно коритися наказам та інструкціям. Автократ звичайно: щонайбільше централізує повноваження; щонайбільше структуризує роботу підлеглих; різко обмежує свободу підлеглих щодо прийняття рішень; вимагає дотримання чисельних правил поведінки; звертається до потреб більш низького рівня у підлеглих (за Маслоу).

За “теорією Y”, навпаки, менеджер бачить своїх підлеглих працьовитими, відповідальними, такими що прагнуть до схвалення та підтримки. Цією теорією визнається, що зовнішній контроль та загроза пока-рання не є єдиним засобом, який спрямовує зусилля людей. Людина і сама здатна себе контролювати, якщо вона прямує до мети, у досягненні якої вона зацікавлена. “Теорія Y” характеризує основи демок-ратичного керування.

Для демократичного стилю керування характерними є:високий ступінь децентралізації повно-важень; активна участь підлеглих у прийнятті рішень;