Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент шпоры.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
578.83 Кб
Скачать

39. Охарактеризуйте основні фактори, які впливають на прийняття управлінського рішення

Існує безліч факторів, які впливають на процес прийняття рішення в організаціях. Серед найбільш важливих, слід визначити наступні:

1.Ступінь ризику – розуміється, що завжди існує вірогідність прийняття неправильного рішення, яке може неблагоприємно вплинути на організацію. Ризик – фактор, який менеджери враховують свідомо, або підсвідомо, при прийнятті рішення, так як він пов’язаний із зростанням відповідальності.

2.Час, що мається в розпорядженні для прийняття рішення – відбивається через те, що кількість часу, який менеджер може скористати для прийняття рішення, часто обмежена. На практиці, більшість керівників не мають можливості проаналізувати усі можливі альтернативи, відчуваючи дефіцит часу.

3.Ступінь підтримки менеджера колективом – цей фактор враховує те, що нових менеджерів сприймають не зразу. Якщо порозуміння і підтримки інших менеджерів і підлеглих не вистачає, то проблему слід усувати за рахунок своїх особистих рис, які повинні сприяти виконанню прийнятих рішень.

4.Особисті здібності менеджера – один з найбільш важливих факторів. Незалежно від того, як менеджери приймають рішення і відповідають за них, вони повинні мати здібності до того, щоб приймати вірні рішення.

5.Політика організації – у даному випадку враховується суб’єктивний фактор при прийнятті рішення. Статус, влада, престиж, легкість виконання – усе це може вплинути на прийняття того, чи іншого рішення.

40.Охарактеризуйте основні форми влади керівника.

Влада – це інструмент соціального управління, який дозволяєцілеспрямовано впливати на поведінку людей. Її використання ворганізації може сприяти виникненню певних стосунків між людьми,

спричиняти їх зміну чи припинення. Влада дає право керівникові прийматирішення, наказувати, вимагати виконання, контролювати, винагороджувати і карати.

Дослідження, що проводилися для вивчення сутності явищ влади та впливу, здебільшого відзначають наступні основні форми влади, які мають відповідні джерела:

Примус. За її допомогою карають, чим самим знищує потреби виконавця. Недоліки: страх на робочому місці, неможливістьпідтримувати ефективний сонтроль, так як робітники мають свідомо обманювати організацію. Переваги: якщо пропонуються конкретні заходи, то діє страх ефективно.

Винагорода. Задовольняє потреби та надає задоволення. Недоліки: неспівпадіння у визначені винагороди (гроші, посада, матеріальні цнності тощо). Переваги: усвідомлення власносної гідності через виконання необхідної роботи дя фірми.

Еспертна влада. Виконавець вірить, що той, хто впливає має спеціальні нання, які дозволять підлеглому задовільнити потреби. Недоліки: діє повільніше ніж влада харизми. Переваги: гармонійний баланс між керівником - підлеглим.

Законна влада. Впливова особа має право віддавати накази, а підлеглий має эбов'язанням - підпорядковуватися йому (це сприймається як закон, якому за задиціями слід підкорятися, тому називають її ще традиційною із-за ієрархії), Недоліки: недостатнє використання потенціалу людських ресурсів із-за неврахування формально повноваження осіб, їх інформованість з проблеми, тгання.

Еталова влада (влада прикладу). Виконавця приваблюють певні характеристики та властивості керівника. Перевага: велика повага до керівника, висока продуктивність правильного виконання завдання.

Переконання. Використовуючи переконання, керівник мовчки допускає, що конавець має частку влади, яка може зменшити можливість керівника діяти. Недолік: повільний вплив та невизначеність; Перевага: виконання роботи людиною, на якого впливають, не потрібно буде ревіряти, і він буде намагатися виконати її в більшому обсязі, ніж мінімальні моги, враховуючи себе співавтором задачи. Переваги містять лише тенційну користь, так як бувають випадки коли примус більш доцільно користовувати.

Участь. Керівник спрямовує зусилля робітника та сприяє вільному обміну формації. Участь апелює до потреб більш вищого рівня - влади, мпетентності, успіху чи самовираженню. Використовувати необхідно тоді, ти потреби є активними мотивуючими факторами, при умові, що можна покластися на те, що виконавець буде працювати на мету, яку він/вона власно зали. Недолік: індивідуальний підход кожного до завдання, ускладнюється процес сонання.