Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент шпоры.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
578.83 Кб
Скачать

49. Соціальна відповідальність в менеджменті. Необхідність створення позитивного іміджу і репутації організації та шляхи їх забезпечення.

Соціальна відповідальність – це певний рівень добровільного реагування організації на соціальні проблеми.

Соціальна відповідальність охоплюе пьять ключових положень:

1.Органи державної влади мають створювати умови і показувати приклади турботи про соціальну відповідальність. 2. Бізнес має діяти як двосторонньо відкрита система: - з одного боку враховувати потреби суспільства, а з іншого – бути відкритим перед суспільством у своїй діяльності для громадськості. 3. Соціальні витрати мають бути ретельно обчислені й розглянуті з метою обгрунтування правомірності їх віднесення до собівартості виготовлення того чи іншого продукту, надання послуг. 4. Соціальні витрати, що розподіляються за кожним продуктом, послугою, видом діяльності, в кінцевому підсумку оплачуються споживачем. 5. Ділові організації, як і населення, залучаються до відповідальності за розв’язання поточних соціальних проблем, які перебувають за межами сфер їхньої діяльності. На цих результатах створився «Залізний закон відповідальності», за яким фірми, які його порушують, у довгостроковій перспективі чекає фіаско через втрату іміджу в районі своєї діяльності.

Отже, соціальна відповідальність вносить чимало змін у менеджмент організацій оскільки: 5. потребує змін у сферах діяльності: виробництві, маркетингу, комунікаціях, корпоративній філософії. За цих умов і на їх вимогу у розвинутих країнах сформувалися три сучасні філософські концепції політичного й бізнесового менеджменту: 6. утилітаризм; 7. дотримання прав людини і справедливість; 8. нова модель бізнесу.

Імідж(образ)-це уявна картина ,що виникає у свідомості людини в результаті безпосереднього або опосередкованого відображення дійсності

Вдалий імідж – це здатність переконати оточуючих, що носій цього іміджу є втіленням у собі тих якостей,що вони хотіли би мати ,якби були на місці цієї людини.

ті якості керівника, що цінувалися за всіх часів:

1. вірність слову; слово дорожче будь-якого договору;

2. вміння приймати неординарні рішення, що дозволяють успішно діяти і вирішувати проблеми;

3. ерудованість і широта знань у багатьох питаннях;

4. привабливий зовнішній вигляд.

Цілком впевнено можна стверджувати, що в наш час результативність діяльності компанії найбільше залежить саме від власного іміджу. Репутація збільшує вагу самої корпорації. Але, нажаль, не існує єдиного правильного шляху формування позитивної репутації, оскільки кожна окремо взята організація відрізняється від інших. Все-таки, необхідно правильно вірно зрозуміти споживача, вияснити що саме він чекає і на що він зможе витрачати власні кошти. На базі цього і вірної PR політики навіть найменша компанія зможе досягти відповідних висот в бізнесі.

50. Сутність, значення та різновиди управлінських рішень.

У правлінські рішення — це сукупний результат творчого процесу (суб 'єк-та) та дій колективу (об 'єкта управління) для вирішення конкретної ситуації, що виникла у зв’язку з функціонуванням системи. Управлінські рішення є соціальним актом, що організовує і спрямовує в певне русло діяльність трудового колективу та виконує роль засобу, який сприяє досягненню мети, поставленої перед підприємством.

Управлінські рішення класифікують за такими ознаками: 1.За суб’єктом прийняття:

-одноосібні

-групові

2.Залежно від рівня ієрархії :рішення ,які приймають:

-вищі рівні управління

-середні

-низові

3.залежно від масштабів впливу на результат і процес:

-загальні

-вузькоспеціалізовані

4.За глибиною впливу:

-однорівневі

-багаторівневі

5.За напрямом впливу:

-зовнішні

-внутрішні

-змішані

6.за строком впливу:

-довгострокові

-середньострокові

-короткострокові

7.За періодичністю:

-одноразові

-повторювані

8.За ступенем директовності,за урахуванням можливості змін:

-жорсткі,алгоритмічні

-нормативно-орієнтуючі,гнучкі

9.за формою:

-письмові

-усні

10.за кількістю цілей:

-одноцільові

-багатоцільові

11.За взаємозалежністю:

-Автономні

- доповнюючи один одного

12.за способом обґрунтування

-інтуїтивні

-засновані на судженнях

-раціональні