Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyiyi_TeorInf1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
4.98 Mб
Скачать

2.2Кругообертання інформації

Розглянемо сприйняття, передачу і використання інформації з метою управління деяким об'єктом. Тут можна виділити декілька фаз в циклі кругообертання інформації (рис.1.2). Оскільки матеріальним носієм інформації є сигнал, то цей цикл можна розглядати одночасно і як цикл кругообертання і перетворення сигналів, що несуть інформацію.

Рисунок 1.2 – Кругообертання інформації в управлінні

Сприйняття інформації полягає в тому, що формується образ об'єкту, здійснюється його розпізнання і оцінка. При сприйнятті потрібно відокремити корисну інформацію від шумів, що в деяких випадках (тонкі біологічні, фізико-хімічні експерименти; складні виробничі умови; радіозв’язок, локація, астрономія і ін.) пов'язане із значними труднощами. В результаті сприйняття виходить сигнал у формі, зручній для передачі або обробки. У фазу сприйняття можуть включатися операції підготовки інформації, її нормалізації, квантування, кодування, модуляції сигналів і побудови моделей.

Передача інформації полягає в перенесенні її на відстань за допомогою сигналів різної фізичної природи відповідно по механічних, гідравлічних, пневматичних, акустичних, оптичних, електричних або електромагнітних каналах. Прийом інформації на іншій стороні каналу має характер вторинного сприйняття з характерними для нього операціями боротьби з шумами.

Обробка інформації полягає у вирішенні завдань, пов'язаних з перетворенням інформації, незалежно від їх функціонального призначення. Вживання електронних цифрових машин узагальнює і централізує функції обробки, що мають відношення головним чином до моделей ситуацій і ухвалення рішень при управлінні. Обробка проводиться за допомогою пристроїв або машин, що здійснюють аналогові або цифрові перетворення величин і функцій, що надходять. Проміжним етапом обробки може бути зберігання в запам'ятовуючих пристроях. Останні можуть бути постійними, довготривалими і оперативними. Зчитування інформації з запам'ятовуючих пристроїв також має характер сприйняття і може бути пов'язано з боротьбою з шумами.

Представлення інформації потрібне тоді, коли в циклі обертання інформації бере участь людина. Воно полягає в демонстрації перед людиною умовних зображень, що містять якісні і кількісні характеристики вихідної інформації. Для цього використовуються пристрої, здатні впливати на органи чуття людини: оптичні, акустичні і рухові сигналізатори (цифрові, стрілочні і образні індикатори); цифрові і графічні реєструючи прилади з видимим записом; монітори; мнемонічні плоскі і об'ємні щити, табло і макети з вбудованими сигнальними і індикаторними елементами.

Вплив полягає в тому, що інформаційні сигнали здійснюють керуючі або захисні дії, які викликають зміни в самому об'єкті.

Не всі інформаційні системи замкнуті. Разом із замкнутими системами існують розімкнені системи, в яких інформація передається від джерела до приймача або споживача. Активна дія на відібрану від джерела інформацію може надавати або саме джерело, або споживач. Частину системи, що здійснює активний вплив на її роботу, називають суб'єктом, а пасивну частину — об'єктом. Як об'єктом, так і. суб'єктом можуть бути людина або машина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]