Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyiyi_TeorInf1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
4.98 Mб
Скачать

3.2.4Адитивна міра (міра Хартлі)

У теорії інформації важливу роль грає комбінаторика чисел і кодів.

Введемо поняття глибини h і довжини l числа (рис. 2.1).

Глибиною числа h називається кількість різних елементів (знаків), що міститься в прийнятому алфавіті. Глибина числа відповідає основі системи числення і кодування. Один повний алфавіт займає одне числове гніздо, глибина якого також дорівнює h.

У кожен момент реалізується тільки один який-небудь знак з h можливих. На геометричній моделі (рис. 2.1) реалізація знаку набуває форми виставляння назовні потрібного знаку з глибини гнізда, що зберігає в певному порядку весь запас знаків. Технічно це може бути виконано, наприклад, шляхом зсуву знаків вперед або назад до появи потрібного.

Довжиною числа l називається кількість числових гнізд, тобто кількість повторень алфавіту, необхідних і достатніх для представлення чисел потрібної величини. Довжина числа відповідає розрядності системи числення і кодування. Один набір з l гнізд-алфавітів складає одну числову гряду, здатну представляти і зберігати одне повне число завдовжки l.

Деяка кількість чисел N представляється числовим полем.

Рисунок 2.1 – Геометрична модель інформаційного масиву у вигляді сукупності десяти розрядних десяткових чисел

При глибині h і довжині l кількість чисел, яку можна представити за допомогою числової гряди, визначається формулою:

, (2.6)

тобто ємкість гряди експоненціально залежить від довжини числа l, що випливає з (2.3).

Прикладами технічних реалізацій вказаних систем можуть бути:

– роликовий лічильник з l роликами і h цифрами на обідку кожного ролика;

– комбінований комутатор з l перемикачами, з яких кожен перемикає h ланцюгів;

–запам'ятовуючий пристрій, з l комірками, кожна ємкістю h одиниць;

– зображення, що складається з l дискретних елементів, причому кожен елемент зображення характеризується h градаціями кольору і тону;

– сторінка друкарського літературного тексту, в якому міститься рядків і в середньому букв в кожному рядку, тобто всього числових або буквених гнізд; кожне гніздо має глибину h, тобто здатне виставити одну з h букв алфавіту.

У наслідок показового закону залежності Q від l число Q не є зручною мірою для оцінки інформаційної ємкості. Тому Хартлі ввів адитивну двійкову логарифмічну міру, що дозволяє обчислювати кількість інформації в двійкових одиницях – бітах, (скорочено біт).

Для цього береться не само число Q, а його двійковий логарифм:

. (2.7)

Тут позначає кількість інформації за мірою Хартлі.

Якщо кількість розрядів (довжина l числа) дорівнює одиниці, і прийнята двійкова система числення (глибина h числа рівна двом) то потенційна кількість інформації дорівнює одному біту:

.

Це і є одиниця інформації в прийнятій системі оцінки. Вона відповідає одній елементарній події, яка може відбутися або не відбутися.

Адитивна міра зручна тим, що вона забезпечує можливість додавання і пропорційність кількості інформації до довжини числа l, тобто кількості числових гнізд. Тому введена кількість інформації еквівалентна кількості двійкових знаків — нулів і одиниць — при кодуванні повідомлень по двійковій системі числення. Одному біту відповідає одна двійкова одиниця.

Приклад 2.9.

Визначається потенційна кількість інформації, що міститься в системі, інформаційна ємкість якої характеризується десятковим числом:

.

Закодуємо це число по двійковій системі h = 2 і знайдемо його довжину l:

.

Тоді

.

Це означає, що по двійковій системі дане число запишеться (закодується): 10000000000.

Для кількість інформації за Хартлі І лежить в межах . Звідси випливає,що кількість знаків необхідно брати рівне І, якщо І ціле число , або доповняти до найбільшого цілого числа, якщо І – дробове число.

За наявності декількох – джерел інформації спільна кількість інформації, яку можна отримати від всіх разом узятих джерел, дорівнює

. (2.8)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]