Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Alisa.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

88. Характеристики відцентрових насосів.

Для визначення робочої точки, яка визначається пересіканням двох характеристик; насоса і магістралі, треба знати залежності і .

Повний напір в системі складається з двох складових

статичний напір, м. динамічний напір, м. продуктивність, м /с. постійна величина.

В залежності від переважаючої складової характеристиками магістралі може бути статичною або динамічною. При приводі від АД. і роботі при статичні характеристиці магістралі

1. продуктивність змінюється значно від Q до Q ;

2. при значному зниженні швидкості коли характеристики не перетинаються насос перестає качати ( таке явище називають зрив струменя) це можливе при зниженні напруги мережі.

При динамічній характеристиці магістралі

  1. продуктивність змінюється незначно від Q до Q ;

  2. при надмірному зниженні до подача рідини не переривається але продуктивність зменшується.

89. Регулювання продуктивності відцентрових насосів дроселюванням

Регулювання продуктивності відцентрових насосів дроселюванням здійснюється введенням засувок в трубопровід, що приводить до зміни результуючого опору і виду характеристики магістралі 1 (мал. 1). При незмінній кутовій швидкості робоча точка механізму при дороселюванні переміщається вліво по -характеристиці від точки до точки перетину з новою характеристикою магістралі 2 і продуктивність зменшується. При цьому частина натиску втрачається нарегулюючому пристрої.

Якщо прийняти, що і - номінальні значення натиску і продуктивність механізму при роботі без засувки, а і - натиски, створювані до засувки і в магістралі після неї, то якість регулювання продуктивності дроселюванням може мати таке ККД установки

Тому даний спосіб застосовується тільки в установках потужністю в декілька кВ, в яких переважає статичний натиск, при невеликому діапазоні регулювання продуктивності.

90. Регулювання продуктивності відцентрових насосів зміною кутової швидкості двигуна

Регулювання зміною кутової швидкості двигуна, а значить, і механізму, проводиться введенням додаткового опору в ланцюг ротора або дроселів насичення в ланцюг статора асинхронного двигуна. При переважанні в системі статичного натиску (мал. 2, крива с) незначна зміна швидкості від до приводить до значної зміни продуктивності від до . При переважанні динамічного натиску (крива д) для такого ж зниження продуктивності необхідно великезниження швидкості двигуна - від до .

Для оцінки цього способу регулювання визначимо втрати потужності в роторі асинхронного двигуна, які пропорційні зміні швидкості або ковзання, але мають обмежени максимум.

Потужність на валу двигуна, що обертає механізм з характеристикою вентилятора, пропорційна третьому ступеню швидкості:

Для установок великої потужності (декілька сотень або тисяч кіловат)розглянуті способи регулювання кутової швидкості асинхронних двигунівстають неекономічними. У цих випадках застосовують каскадні схемиелектроприводів, в яких втрати ковзання ДР2 повертаються в мережу абоперетворяться в механічну потужність і поступають на вал механізму.Перетворення енергії ковзання здійснюється за допомогою вентильних схем, або з використанням допоміжних машин, які розміщуються на одному валу з головним двигуном.

  1. Способи регулювання продуктивності відцентрових насосів. Регулювання зміною числа працюючих агрегатів.

Продуктивність відцентрових насосів можна регулювання наступними параметрами: 1.идроселювання трубопровода (закривання засувок на напірні магістралі); 2.изміна кутової швидкості привідного ЕД ( зміна напруги, в колі статора А.Д); 3. зміною кількості працюючих на магістраль агрегатів; 4. зміною положення робочого органа механізма (поворотом лопатей робочого колеса);

Регулювання дроселюванням здійснюється введенням засувок у трубопровід, що приводить до зміни результуючого опору і виду характеристики магістралі.

ККД при дроселюванні .

, - це напори, які створюється до засувки і після неї в магістралі.

- це напір, який втрачається на пристрої регулювання.

При відсутності статичного напору в магістралі .

Регулювання з зміною кутової швидкості двигуна відбувається або проводять введенням додаткового опору в коло ротора або дроселів насичення в коло статора А.Д. при переважанні в системі статичного напору незначна зміна швидкості від до призводить до значного зниження продуктивності від до потужність електромагнітна потужність двигуна втрати в колі ротора двигуна без врахування втрат в сталі і механічних втрат .

Максимальні втрати при регулюванні швидкості

Регулювання зміною числа працюючих агрегатів проводиться шляхом включення на паралельну роботу декількох агрегатів меншої потужності. Якщо в магістралі переважає статичний тиск, то загальна продуктивність спільно працюючих агрегатів дорівнює сумі продуктивності, кожного агрегата чим забезпечується їх економічна робота. При переважанні динамічного тиску загальна продуктивність збільшується незначно, а робота агрегатів відбувається з пониженим ККД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]