Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Alisa.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

116. Електродвигуни металообробних верстатів. Електропривід ковальсько-пресових машин.

Рекомендується використовувати електродвигуни металообробних верстатів серій:

  • змінного струму – серію 4А з короткозамкненим ротором одно швидкісні і багато швидкісні; серії 4АВ, 4АП – вбудовані підвищеної точності;

  • постійного струму – серії 2П, ПС – спеціально закриті з природним охолодженням; серії ПСТ, ПБСТ – з вбудованим тахогенератором; серії ПГТ – для систем слідкування з гладким якорем допускають короткочасне перевантаження по струму до при номінальному магнітному потоці; серії ПЯ – для систем програмного управління з друкованими обмотками якоря; серії ПБВ – для систем програмного управління мало інерційні, високомоментні з постійними магнітами і крокові двигуни для систем програмного управління.

Електропривід для ковальсько-пресових машин:

Використовують АД з короткозамкненим ротором і фазним ротором; АД з частотним і імпульсним управлінням; АД в комплексі з електромагнітною муфтою ковзання;

Двигун постійного струму паралельного або змішаного збудження.

117. Токарні та свердлильні верстати. Їхня характеристика.

Токарні верстати

Характеристика: Призначені для обробки поверхнею довільної форми, прорізки канавок, нарізання різьби. Ріжучий інструмент – різці, свердла, розгортки, мітчики, плажки. Головний рух – обертання оброблюваної деталі. Подача – поступальне переміщення супорта з ріжучим інструментом. Електропривід в поєднанні з коробкою швидкостей одно- і багато швидкісні АД, системи ГД або ТП-Д, двигуни постійного струму.

Додаткові відомості: Універсальні, токарно-гвинторізні, револьверні, токарно-лобові, карусельні, токарно-копіювальні, токарні автомати і напівавтомати.

Свердлильні верстати

Характеристика: Призначені для отримання наскрізних і глухих отворів в деталях, розсортування і чистової обробки отворів після лиття і штампування. Ріжучий інструмент – свердла, розгортки. Головний рух – обертання інструмента. Подача – поступальний рух інструмента.

Додаткові відомості: Вертикально-свердлильні і радіально-свердлильні.

118. Розточні, стругальні та фрезерні верстати. Їхня характеристика.

Розточні верстати

Характеристика: Призначені для обробки крупних деталей з поверхнями різної форми. Ріжучий інструмент – свердла, фрези, мітчики. Головний рух – обертання розточного шпинделя, подача переміщення шпинделя або шпиндельної бабки і переміщення стола разом із заготовкою. Електропривід в поєднанні з коробкою швидкостей одно- і багатошвидкосні АД системи Г-Д, ТП-Д, ЕМП-Д, ПМП-Д.

Додаткові відомості: Горизонтально розточні, координатно-розточні.

Стругальні верстати

Характеристика: Призначені для обробки плоских, горизонтальних і вертикальних, крупних деталей великої довжини. Ріжучий інструмент – різець. Головний рух – зворотньопоступальний рух стола. Подача – переміщення супорта, переривчасте, періодичне. Електропривід як в розточних систем в поєднанні з коробкою швидкостей одно- і багатошвидкосні АД системи Г-Д, ТП-Д, ЕМП-Д, ПМП-Д.

Фрезерні верстати

Характеристика: Призначені для обробки зовнішніх і внутрішніх плоских і фасонних поверхонь, прорізування прямих і гвинтових канавок, нарізування зовнішніх і внутрішніх різьб, зубчатих коліс і т. п. Ріжучий інструмент – фреза. Головний рух – обертання фрези. Подача – перміщення виробу. Елетропривід як у розточних систем в поєднанні з коробкою швидкостей одно- і багатошвидкосні АД системи Г-Д, ТП-Д, ЕМП-Д, ПМП-Д.

Додаткові відомості: Горизонтальні, вертикальні, продольно-фрезерні, зубофрезерні, копіювально-фрезерні.

115. Основні види рухів металообробних верстатів, вимоги до електроприводу рухів. Регулювання швидкості головного приводу.

Для виконання операцій на станках необхідно забезпечити три основних види руху:

1. головний - для різання інструментом металу

2. подачі - для переміщення інструмента або заготовки

3. допоміжні – для виконання допоміжних операцій які безпосередньо не приймають участі в процесі різання

Основні вимоги до електроприводів рухів:

1.Надійність і простота обслуговування рухів

2. Відповідність характеру змінного навантаження

3. Широкий і плавний діапазон регулювання швидкості робочого процесу

4. Жорсткість механічних характеристик

Регулювання швидкості головного приводу можливе трьома способами:

1. Механічний – за допомогою механізму передачі з регульованим передаточним відношенням

2. Електричний – зміна частоти обертання електродвигуна

3. Електромеханічний – комбінування перших двох способів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]