Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Alisa.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

86.Загальна характеристика електропривода вентиляторів та компресорів.

Найбільше поширення на промислових підприємствах отримали відцентрові вентилятори. Вони мають таку ж, як і відцентрові компресори, залежність статичної потужності на валу від швидкості вентиляторної характеристики. Момент на валу вентилятора змінюється пропорційно квадрату швидкості, а продуктивність вентилятора пропорційна кутовій швидкості першого ступеня.

Для вентиляційних установок цехових приміщень і більшості поршневих компресорів не потрібно регулювання кутової швидкості приводних двигунів. Тому тут застосовують асинхронні двигуни з короткозамкнутим ротором і синхронні двигуни. При потужності більше 50-100 кВт привід із синхронних двигунів зазвичай виявляється економічно вигідніше, ніж привід з асинхронним двигуном. Хоча синхронні двигуни складніше по влаштуванню і дорожче, ніж асинхронні, застосування їх доцільно для одночасного поліпшення cos підприємства.

Для механізмів цієї групи типовий тривалий режим роботи, тому їх електроприводи, як правило, нереверсивні з рідкими пусками. На відміну від механізмів безперервного транспорту компресори та вентилятори мають невеликі пускові статичні моменти - до 20-25% від номінального. Залежно від призначення, потужності і характеру виробництва, де встановлені механізми цієї групи, вони можуть вимагати або невеликого, але постійного регулювання продуктивності при відхиленні параметрів повітря (газу) від заданих значень, або ж регулювання продуктивності в широких межах.

87. Вибір потужності двигуна поршневого компресора та вентилятора.

Особливості електропривода і вибір потужності двигунів, компресорів і вентиляторів; поршневих компресорів не потрібне регулювання кутової швидкості привідних електродвигунів, короткозамкненим ротором і СД. При потужності більше 50-100 кВт застосовують привід із синхронним двигуном. Для привода поршневих компресорів застосовують спеціальні тихохідні СД рад/с з великою перевантажувальною здатністю підвищеним моментом інерції ротора і великими значеннями вхідного синхронізуючого моменту. При достатній потужності мереж живлення проводиться прямий пуск АД і СД. Для регулювання швидкості механізмів з вентиляторами характером навантаження застосовують АД. з фазним ротором, а також приводи з АД. з короткозамкненим ротором і дроселями в мережі статора або з електромагнітною муфтою ковзання, яка встановлюється між двигуном і механізмом.

Потужність двигуна поршневого компресора

продуктивність, м /с.

А – робота, Дж/м . ізометричного і адіабатичного стиснення 1 м атмосферного повітря тиском до потрібного тиску .

– індикаторний ККД компресора, який враховує втрати потужності при реальному процесі стиснення повітря і рівний 0,6…0,8;

–ККД механічної передачі між компресором і двигуном 0,9…0,95;

– коефіцієнт запасу 1,05…1,15;

Потужність двигуна вентилятора

H – напір, Па.

–ККД вентилятора рівне 0,5…0,85 для основних, для відцентрових 0,4…0,7.

– ККД механічної передачі.

– коефіцієнт запасу рівний 1,1…1,2 для більше 5 кВт, =1,5 для Р менше 2 кВт, =2 для Р менше 1 кВт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]