Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomichna_teoriya_oporny_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

5. Платіжний баланс і його регулювання

Міжнародні економічні відносини знаходять агреговане відображення в платіжному балансі країни, в якому містяться систематизовані дані про всі економічні операції даної країни з іншими країнами за певний період часу (як правило, за календарний рік).

Платіжний баланс представляє собою співвідношення фактичних платежів, одержаних даною країною від іноземних держав та міжнародних економічних організацій і здійснених нею платежів за кордон.

На відміну від платіжного балансу розрахунковий баланс - це співвідношення вимог і зобов'язань даної країни іноземним державам і міжнародним економічним організаціям на певну дату. Розрахунковий баланс відрізняється від платіжного тим, що в нього входять не лише фактично здійснені надходження і платежі, а й непогашені вимоги й зобов'язання.

Отже, платіжний баланс - це співвідношення платежів, які надходять (надійшли) у країну з-за кордону, і платежів, здійснених даною країною за кордон. Він може бути активним або пасивним (тобто мати додатне або від'ємне сальдо). Позитивне (додатне) сальдо означає, що надходження в країну перевищують її платежі за кордон, негативне (від'ємне) сальдо означає, що надходження в країну менші її платежів за кордон.

Основними міжнародними економічними операціями, які систематизують у платіжному балансі, є: рух товарів, послуг, процентів і дивідендів; інвестицій; поставки валюти, рух золота.

Кожна з операцій збільшує або зобов'язання з-за кордону заплатити, що записується як кредит (експорт товарів і послуг, притік капіталів і таке інше), або зовнішні вимоги по оплаті, які записуються як дебет (імпорт товарів і послуг, вивіз капіталу).

Основне призначення платіжного балансу в тому, щоб у стислому вигляді показати стан міжнародних економічних відносин країни. Він є індикатором для грошової, валютної, податкової, зовнішньоекономічної й інших політики уряду.

Платіжні баланси включають три основні частини:

Торгівельний баланс - співвідношення експорту та імпорту товарів, за якими платежі фактично здійснені або повинні бути негайно погашені;

Баланс послуг і некомерційних платежів - надходження й платежі по транспорту, страхуванню, поштово-телеграфного та телефонного зв'язку, комісійних операціях, туризму, культурному обміну, некомерційних переказах (заробітна плата, спадщина, стипендії, пенсії і т.д.), по утриманню торговельних і дипломатичних представництв, проценти й дивіденди від капіталовкладень, платежі за ліцензії, технічну допомогу, гонорари, військові видатки за кордоном та ін.

Баланс руху капіталів і кредитів - притік іноземних інвестицій і позик в країну й надання їх (інвестицій і позик) іншим країнам. Цей баланс має особливе значення, постільки вивіз капіталу, міжнародна інвестиційна діяльність є однією з основних і найбільш важливих форм міжнародних економічних відносин.

Складною проблемою платіжних балансів є їх дефіцит (від'ємне сальдо) за поточними операціями в багатьох країнах світу з різних підсистем світового господарства. Особливо гострою ця проблема є для більшості країн, що розвиваються та країн із перехідною економікою. Для ліквідації незбалансованості платіжного балансу здійснюються певні заходи.

Традиційно для погашення дефіциту платіжного балансу використовують іноземні кредити й ввезення капіталу.

Методом урівноваження платіжного балансу є також використання офіційних золотовалютних резервів країни, якщо вона їх має в достатній кількості. Надзвичайним джерелом погашення негативного сальдо платіжного балансу може бути в окремих випадках зовнішня допомога у формі субсидій, пільгових кредитів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]