Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomichna_teoriya_oporny_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

2.Фактори економічного зростання

Економічне зростання будь-якої країни визначають чотири групи чинників :

1) чинники пропозиції ;

2) чинники попиту ;

3) чинник ефективності ;

4) соціокультурні, інституційні та інші чинники.

Чинники пропозиції зумовлюють фізичну здатність економіки до зростання. Це :

1)кількість та якість природних ресурсів;

2)кількість та якість трудових ресурсів;

3)обсяг капіталу країни;

4)технологія .

Перелічені чинники пропозиції, які називають "колесами еко­номічного зростання", визначають можливості фізичного збільшен­ня обсягу продукції. Тільки наявність більшої кількості або кращих за якістю ресурсів, ураховуючи і технологічний аспект, дає змогу національній економіці нарощувати свій потенціал.

Економічне зростання залежить також від фактора попиту, тобто макроекономічне середовище має забезпечувати такий рівень сукуп­них видатків, за якого повністю використовуються наявні ресурси. Несприятливе макросередовище (високі податкові та процентні став­ки, низький рівень завантаження виробничих потужностей та ін.) сповільнює економічне зростання, бо не забезпечує повного викори­стання ресурсів.

Існує низка інших чинників, які впливають на економічне зро­стання, проте вони важко піддаються кількісній оцінці. Це соціокультурні та інституційні чинники. Зокрема, значний позитивний вплив на економічне зростання багатьох країн справляє сприятлива соціальна, культурна і політична атмосфера, що склалася в них. У цих країнах суспільна думка розглядає матеріальний успіх як бажану соціальну мету. Важливим соціокультурним чин­ником економічного зростання є позитивне ставлення до праці. У розвинутих країнах її оцінюють як велике благо для людини, а не як кару за гріхи. У довгостроковому періоді економічне зро­стання залежить від політичної організації суспільства. Країни, політичні системи яких спираються на демократичні принципи, ха­рактеризуються впорядкованістю відносин власності, процедури ук­ладання і виконання угод, і вони розвиваються, як правило, значно швидше, ніж країни з недемократичними, неправовими режимами.

В усіх державах можуть виникати перешкоди, що уповільнюють або стримують економічне зростання. Найчастіше вони пов'язані з інституційним або громадським середовищем. Наприклад, надмірне втручання державних інституцій у приватнопідприємницьку діяльність здатне знижувати продуктивність праці, а податкова система може підривати стимули до праці та Інвестування. У багатьох економічно відсталих країнах поширені корупція, хабарництво і здирство, які погіршують умови для підприємницької та інвестиційної діяльності .

3.Типи економічного зростання

Типи економічного зростання — екстенсивний та інтен­сивний.

Екстенсивний тип економічного зростання — це нарощування ви­робництва товарів і послуг на основі збільшення кількості факторів за попереднього рівня технології.

Інтенсивний тип економічного зростання — це збільшення вироб­ництва товарів і послуг на основі підвищення ефективності викори­стання ресурсів — підвищення кваліфікації працівників, поліпшення використання фізичного капіталу, застосування принципово нових машин і механізмів, кращої організації господарської діяль­ності тощо. За цього типу зростання продуктивність праці підви­щується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]