Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomichna_teoriya_oporny_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

2. Домогосподарства як постачальник ресурсів

В економічній теорії вважається, що основними власниками ресурсів (капіталу, землі, праці та підприємницької здатності) є домогосподарства. Насамперед, вони – власники ресурсу праця, тобто робочої сили. Адже всі працездатного віку члени сім’ї мають здатність до праці і можуть її використовувати в процесі виробництва (господарській діяльності). В розвинутих ринкових відносинах, коли широкого розмаху набуває приватна власність, домогосподарства (члени сім’ї) є власниками і інших ресурсів: капіталу, землі тощо. В Україні, в процесі роздержавлення та приватизації породжуються домогосподарства власники фірм, землі, техніки, обладнання тощо. Домогосподарства, як власники ресурсів, виносять на ринок, продають тим, хто в майбутньому їх використовує в господарській діяльності, а взамін одержують відповідну плату, або доход. Доход, одержаний тими хто на ринок поставляє робочу силу, зветься заробітною платою. Доход, одержаний від надання матеріальних ресурсів – сировини і капітального обладнання, звуть рентним доходом або доходом у вигляді процентів. Доход, одержаний від реалізації підприємницької здатності звуть прибутком.

3. Доходи домогосподарств

Доходи домогосподарства одержують від реалізації на ринку основних ресурсів – праця, капітал, земля та підприємницька здатність.

Існує два підходи до цієї проблеми:

1. Функціональний, який вказує на спосіб, яким грошовий дохід домогосподарств ділиться на заробітну плату, ренту, процент і прибуток. Тут сукупний дохід розподіляється у відповідності з функцією, яку вказує одержувач доходу. Заробітна плата виплачується за працю (найманим працівникам), рента і процент за ресурси, що знаходиться у власності і передається в тимчасове користування. В США доходи за функціональною ознакою розподіляються приблизно таким чином:

Заробітна плата............. 73%

Доходи власників...........8%

Прибуток корпорацій.....8%

Процент...........................10%

Рента................................1%

Всього..............................100%

Як бачимо, найважливішим джерелом доходів домогосподарств є заробітна плата, що виплачується робітникам і службовцям підприємствами і організаціями в яких вони працюють.

2. Особистий підхід – спосіб, згідно якого сукупний доход суспільства розподіляється між окремими домогосподарствами. В теорії і практиці розподіл доходу оцінюється таким способом: всі домогосподарства (сім’ї) розподіляють на п’ять рівних за численністю груп: питома вага кожної з груп складає 20%. Групи такі: найбідніша, далі йдуть більш заможні і в п’яту групу попадають найбагатші. В США найбідніша група одержує близько 4,6% доходів, за ними йдуть друга, третя та четверта групи, які одержують відповідно 10,8% 16,9% та 24,1%. А найбагатші (п’ята група) отримують 43,7% всіх доходів в суспільстві.

Для оцінки цього явища використовують так звану криву Лоренца.

Доходи домогосподарства одержують не лише від продажу виробничих ресурсів, а й у вигляді соціальних трансфертів – пенсій, соціальних допомог тощо, а також доходів від особистих підсобних господарств, індивідуальної трудової діяльності та інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]