Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomichna_teoriya_oporny_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

4.Місце домогосподарства в кругообігу продуктів, ресурсів і доходу

Щоб зрозуміти місце домогосподарств в економіці, розглянемо схему(рис.1)

Рис.1.Кругообіг доходів і витрат

Кругообіг представлений двома потоками за годинниковою стрілкою – ресурси, товари, послуги; проти годинникової стрілки – доходи, витрати.

Домогосподарства –

a) поставляють на ринок ресурси, взамін одержують доходи у вигляді заробітної плати, ренти, процента, прибутку;

b) купують на ринку товари і послуги, здійснюючи при цьому споживчі витрати.

3.2. Сукупний попит і сукупна пропозиція

1.Сукупний попит. Фактори сукупного попиту

2. Сукупна пропозиція. Фактори сукупної пропозиції

1. Сукупний попит. Фактори сукупного попиту

Сукупний попит – це шкала, що графічно представлена у вигляді кривої, яка показує величину реального обсягу продукції – різні кількості товарів і послуг, що їх покупці бажають придбати за кожного можливого рівня цін (інші умови залишаються незмінними) (рис.1.)

ц іна

АД

Реальний ВВП

Рис.1. Крива сукупного попиту

Крива сукупного попиту має відємний нахил. Це обумовлено двома такими чинниками –

1)ефект майна. Із зростанням цін зменшується купівельна спроможність фінансових активів. Відповідно сукупний попит зменшується. Із зниженням рівня цін споживачі немовби відчувають себе багатшими, що відповідно стимулює їх збільшувати видатки. Відповідно сукупний попит зростає.

2)процентна ставка. Нижчий рівень цін знижує процентні ставки, стимулює збільшення видатків на інвестиційні блага і розширює сукупний попит. І навпаки.

3)ефект обмінного курсу. Він означає, що із зниженням цін у країні знижується і процентна ставка. Це веде до знецінення національної грошової одиниці щодо інших валют, внаслідок чого іноземні товари дорожчають порівняно з вітчизняними. Знецінення національної валюти стимулює експорт і стримує імпорт, що розширює чистий експорт, а отже, і сукупний попит.

4)ефект пропозиції грошей. Зростання цін за сталої номінальної кількості грошей супроводжується зменшенням реального попиту на товари і послуги. ”Дорогі гроші” ведуть до зменшення обсягів інвестицій, чистого експорту і споживання, а отже, і сукупного попиту.

Нецінові фактори, що спричиняють зміни в сукупному по­питі, можна поділити на три групи.

Перша — основні політико-економічні фактори, або змінні, що пере­бувають під контролем уряду: це передовсім монетарна і фіскальна політика. До другої групи належать зовнішні фактори: обсяг вироб­ництва в зарубіжних країнах, динаміка вартості активів та цін на ре­сурси тощо. Третю групу становлять сподівання споживачів та під­приємців.

Ці три групи факторів позначаються на поведінці основних по­купців, а отже й на сукупному попиті.

Монетарна політика буває стримувальною і стимулювальною . Остання сприяє збільшенню пропозиції грошей, зниженню процентних ставок та полегшенню доступу до кредитних ресурсів. За стимулювальної монетарної політики зростають обся­ги інвестицій та споживання товарів тривалого користування, що збільшує сукупний попит і перемішує криву АД вправо. Стримувальна монетарна політика зменшує сукупний попит, і крива АД пере­міщується вліво( рис.2).

Ц іна

АД1

АД

АД2

Реальний ВВП

Рис.2. Переміщення кривої сукупного попиту

Фіскальна політика пов'язана з державним бюдже­том. Збільшення державних видатків на товари і послуги прямо розширює сукупний попит, і крива АД переміщується вправо. Змен­шення ставок прибуткового податку з громадян збільшує їхній ви­користовуваний дохід і обсяг закупівель за даного рівня цін. Це оз­начає, що зниження податків переміщуватиме криву сукупного попиту вправо. Водночас підвищення прибуткового податку з гро­мадян зменшить видатки на споживання і переміщуватиме криву сукупного попиту вліво.

Підвищення податків з прибутку підприємств зменшуватиме їхній нерозподілений прибуток, а отже, зменшуватимуться обсяг інвестицій і сукупний попит. Навпаки, зниження податків збільшу­ватиме нерозподілений прибуток та видатки на інвестиції, що пе­реміщуватиме криву сукупного попиту вправо.

Вагомий вплив на сукупний попит справляють зовнішні фактори . Серед них важливе місце належить величині національного доходу інших країн. Крива сукупного попиту країни переміщуватиметься, якщо змінюватиметься обсяг товарів і послуг країни , який купуватимуть іноземні фізичні та юридичні особи незалежно від рівня цін в ос­танній.

Експорт країни збільшується з поліпшенням стану ділової активності її тор­говельних партнерів. Уповільнення темпів економічного зростання зовнішньоторговельних партнерів країни зменшує її чистий екс­порт, і крива сукупного попиту переміщується вліво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]