Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ДР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

2.4. Вимоги до додатків

Додатки розташовують після списку використаних джерел, починаючи з нової сторінки.

У додатках вміщують матеріал, який:

– є необхідним для повноти роботи, але включення його до основного тексту може змінити його впорядкованість і логічність, а тим самим ускладнити сприйняття змісту роботи;

– не може бути послідовно розміщений в основній частині роботи через великий обсяг, форми або способи відтворення.

До додатків можуть бути включені:

– таблиці статистичних даних;

– копії договорів чи інших документів;

– протоколи і акти випробувань, впровадження, розрахунки економічного ефекту;

– інструкції і методики, опис програм, розроблені в процесі виконання роботи;

– додаткові ілюстрації, таблиці тощо.

Як уже зазначалося, в додатку може розміщуватися список джерел, на які є посилання у цьому додатку. Такий список наводять у кінці додатка.

Розділ 3 правила оформлення дипломної роботи

3.1. Загальні вимоги до оформлення роботи

Дипломну роботу виконують, як правило, машинним способом (за допомогою комп’ютерної техніки), але можливо – і машинописним (на друкарській машинці) або рукописним способом з одного боку аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм).

За машинного способу роботу виконують через 1,5 міжрядкового інтервалу, використовуючи шрифт текстового редактора Word під назвою “Times New Roman” розміру 14, за машинописного – просто через 1,5 міжрядкового інтервалу. На сторінці має бути не більше ніж 40 рядків, а у рядку – не менше ніж 60 знаків з урахуванням проміжків між словами (один проміжок вважається одним знаком).

При рукописному способі дипломну роботу має бути виконано охайно, чітким розбірливим почерком за допомогою чорного чорнила (туші) або пасти, із розрахунку не більше ніж 35 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнення та висоти літер і цифр не менше ніж 1,8 мм.

Текст дипломної роботи слід оформлювати, дотримуючись таких розмірів полів: верхнє, ліве та нижнє – не менше ніж 20 мм, праве – не менше ніж 10 мм.

Абзацний відступ має бути однаковим упродовж усього тексту в межах 12–20 мм, чи 5 – 9 знаків.

Допускається окремі частини дипломної роботи (титульний аркуш, додатки) виконувати іншим способом, ніж решту структурних елементів.

Дипломна робота виконують українською мовою, але, за бажанням студента, після узгодження з проректором з навчальної роботи, дозволяється виконання роботи та її захист іншою мовою.

Загальний обсяг дипломної роботи за машинного та машинописного способу виконання має становити 80–90 сторінок, за рукописного – 100–110 сторінок. До загального обсягу роботи не входять список використаних джерел, додатки, а також ілюстрації та таблиці, які повністю займають площу сторінки. Але всі сторінки зазначених елементів дипломної роботи підлягають нумерації на загальних засадах.

Дозволяється вписувати в надрукований текст дипломної роботи від руки чорнилом (тушшю) або пастою чорного кольору окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки, при цьому щільність вписаного тексту має бути максимально наближеною до щільності основного зображення, а розмір (по висоті) – не меншим за розмір шрифту всього тексту. Надрядкові та підрядкові індекси, показники степенів тощо можуть бути інших розмірів, але висотою – не менше ніж 2 мм.

Назви підприємств, установ, організацій, інші власні назви наводять мовою оригіналу. Вільне скорочення слів і словосполучень, згідно з чинними стандартами з бібліотечної та видавничої справи, не допускається.

Бажано уникати друкарських помилок, описок, графічних неточностей та їх виправлень. На крайній випадок виправлення акуратно здійснюють шляхом підчищення або затушовування спеціальною білою фарбою (“коректором”) та нанесенням на тому самому місці чи між рядками правильного тексту або окремих знаків відповідного (чорного) кольору машинописним способом чи від руки. На одній сторінці допускається не більше ніж п’яти таких виправлень.

Структурні елементи дипломної роботи “ЗАВДАННЯ”, “РЕФЕРАТ”, “ЗМІСТ”, “ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” не мають порядкового номера (тобто не можна позначати “3. РЕФЕРАТ” або “9. ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ”). Але кожний розділ до того ж і ще повинен мати і назву.

Заголовки всіх структурних частин дипломної і найменування розділів розташовують посередині рядка, друкують великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Над назвами розділів посередині рядка великими літерами треба вказати слово “Розділ” і номер відповідного розділу. Кожну із зазначених структурних частин роботи починають з нової сторінки. Перенос частин слів у заголовках структурних елементів роботи, назвах розділів не допускається.

Заголовки підрозділів, а також пунктів і підпунктів, якщо вони є, слід починати з абзацного відступу (після цифр відповідного порядкового номера), виконувати малими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Якщо заголовок складається з двох чи більше речень, їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком і текстом зверху та знизу має становити за машинного та рукописного способу два вільних рядки, за машинописного – три інтервали. Відстань між основами рядків заголовка, а також між двома заголовками має бути такою самою, як у тексті.

Не допускається розміщувати найменування підрозділу, пункту, підпункту в нижній частині сторінки, якщо після нього розташований тільки один рядок тексту.