Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ДР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

1.3. Призначення та завдання дипломної роботи як виду наукової творчості

Підготовка дипломної роботи та складання державних іспитів – це завершальні етапи навчання студентів на юридичному факультеті ГУ “ЗІДМУ”.

Дипломна робота є самостійним науковим твором і має являти собою поєднання розкриття теоретичного змісту питань теми з аналізом нормативно-правових документів та юридичної практики. Дипломна робота свідчить про індивідуальність її автора як з погляду наукового висвітлення проблеми, оцінювання існуючих поглядів та практики, так і з погляду виконання дипломної роботи, а також формулювання свого уявлення та висновків щодо висвітленої теми.

Дипломна робота має бути творчою як за формою, так і за змістом, відображати загальну і правову культуру студента.

Написання дипломної роботи здійснюється для вирішення таких завдань:

— систематизація, закріплення й розширення теоретичних і практичних юридичних знань та їх застосування для вирішення наукових і практичних питань правового характеру;

— розвиток навичок самостійної наукової роботи й оволодіння методикою проведення досліджень при розв’язанні правових завдань;

— з’ясування готовності студентів до роботи в юридичних установах, а для тих, кого буде рекомендовано до аспірантури, – підтвердження обґрунтованості рекомендації.

1.4. Загальна схема наукового дослідження

Увесь хід наукового дослідження можна приблизно зобразити у вигляді такої логічної схеми:

а) обґрунтування актуальності обраної теми;

б) постановка мети і конкретних завдань дослідження;

в) визначення об’єкта й предмета дослідження;

г) вибір методів (методики) проведення;

д) опис процесу дослідження;

е) обговорення результатів дослідження;

ж) формулювання висновків і оцінювання одержаних результатів.

Обґрунтування актуальності обраної теми – початковий етап будь-якого дослідження. Що ж таке актуальність, або “кому це потрібно?”. Або інакше: “Якій галузі виробництва чи знань і для чого необхідні запропоновані наукові результати?”.

Висвітлення актуальності не має бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми, з чого й випливе актуальність теми. Проблема завжди виникає тоді, коли старе знання вже виявило свою неспроможність, а нове ще не набуло розвиненої форми. Таким чином, проблема в науці – це суперечлива ситуація, котра потребує вирішення. Вона найчастіше виникає внаслідок відкриття нових фактів, які явно не вкладаються в рамки колишніх теоретичних уявлень, тобто коли жодна з теорій не може пояснити щойно виявлені факти.

Правильна постановка та зрозуміле формулювання нових проблем часом має не менше значення, ніж їх вирішення. По суті, саме вибір проблеми, якщо не цілком, то дуже великою мірою визначає як стратегію дослідження взагалі, так і напрям наукового пошуку зокрема. Не випадково вважається, що сформулювати наукову проблему – означає показати вміння відокремити головне від другорядного, виявити те, що вже відомо і що досі невідомо науці з предмета дослідження.

Від доведення актуальності обраної теми логічно перейти до формулювання мети дослідження, а також вказати конкретні завдання, які мають бути розв’язані відповідно до поставленої мети. Це зазвичай робиться у формі перерахування, починаючи зі слів, наприклад, “сформулювати поняття ...”, “дати визначення ...”, “з’ясувати зв’язки ...”, “виявити форми ...”, “уточнити режим ...”, “розробити концепцію ...”, “охарактеризувати засоби ...” й т. ін. Не слід починати формулювання мети зі слів “дослідження ...”, “вивчення ...”, оскільки вони вказують на засіб досягнення мети, а не на неї саму.

Мета роботи, як правило, безпосередньо узгоджується з назвою роботи і має чітко вказувати, що саме прагне вирішити автор. Формулювання названих завдань слід робити якомога ретельніше, оскільки опис їх розв’язання становитиме напрями дослідження, робочі гіпотези, а отже, і зміст розділів дипломної роботи. Це важливо також тому, що назви розділів витікають саме з формулювання завдань дослідження.

Надалі визначають об’єкт і предмет дослідження. Об’єкт – це процес, явище або відносини, що породжують проблемну ситуацію і обрані для вивчення. Предмет – це те, що міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. У об’єкті виділяється та його частина, котра є предметом дослідження. Саме на нього і спрямовано основну увагу студента-дипломника, саме предмет дослідження (ті правові норми, що регулюють відносини, обрані об’єктом вивчення) визначає тему дипломної роботи, яку й виносять на титульний аркуш як заголовок.

Надзвичайно важливим етапом наукової праці є вибір методів дослідження – інструменту отримання фактичного матеріалу і необхідної умови досягнення поставленої в роботі мети.

Опис процесу дослідження – основна частина дипломної роботи, де висвітлюють методику і техніку аналізу з використанням логічних законів і правил.

Дуже важливий етап наукового дослідження – обговорення його результатів на засіданнях профілюючої кафедри, наукових семінарах, науково-практичних конференціях тощо з попереднім оцінюванням теоретичної та практичної цінності дипломної роботи.

Завершальним етапом дослідження є написання висновків, котрі містять те нове і суттєве, що становить наукові та практичні результати виконаної дипломної роботи.