Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ДР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

Розділ 2 вимоги до порядку викладу матеріалу дипломної роботи

2.1. Структура роботи

Дипломну роботу умовно поділяють на:

а) вступну частину, яка містить:

1) титульний аркуш;

2) завдання на дипломну роботу;

3) реферат;

4) зміст;

5) перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів;

б) основну частину, яка містить:

1) вступ;

2) основний текст роботи, який подається у вигляді розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів;

3) загальні висновки;

4) список використаних джерел;

в) додатки.

Такі структурні елементи, як титульний аркуш, завдання на дипломну роботу, реферат, зміст, вступ, основний текст роботи, загальні висновки, список використаних джерел, є обов’язковими.

2.2. Вимоги до структурних елементів вступної частини

Вступна частина роботи містить такі структурні елементи: титульний аркуш, завдання на дипломну роботу, реферат, зміст, перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за потреби). Кожен структурний елемент вступної частини починають з нової сторінки.

Титульний аркуш є першою сторінкою дипломної роботи. На ньому мають бути вказані:

– найменування вищого навчального закладу (повна назва);

– повна назва дипломної роботи;

– шифр академічної групи та прізвище, ім’я, по батькові студента;

– шифр і найменування спеціальності;

– посада, науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ініціали наукового керівника;

– прізвище, ініціали нормоконтролера;

– назва міста і рік захисту роботи.

На титульному аркуші дипломної роботи обов’язково зазначається гриф “ДОПУЩЕНО ДО ЗАХИСТУ”.

Інформацію, що подається на титульній сторінці, допускається розташовувати без обов’язкового дотримання якоїсь певної відстані між її окремими блоками та з використанням різних шрифтів, що є, на думку автора, найбільш прийнятним з естетичної точки зору.

Переноси слів у заголовках титульного аркуша не допускаються.

Гриф допущення до захисту складається зі слів “ДОПУЩЕНО ДО ЗАХИСТУ”, посади, наукового ступеня, вченого звання особи, яка дала допуск, її підпису, зазначення ініціалів і прізвища, дати погодження.

Повна назва роботи включає в себе слова “ДИПЛОМНА РОБОТА” та її назву, які виконують великими літерами посередині рядка (лапки не ставлять).

Дані про виконавця дипломної роботи, наукового керівника, нормоконтролера оформлюють так: ліворуч вказують шифр академічної групи студента, посаду, науковий ступінь, вчене звання наукового керівника, далі лишають вільне місце для особистих підписів, дат і праворуч від них у відповідних рядках розміщують прізвища, ім’я, по батькові (ініціали) осіб, які підписали роботу, нижче від особистих підписів проставляють дати підписання.

Дату оформлюють арабськими цифрами в рядок у такій послідовності: число, місяць, рік. Наприклад, дату 10 травня 2004 року слід оформлювати так: 10.05.2004 або 10.05.04 (після останньої цифри крапку не ставлять). Можна використовувати словесно-цифровий спосіб оформлення дат: 10 травня 2004 року (в кінці крапку не ставлять).

Підписи і дати рекомендується виконувати чорним чорнилом чи пастою.

Назву міста, рік захисту роботи проставляють посередині рядка в нижній частині титульного аркуша (без вживання слова “рік” або “р.”). Приклад оформлення титульного аркуша наведено в додатку А.

Завдання на дипломну роботу оформлюється, як правило, на стандартному бланку і розміщується безпосередньо після титульного аркуша. Допускається розташовувати інформацію, що подається в завданні, на трьох аркушах формату А4. Зразок оформлення завдання на дипломну роботу на аркушах формату А4 наведено в додатку Б.

Реферат розміщують після завдання на дипломну роботу, починаючи з нової сторінки. Він призначений для ознайомлення з роботою в цілому. Реферат має бути стислим, інформаційним і містити відомості, які дають змогу прийняти рішення про доцільність читання всієї роботи.

Реферат має включати дані про:

– обсяг роботи, кількість джерел згідно зі списком використаних джерел, кількість додатків, ілюстрацій, таблиць;

– текст реферату;

– перелік ключових слів.

Текст реферату має послідовно відображати таку інформацію: об’єкт та предмет дослідження; мета роботи; методи дослідження; основні характеристики об’єкта дослідження; отримані результати; наукова і практична значимість роботи. Елементи тексту реферату, щодо яких відсутні відомості, пропускають.

Ключові слова – це основні поняття, терміни, що характеризують суть роботи, їх перелік має складатися з 5–15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми.

Обсяг реферату має становити не більше ніж одну сторінку формату А4. Зразок оформлення реферату наведено в додатку В.

Зміст розміщують після реферату, починаючи з нової сторінки. Він включає в себе: перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (якщо такий є); вступ; послідовно перелічені найменування всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки); висновки до розділів; загальні висновки; список використаних джерел; додатки, а також номери сторінок, на яких розміщений початок певного структурного елементу. У змісті можуть бути перераховані номери і найменування ілюстрацій і таблиць зі вказівкою початкових сторінок, на яких вони розташовані. Приклад оформлення змісту наведено в додатку Г.

Якщо в дипломній роботі вжито специфічну термінологію, а також малопоширені умовні позначення, символи, скорочення тощо, то їх перелік (перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів) може бути поданий у дипломній роботі окремим списком, який розміщують після змісту на новій сторінці. Незалежно від цього за першої появи цих елементів у тексті дипломної роботи в дужках наводять їх розшифровку.

Перелік друкують двома стовпцями: у лівому за алфавітом наводять умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни, у правому – їх докладну розшифровку.

Якщо в дипломній роботі якісь окремі позначення, символи, скорочення, терміни і таке інше зустрічаються менше ніж три рази, то їх до такого переліку не включають, але розшифровують у тексті (в дужках) при першому згадуванні. Приклад оформлення переліку умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів наведено в додатку Д.