Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ДР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

3.3. Правила подання ілюстрацій

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації розміром меншим за формат А4 слід наклеїти на аркуші паперу формату А4. Ілюстрації розміром більшим за формат А4 згортають до розмірів аркуша формату А4 та враховують як одну сторінку.

На всі ілюстрації мають бути посилання в дипломній роботі. Якщо ілюстрації створені не автором дипломної роботи, то при їх поданні необхідно посилатися на джерело, з якого їх взято.

Ілюстрації можуть мати назву, що вміщує якомога стислішу характеристику зображеного, яку розташовують під ілюстрацією і друкують після її номера малими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. За необхідністю під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст).

Ілюстрація позначається словом “Рисунок”, яке разом з номером і назвою ілюстрації розташовують посередині рядка після підрисункового тексту, наприклад, “Рисунок 1.1. – Ознаки суб’єктів господарського права”.

Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках. Номер ілюстрації складається із номера розділу та порядкового номера ілюстрації, між якими, а також у кінці номера ілюстрації ставиться крапка, наприклад, “Рисунок 1.1.” (перший рисунок першого розділу), “Рисунок 2.1.” (перший рисунок другого розділу) і т. ін. Якщо в дипломній роботі вміщено тільки одну ілюстрацію, її нумерують згідно з вищезазначеними вимогами.

Приклад

По-іншому виглядає картина, коли в приватного підприємця є можливість працювати за фіксованим податком (див. рисунок 3.2).

1. Враховуються лише середньомісячні розміри виторгу від реалізації, які менше 9000 гривень.

2. Не враховуються законодавчо визначені особливості, що стосуються організації різних видів діяльності.

Рисунок 3.2. – Розмір чистого прибутку при різних системах оподаткування

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на наступні, при цьому на першій сторінці під ілюстрацією вміщують підрисунковий текст, номер і назву ілюстрації, на кожній наступній сторінці – підрисунковий текст, а під ним указують номер ілюстрації та порядковий номер відповідного аркуша, наприклад, “Рисунок 1.1., аркуш 2”, “Рисунок 1.1., аркуш 3”, тощо. Ілюстрації, за необхідності, можуть бути перераховані в змісті з зазначенням їх номерів, назв і номерів сторінок, на яких вони починаються.

3.4. Правила подання таблиць

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиці, коли його багато або є необхідність у зіставленні певних показників. Таблиці треба наводити лише тоді, коли матеріал неможливо передати звичайним текстом.

Табуляція являє собою спосіб подання інформації, при якому цифровий або текстовий матеріал групується в рядки і графи.

Таблиця 3.1. – Приклад побудови таблиці

Заголовки граф

Головка

Підзаголовки граф

Рядки

(горизонтальні ряди)

Боковик

(графи для заголовків рядків)

Графи (колонки)

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії, що обмежують таблицю зліва, справа та знизу, можна не проводити, якщо їх відсутність не утруднює користування таблицею.

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому її згадано вперше, або на наступній сторінці. Таблиці, розміщені на окремих сторінках дипломної роботи, включають до загальної нумерації сторінок. Таблицю, розміри якої більше за формат А4, згортають до розмірів аркуша формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування в тексті або додатках. На всі таблиці мають бути посилання в дипломній роботі.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами послідовно в межах розділу, за винятком таблиць, наведених у додатках. Номер таблиці складається з номера розділу та порядкового номера таблиці, між якими, а також у кінці номера таблиці ставиться крапка, наприклад: “Таблиця 1.1.” (перша таблиця першого розділу), “Таблиця 2.1.” (перша таблиця другого розділу) і т. ін. Якщо в дипломній роботі тільки одна таблиця, її нумерують згідно з вищезазначеними вимогами.

Таблиці можуть мати назву, яку виконують малими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці. Назва повинна бути стислою та відбивати зміст таблиці. Назву таблиці разом з її порядковим номером та саме словом “Таблиця”, наприклад, “Таблиця 1.1. – Права та обов’язки суб’єктів господарського права”, розташовують посередині рядка над таблицею.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за межі формату сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи їх одну під одною, поруч або переносячи частину таблиці на наступну сторінку, при цьому в кожній частині таблиці повторюють її головку та боковик. При поділі таблиці на частини допускається її головку та (або) боковик заміняти, відповідно, номерами граф чи рядків. При цьому слід пронумерувати арабськими цифрами графи та (чи) рядки першої частини таблиці. Слово “Таблиця”, номер і назву таблиці вказують над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова “Продовження таблиці” із зазначенням її номера, наприклад, “Продовження таблиці 2.1.”, назву таблиці не повторюють.

Заголовки граф таблиці виконують з великих літер, а підзаголовки – з малих, якщо вони становлять одне речення із заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, починають з великої літери. У кінці заголовків і підзаголовків граф таблиць крапки не ставлять. Заголовки та підзаголовки граф указують в однині.

Якщо той самий текст у графах таблиці вживається кілька разів, його можна заміняти лапками. Сказане не стосується повторення цифр, символів. Якщо якийсь із рядків не містить даних (тексту, цифр, символів), у ньому ставлять прочерк.

Таблиці, за необхідністю, можуть бути перелічені в змісті з зазначенням їх номерів, назв і номерів сторінок, на яких вони починаються.