Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
701.44 Кб
Скачать

1.4 Завдання на дипломну роботу

До початку дипломного проектування (або на першому тижні) керівник і консультанти повинні видати студенту завдання на дипломну роботу.

Завдання до дипломних робіт - основний документ для виконання ДР - складається керівником роботи при участі консультантів, оформляється на бланку затвердженого зразка (Додаток А).

У завданні до дипломної роботи визначаються тільки загальні вимоги до виконання ДР.

У завданні до ДР вказується тема і номер наказу по вузу, що затверджує цю тему, відомості про автора, керівника і консультантів по окремих розділах, дата видачі завдання і терміни виконання проекту, вихідні дані до проекту, зміст пояснювальної записки і графічної частини, календарний графік.

Тема роботи в завданні повинна коротко визначити об'єкт розробки або дослідження.

У розділі “Вихідні дані” завдання на ДР необхідно привести загальноприйняте технічне найменування досліджуваного об'єкта, умови, при яких повинний вивчатися об'єкт дослідження, і основні показники, що відбивають характер передбачуваних результатів.

У розділі “Зміст пояснювальної записки” завдання дається короткий перелік текстових матеріалів (аналітичний огляд стану досліджуваного питання, обґрунтування, прийнятих рішень, розрахункові матеріали й ін.), що ввійдуть у пояснювальну записку до ДР.

У розділі “Зміст графічної частини” приводиться перелік обов'язкових креслень із перерахуванням їх найменувань, а також обсяг ілюстративних матеріалів (наприклад, плакатів).

У разі необхідності в завданні може бути передбачена розробка діючих макетів або стендів, що дають предметне представлення про результати виконаної роботи.

Календарний план роботи над ДР складається студентом спільно з керівником на першому тижні дипломного проектування і ними підписується.

В тексті завдання на дипломну роботу не дозволяється робити ніяких виправлень - підчищень, зафарбувань тощо. В разі необхідності коригування тексту завдання можливе тільки з особистого дозволу завідувача кафедри КІ. При цьому заповнюється новий бланк завдання.

Завдання з урахуванням рекомендацій та вимог, затверджується завідуючим кафедри КІ і видається дипломнику освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр.

Студент отримує від керівника роботи завдання щодо його виконання та ставить свій підпис. Керівник роботи при цьому заповнює графу дати видачі завдання. Якщо консультантом з основної частини є сам керівник ДР, то його прізвище в розділі консультантів можна не вказувати.

1.5 Графік виконання дипломної роботи бакалаврами напряму «Комп’ютерна інженерія»

Після отримання завдання на ДР студенту необхідно ознайомитись із графіком консультацій керівника та консультантів ДР та їх обов’язково відвідувати (не рідше одного разу на тиждень). Розпочати роботу над ДР необхідно з перших днів проходження практики, яка передує ДР.

Рекомендується до складання списку літератури приступити з перших днів роботи над ДР.

При роботі над ДР студент повинен орієнтуватись на складений календарний план і чітко його виконувати.

1.6 Контроль за виконанням дипломної роботи на кафедрі «Комп’ютерна інженерія»

Випускова кафедра комп’ютерної інженерії встановлює форми й терміни контролю виконання студентами дипломних робіт.

Керівник ДР контролює виконання дипломної роботи за матеріалами, які студент подає згідно з календарним планом.

Консультанти контролюють роботу студента з відповідних розділів, перевіряють і затверджують їх виконання своїм підписом.

Але це не звільняє студента від повної відповідальності за обґрунтованість прийнятих ним рішень, дотримання вимог нормативних документів і виконання календарного плану роботи.

Повідомлення керівників дипломних робіт про хід виконання календарних планів студентами-дипломниками повинні регулярно заслуховуватися на засіданнях кафедри КІ.

Студент, який не виконує календарний план виконання ДР або значно відстає в його виконанні, повинний бути запрошеним для пояснення цього на засіданні кафедри КІ для прийняття відповідного рішення.

Випускова кафедра щорічно, не пізніше жовтня, затверджує тематику дипломних робіт на поточний навчальний рік, що відображається в протоколі засідання кафедри.

1.7 Порядок представлення до захисту дипломної роботи та її захист на засіданні Державної екзаменаційної комісії

ДР обов’язково проходить процедуру попереднього захисту на кафедрі комп’ютерної інженерії згідно встановленого графіка. Попередній захист, як правило, проходить за два тижні до захисту в Державній екзаменаційній комісії. Кафедральній комісії з попереднього захисту ДР студент повинен представити:

  1. пояснювальну записку до ДР (дозволяється у незброшурованому стані, але обов’язково з підписами студента, керівника та консультантів);

  2. графічний матеріал (дозволяється представити не більше як 2 листи - на форматі А4, інші - обов’язково з підписами студента, керівника та консультантів).

Після заслуховування доповіді та відповідей студента на поставлені запитання кафедральна комісія з попереднього розгляду дипломних робіт вирішує можливість представлення даної ДР до захисту перед ДЕК.

Підготовлена до захисту, підписана студентом, консультантами і керівником ДР, а також перевірена нормоконтролером не пізніше ніж за 10 днів до захисту представляється для перегляду і підпису завідувачем кафедри КІ.

ДР передається рецензенту разом з направленням завідувача кафедри і формою встановленого зразка для рецензії.

Рецензент призначається завідувачем кафедри КІ відповідно до наказу ректора ТНТУ імені Івана Пулюя, при цьому можуть бути враховані пропозиції керівника та/або студента-автора ДР.

Рецензія, що не відповідає встановленій формі, може бути ДЕКом відхилена з направленням роботи на нове рецензування. Відгук і рецензію необхідно подати мінімум за 5 днів до захисту технічному секретарю ДЕКу. Студент має право ознайомитися з рецензією до захисту. Негативна рецензія не є підставою відхилення дипломної роботи до захисту.

До захисту в ДЕК допускається ДР, підписаний завідувачем кафедри КІ, з відгуком керівника і рецензією, завіреною печаткою.

До початку захисту в ДЕК подаються ще такі документи:

  • довідка декана про виконання студентом навчального плану та отримані оцінки;

  • характеристика діяльності студента за термін навчання в університеті за підписом декана факультету комп’ютерно-інформаційних систем і програмної інженерії;

  • для виконаного на підприємстві проекту – письмовий дозвіл на відкритий захист та відкритий друк використаних у проекті матеріалів.

В ДЕК можуть бути подані інші матеріали, які характеризують наукову та практичну цінність виконаної дипломної роботи, а саме:

  • друковані статті або тези за темою роботи;

  • документи, які характеризують практичну цінність розробки студента-дипломника;

  • документи, що вказують на практичне застосування проекту (акт впровадження, довідка про реальність, підписана офіційними особами і т.п.);

  • макети, зразки виробів і т. ін.

Захист дипломних робіт проводиться на засіданні ДЕК з участю не менш половини складу комісії при обов’язковій присутності голови комісії.

Розклад роботи ДЕК, узгоджений з її головою та затверджений за поданням декана факультету першим проректором, проректором з навчальної роботи, доводиться до загалу не пізніше ніж за місяць до початку захисту дипломних робіт.

Державна екзаменаційна комісія перевіряє науково-теоретичну та практичну підготовку випускників, вирішує питання про присвоєння їм відповідного освітнього рівня (кваліфікації), видання державного документу про освіту (кваліфікацію), опрацьовує пропозиції щодо поліпшення якості освітньо-професійної підготовки бакалаврів в університеті.

Захист однієї дипломної роботи, як правило, не повинен перевищувати 30 хвилин.

Доповідь студента на захисті ДР повинна орієнтовно тривати 7-10 хвилин та розкривати наступне:

  • тема дипломної роботи;

  • актуальність;

  • поставлене завдання;

  • обґрунтування шляхів вирішення задачі, поставленої в ДР;

  • суть, методи і засоби вирішення завдання;

  • порівняння з існуючими рішеннями;

  • особистий внесок студента у вирішення поставленого завдання;

  • сфера застосування та можливість практичного використання;

  • висновки.

Дипломні роботи не допускаються до захисту, якщо:

  • студент не виконав основні пункти завдання на ДР;

  • допущено істотні порушення правил оформлення текстової чи графічної частини;

  • завдання проекту вирішені неправильно;

  • відповіді студента при попередньому розгляді проекту на кафедрі були незадовільні;

  • студент не з’явився на попередній захист.

Захист ДР перед ДЕК проводиться в такому порядку:

  1. оголошується тема проекту і автор;

  2. випускник доповідає короткий зміст виконаної роботи (стан розглянутого питання на даному етапі, прийняті пункти рішення поставлених задач і основні результати, отримані в роботі);

  3. дипломник відповідає на запитання членів ДЕК і всіх присутніх (питання можуть випливати не тільки з конкретного змісту проекту, але і з суміжних областей як теоретичного, так і практичного характеру);

  4. керівник ДР дає відгук на ДР, в якому вказує загальну характеристику студента під час написання ДР, практичну або теоретичну цінність опрацьованих питань, з обов’язковим зауваженням про недоліки роботи та загальний висновок;

  5. технічний секретар ДЕК зачитує рецензію на ДР;

  6. дипломник відповідає на зауваження рецензента (при наявності заперечень він коротко обґрунтовує свої твердження);

  7. дипломник виголошує заключне слово;

  8. ДЕК оцінює ДР і її захист та виносить рішення про присвоєння автору кваліфікації бакалавра (це робиться на закритому засіданні ДЕК після захисту);

  9. оголошення результатів захисту ДР та рішення ДЕК.

Результати захисту дипломної роботи оцінюються за чотирьохбальною системою: «відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно». При визначенні оцінки ДР приймається до уваги рівень наукової, практичної та теоретичної підготовки студента. Результати захисту дипломних проектів оголошуються після засідання ДЕК в той же день після оформлення протоколів засідання.

Повторний захист дипломної роботи з метою підвищення оцінки не дозволяється.

Студент, який отримав незадовільну оцінку під час захисту дипломної роботи, відраховується з університету і йому видається академічна довідка.

У випадках, коли захист дипломної роботи оцінюється ДЕКом, як «незадовільно», тоді ДЕК встановлює, чи може студент подати на повторний захист ту саму роботу з доопрацюванням, чи він зобов'язаний виконати іншу ДР, визначену кафедрою КІ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]