Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
701.44 Кб
Скачать

1 Організація дипломного проектування для бакалаврів напряму «комп’ютерна інженерія»

1.1 Мета і завдання дипломної роботи

Виконання дипломної роботи - перший самостійний крок майбутнього фахівця, коли право остаточного вибору інженерно-технічних рішень і відповідальність за їх прийняття цілком належить його автору - студенту-дипломнику. Доповідь за темою дипломної роботи і його захист, як одна із основних форм державної атестації студентів - важливі етапи в навчанні студента в університеті.

Метою дипломної роботи є:

  • систематизація, закріплення і розширення теоретичних знань, отриманих у процесі навчання за освітньо-професійною програмою підготовки бакалавра, та їх практичне використання при вирішенні конкретних інженерних, наукових, економіко-соціальних і виробничих питань у певній галузі професійної діяльності;

  • розвиток навичок самостійної роботи, оволодіння методикою досліджень та експериментуванні, фізичного або математичного моделювання, використання сучасних інформаційних технологій у процесі розв’язання задач, які передбачені завдання на дипломне проектування; визначення відповідності рівня підготовки випускника вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалавра, його готовності та спроможності до самостійної роботи в умовах ринкової економіки, сучасного виробництва, прогресу науки, техніки та культури.

  • опанування методів обґрунтування науково-технічних рішень з урахуванням економічних і технічних вимог, а також вимог певних складових системи забезпечення безпеки життя і діяльності людини;

  • розвиток навичок аналізу, оцінки і застосування сучасних методів та засобів проектування;

  • оволодіння раціональними методами пошуку й аналізу вітчизняної й зарубіжної науково-технічної інформації, включаючи патентну;

  • виявлення рівня підготовки студента для самостійної роботи в умовах сучасних вимог науки, техніки, виробництва та економіки.

Головним завданням дипломної роботи є підготовка студента до самостійної творчої інженерної чи наукової роботи у галузі

Варто ще раз підкреслити, що дипломна робота є самостійною роботою студента, за всі прийняті в дипломній роботі технічні і економічні рішення, а також правильність і обґрунтованість розрахунків і графічних робіт несе відповідальність студент - автор дипломної роботи.

1.2 Тематика дипломних робіт напряму «Комп’ютерна інженерія»

Тематика дипломних робіт повинна відповідати кваліфікаційній характеристиці і навчальному плану з напряму 6.050102 "Комп'ютерна інженерія". Тематика дипломних робіт визначається кафедрою "Комп'ютерна інженерія".

Дипломні роботи повинні бути, як правило, продовженням виконуваних студентами курсових робіт та проектів під час навчання у ТНТУ імені Івана Пулюя, а також науково-дослідної роботи студентів, яка проводилась з 2-го - 3-го курсів. Тому при визначені тем дипломних робіт необхідно враховувати тематику НДР і ступінь практичної участі студентів у наукових розробках кафедри КІ.

Дипломні роботи повинні бути реальними і вирішувати виробничі і науково-дослідні задачі.

Тема дипломної роботи повинна бути:

- актуальною;

- відповідати сучасному стану науки і техніки;

- відображати перспективи розвитку науково-дослідних і проектно-конструкторських установ та виробничих підприємств;

- стимулювати студентів на творчий пошук нових науково-технічних проектних та інших рішень;

- викликати у студентів необхідність опрацювання спеціальної науково-технічної літератури;

- передбачати вибір оптимального вирішення поставленого завдання на основі використання ефективних математичних методів та сучасних засобів комп'ютерної техніки.

Теми дипломних робіт повинні щорічно оновлюватись і не повторюватись щонайменше 5 років.

Студенту надається право обрати тему дипломної роботи, що визначена кафедрою, або запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням доцільності її опрацювання.

Тема дипломної роботи закріплюється за студентом за його письмовою заявою на ім’я завідувача кафедри комп’ютерної інженерії.

Теми дипломних робіт мають відповідати напряму навчання студентів.

Можливі напрями тематик дипломних робіт бакалаврату 6.050102 "Комп'ютерна інженерія":

  • аналіз, дослідження, розробка та вдосконалення методів експлуатації комп’ютерних систем та мереж;

  • експертний аналіз та розробка нових комп’ютерних мереж

  • експертний аналіз та розробка нових комп’ютерних систем;

  • аналіз, дослідження та розробка мікропроцесорних систем та їх елементів для комп’ютерних систем та мереж;

  • аналіз, дослідження та розробка методів та засобів захисту інформації у комп’ютерних системах та мережах;

  • дослідження комп’ютерних систем та мереж у відповідних предметних областях;

  • аналіз, дослідження та розробка програмних, технічних та організаційних заходів захисту інформації у комп’ютерних системах та мережах;

  • аналіз, дослідження та розробка програмних компонентів комп’ютерних мереж;

  • обґрунтування та розробка комп’ютерних вузлів мережі Internet;

  • дослідження, розробка та супровід методів і засобів діагностики комп’ютерних систем та мереж;

  • впровадження та експлуатація методів і пристроїв комп’ютерних інформаційних технологій;

  • розробка та експлуатація прикладних програм і пристроїв комп’ютерних систем та мереж.

Назва теми ДР повинна бути короткою, чітко і конкретно відображати мету та основний зміст роботи. Оскільки ДР повинні бути реальними і вирішувати виробничі і науково-дослідні задачі, тому в темі необхідно вказувати назву підприємства, організації, установи і т.п., для якої буде виконуватись робота. Слід зауважити, що тема ДР має чітко відповідати Наказу ректора ТНТУ імені Івана Пулюя про затвердження тем дипломних робіт студентів.

У назві теми ДР не дозволяється використовувати скорочення (абревіатури), крім загальноприйнятих.

1.3 Керівництво дипломною роботою бакалаврів напряму «Комп’ютерна інженерія»

Кафедра не менш як за місяць до технологічної практики для студентів очної форми навчання та переддипломної практики (для студентів заочної форми навчання) ознайомлює студентів з тематикою дипломних робіт, проводить розподіл тем серед студентів, визначає керівників дипломних робіт, узгоджує списки консультантів ДР з інших кафедр.

Безпосереднє керівництво дипломною роботою здійснює керівник. Керівниками ДР за поданням кафедри КІ і наказом ректора ТНТУ імені Івана Пулюя призначаються професори й доценти або досвідчені викладачі даної кафедри, які ведуть наукові дослідження за темою дисертації або науковою тематикою кафедри КІ. Також за рекомендацією кафедри КІ на певні види ДР поряд із керівником ДР може призначатися консультант з числа професорів чи доцентів кафедри.

Консультантами з змістовних частин роботи призначаються наукові співробітники та висококваліфіковані фахівці університету, які затверджуються наказом ректора по університету.

За одним керівником закріплюється не більше восьми студентів-дипломників одночасно.

Керівник дипломної роботи:

  • готує та видає студенту завдання на дипломну роботу;

  • надає методичну допомогу у вирішенні тих чи інших питань;

  • надає рекомендації дипломнику щодо опрацювання необхідної літератури, нормативних і довідкових матеріалів, наукових видань за темою ДР;

  • застерігає від прийняття некваліфікованих хибних рішень;

  • вказує студенту напрямки пошуку і т.п.;

  • допомагає дипломнику скласти, затверджує та контролює реалізацію календарного плану виконання ДР;

  • здійснює загальне керівництво ДР;

  • готує відгук;

  • обов’язково має бути присутнім на засіданні ДЕК при захисті ДР керівником якої він є.

У разі суттєвих порушень, які можуть призвести до зриву встановлених термінів надання ДР до Державної атестаційної комісії, інформує керівництво кафедри для прийняття відповідних заходів, у тому числі й рішення про недопущення до захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]