Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
216.77 Кб
Скачать

Тема 8. Гроші, фінансові ринки і банківська справа

(4 год)

Вивчивши цю тему, Ви будете знати: природу сучасних грошей та їх класифікацію з погляду ліквідності; суть грошового(фінансового) ринку, його структуру та функції; як форму­ється попит на гроші і величина процентної ставки; що являє собою сучасна банківська система, які функції виконують центральний банк і комерційні банки; як здійснюється пропозиція грошей; у чому суть грошово-кредитної політики і які її основні інструменти.

Для обговорення на заняттях рекомендується винести такі питання.

    1. Види сучасних грошей, їх основні агрегати.

    2. Грошовий (фінансовий) ринок, його структура та функції.

    3. Пошт на гроші, процентна ставка.

    4. Банківська система. Національний банк, комерційні банки. Пропозиція грошей.

    5. Грошово-кредитна політика, політика центрального банку.

Еволюція грошей - ознака економічних відносин, критерій ефективності фінансових ринків, крім того, гроші не тільки еквівалентна форма товарних відносин, а універсальний посередник як національних, так і міжнаціональних раціональних стосунків. Оскільки гроші впливають на реальний кругообіг доходів, продуктів, ресурсів, рівень цін та інші макроекономічні параметри, важливого значення набуває визначення грошової маси.

Історичними формами грошей є товарні і символічні. Сучасні гроші є символічними, тобто вони не наділені внутрішньою вартістю. Основними формами символічних грошей є білонна (рошінна) монета, казначейські зобов'язання, банкноти (банківські зобов'язання), депозитні вклади. Фактор довіри стає вирішальним для їх функціонування як грошей, тому їх називають ще кредитними грішми. Кредитні гроші класифікують за декількома критеріями. Залежно вд статусу емітента виділяють казначейські (емісію здійснює державне казначейство) та банківські гроші (емітуються банками на основі кредитування реальної економіки), від форми існування - готівкові та безготівкові.

Відмінність казначейських зобов'язань від банківських грошей полягає в тому, що казначейські зобов'язання випускаються державою для покриття дефіциту бюджету і наділяються примусовим курсом.

Розкриваючи класифікацію грошей, слід зазначити, що до готівкових грошей входять банкноти та розмінні монети, які є банківськими зобов'язаннями емітента, тобто центрального банку. Безготівкові гроші, це вид банківських грошей, які існують на безтермінових рахунках і стають мобільними на підставі платіжних доручень.

Окремі) слід виділити грошові агрегати, як:

  • М0- банкноти та розмінна монета в обігу поза центральним банком;

  • МІ -. агвегат МО + кошти на безтеомінових оахунках і поточних -іеікгмітях V

:гат М2 + кошти клієнтів по трастових операціях банків.

звого ринку як певної системи взаємозв'язків містить вивчення:

ошей, на якому фігурують всі види грошей, укладають фінансові угоди

)інансових інструментів короткотермінового кредиту;

о ринку, де ускладнюють угоди з довготерміновими цінними паперами , як х інвестицій;

о ринку, який забезпечує можливість купівлі-продажу іноземних валют, ятів;

інних паперів, функціювання якого починається емітентами і містить ми паперами на первинному та вторинному ринках, а також операції з їй паперами, тобто деривативами.

іння означеної системи забезпечується посередниками на фінансових ринках, ті банки, інвестиційні компанії та інвестиційні фонди, страхові компанії, айові фонди довірчі товариства.

  1. підходу вимагає вивчення питання формування попиту на гроші. Попит на ірити завдяки категорії сукупності. Саме сукупний попит на гроші відображає ість, необхідну економічним суб'єктам для здійснення ділових операцій та : як активів. Причому попит на гроші для операцій обумовлений реалізацією 5ігу. Одночасно гроші як активи можуть проявлятися через функцію засобу $ першому і другому випадках потрібно зробити наголос на тому, що попит на ід номінального ВВП і процентної ставки. Саме через аналіз попиту на гроші рівноважне значення процентної ставки. Ставка процента - ціна грошової чається як відношення річного доходу, отриманого на позичковий капітал, до зізняють номінальну і реальну ставку процента. Номінальна процентна ставка та, виражена в грошах за їх поточною купівельною спроможністю (не ифіляцію). Реальна ставка - це банківський процент, скоригований на темп бражає приріст купівельної спроможності.

юміці існує три підходи до визначення рівноважних ставок процента: ліквідна ї ставки; кредитна теорія процентної ставки; теорія фондів, що надаються у

справа реалізується через дворівневу банківську систему і грунтується на зих резервів. Основну увагу під час розгляду цього питання слід приділити: гаку та його функціям, цілям кредитно-грошової політики, інструментам ики. До функції центрального банку відносимо - емісійний центр, стабільність іюти, банк-банків, банк держави, валютна політика, формування резервів.

  1. а політика центрального банку спрямована на забезпечення: стабільного сого рівня зайнятості, постійного економічного зростання, зовнішньоеко- ги.

грошей регламентується діяльністю нейтрального банку: нем ліквідності відповідно до грошових агрегатів: [ііентом депонування; цієнтом часткового резервування.

іументів монетарної політики центрального банку основну роль відіграють:

цінних паперів на фінансових ринках і продаж їх комерційним банкам, іншим юридичним га фізичним особам. Це основний інструмент грошово-кредитної політики. Облікова (дисконтна) ставка - це ставка процента, під яку центральний банк кредитує комерційні банки. Це ставка дає змогу центральному банку контролювати динаміку грошової бази. Резервні вимоги впливають га здатність комерційних банків змінювати пропозицію грошей двома шляхами: змінюючи обсяг надлишкових резервів комерційних банків; коригуючи розмір грошового мультиплікатора. Вимоги резервування несуть не тактичне, а стратегічне навантаження, тому їх зміна є доцільною в довготерміновому проміжку часу. Такий аналіз дасть змогу зрозуміти місце та роль комерційних банків у формуванні депозитів та наданні кредитів. Підсумовуючи, слід зазначити вплив монетарної політики банківської системи на соціально-економічний стан держави.

Для дискусії можна рекомендувати обговорення таких питань: еволюція грошей від бартеру до банківських грошей; необхідність розмінних монет та специфіка колекційних грошей; вплив на попит та пропозицію грошей практики резервування, процентної ставки; курсу національної валюти; перехрестної еластичності фінансових ринків; взаємозв'язок діяльності банківської системи і ефективність фінансових ринків.

Поняття для засвоєння: товарні гроші, символічні гроші, банківські гроші, процентна ставка, номінальна та реальна процентна ставка, мотиви попиту на гроші, нагромадження грошей, мультиплікатор пропозиції грошей, комерційні банки, небанківські фінансові установи, банківські резерви, операції на відкритому ринку, облікова ставка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]