Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
216.77 Кб
Скачать

Тема 1. Макроекономіка як наука

(2 год)

гй розділ, Ви будете знати: що вивчає макроекономіка як наука; методи, що і для дослідження національної економіки; що таке макроекономічні моделі і :ористовуються; що таке макроекономічна політика і основні її види; які цілі «ономіка як наука; як функціонує ринкова економіка як єдине ціле. :ння на занятті рекомендується винести такі питання:

шоміка як гілка сучасної економічної науки. Предмет і основні проблеми

)гія макроекономічного аналізу. Припущення "за інших однакових умов", моделі.

а і нормативна макроекономіка. Макроекономічна політика та її види. : ресурсів, продуктів і доходів в економіці.

и перше питання, слід насамперед вказати, що макроекономіка є і економічною наукою, складовою частиною загальної економічної теорії і вання національної економіки як єдине ціле. У цьому ж -питанні потрібно історію виникнення і розвитку макроекономічних ідей в працях відомих іеслити вклад в цю науку таких українських вчених, як С.Ю. Десницького, іго, Є.Є. Слуцькото. Щоб студенти мали уявлення про цю науку, необхідно зовні проблеми, такі, як аналіз економічних циклів, безробіття, інфляції, ння, національні ринки та інші.

гііка переслідує певні цілі. їх потрібно сформулювати, звернути увагу на їх

іти значення макроекономіки у підготовці майбутніх фахівців, потрібно цієї науки, показати її роль у підприємницькій діяльності, управлінні одінні іншими економічними науками.

ня теми про методологію макроекономіки. Враховуючи, що студенти вже шя раніше, слід лише коротко обновити у їх пам'яті основні методи омічних явищ, зокрема метод наукової абстракції з його двома основними тсцією та дедукцією, а основну увагу приділити агрегуванню, принципу "за діов" і економічному моделюванню.

винні усвідомити, що макроекономічні категорії - не результат поєднання або даних в одну укрупнену одиницю, а припущення "за інших однакових ' всі інші змінні, за винятком тих, які в цей момент розглядаються сталими і ірощує макроекономічний аналіз.

ти взаємозв'язки в економіці, економісти часто використовують економічні [користовують екзогенні змінні, тобто змінні, які модель бере як дані, і - змінні, які модель намагається пояснити. Найкраще це можна показати на 'опозиції товарів, оскільки студенти вже ознайомлені з цими поняттями, ні моделі виражають взаємозв'язки між економічними змінними. Тому часто гляді функцій, які широко використовуються в макроекономіці. ія теми в основному про макроекономічну політику. Ділення економічної іу і нормативну вже відоме студентам, тому потрібно звернути увагу па те. актуальне для макроекономіки і то нормативна макроекономіка пов'язана з

Обговорюючи макроекономічиу політику, потрібно виділити три етапи у її проведенні - визначення цілей, вибір самої політики і оцінка її результатів.

Держава у своєму розпорядженні має певні інструменти, які вона може використати з метою впливу на економіку. Тому потрібно вияснити, що під ними розуміють. Можна дати таке визначення суті цього поняття: інструмент політики - це економічна змінна, яка знаходиться під контролем держави і яка спроможна впливати на досягнення однієї або декількох мікроекономічних цілей. Враховуючи інструментарій, що використовується держа­вою для досягнення тих чи інших цілей, потрібно розглянути основні види економічної політики. До них насамперед належить податково-бюджетна або фіскальна політика і грошово- кредитна політика. У першій використовуються такі інструменти впливу на економіку, як зміна податків і державних видатків, а в другій - зміна пропозиції грошей на ринку.

Крім цих видів політики, які роблять вплив на всю економіку, існують й такі види політики, які стосуються окремих сфер економіки. Це, зокрема, політика в галузі доходів і зовнішньо­торговельна політика, їх суть буде розкриватися у відповідних темах курсу макроекономіки.

Розгляд четвертого питання теми "Кругообіг ресурсів, продуктів і доходів в економіці" ставить своєю метою дати студентам уявлення про те, як функціонує ринкова економіка в цілому і підготувати їх до розуміння того, що є остаточним результатом праці всього суспільства. Для цього потрібно побудувати спрощену модель кругообігів.

Перш ніж її будувати, необхідно охарактеризувати основні суб'єкти господарювання - домашні господарства, фірми (підприємства) і державу, а також основні агреговані макро­економічні ринки - ринок ресурсів, ринок продуктів і фінансовий ринок.

Аналіз моделі слід розпочати з того, що ресурсами володіють домашні господарства і ці ресурси вони продають на ринку ресурсів. Платежі за ресурси - це доходи домашніх господарств. Ресурси купують для виготовлення продуктів фірми, а платежі за ресурси - це витрати виробництва фірм. Виготовлені продукти фірми продають на ринку продуктів. Виторг фірм - це їх доходи.

Продукти купують на ринку продуктів домашні господарства, а їх платежі за продук­ти - це їх споживчі видатки. Кругообіг замикається. Потрібно підкреслити, що-ресурси і продукти рухаються в один бік, а їм на зустріч рухаються доходи і видатки, які є грошовими потоками.

Щоб пояснити суть і функції грошового (фінансового) ринку, необхідно показати, що доходи домашніх господарств діляться на дві частини, одна із них використовується для закупівлі споживчих товарів, а інша, менша - перетворюється в заощадження, що мобілі­зуються посередниками, які діють на цьому ринку. Мобілізовані заощадження домашніх господарств, фірм і держави передаються фінансовими посередниками на комерційних засадах усім тим, хто реалізує у цей час певні інвестиційні проекти, але немає в достатній кількості власних коштів. Для фірм ці заощадження є джерелом інвестицій.

Отже, якщо у домашніх господарств існують залишки грошових коштів, тобто заощадження, а фірмам конче потрібні кошти для інвестицій, то необхідний механізм їх передавання. Такий механізм утворюється завдяки функціонуванню фінансового ринку.

Закінчуючи обговорення цього питання, треба пояснити, що саме є остаточним результатом функціонування економіки.

Для дискусії на цю тему можна винести таке запитання: "Які існують взаємозв'язки між економічними факторами, теорією і економічною політикою?".

Цонятгя для засвоювання

Мяктіоекономікя. макппек-пнпмічні піні інпукпія та леїУк'ііія. гіпотеза, економічна мочень.

М1РЮВАНЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ОБСЯГУ ВИРОБНИЦТВА, НАЦІОНАЛЬНОГО ДОХОДУ І РІВНЯ ЦІН

(4 год)

тему, Ви будете знати: як підраховуються основні показники, що ультати річної праці всього суспільства - валовий внутрішній продукт іональний дохід, валовий використовуваний національний дохід (ВВНД), іашніх господарств; рівень цін в економіці.

іаціонального обсягу виробництва, національного доходу і його розподілу я макроекономічного аналізу та формулювання відповідних заходів и.

вчаються у цій темі, використовується в усіх інших темах макроекономіки. а на практичних заняттях обговорити такі головні питання теми: іціональних рахунків (СНР) - методологічна основа підрахунку гу національного виробництва і доходу, и його підрахунку.

й дохід і його вимірники (ВИД, ВВНД, ОД).

і цін в економіці. Реальний та номінальний ВВП. "Дефлювання" та індекси цін.

з і розподіл національного доходу. Теорії розподілу національного доходу, (ерще питання, слід звернути увагу на принципи, які було покладено в роблену Статистичною комісією ООН. СНР є макроекономічним, ифровим відображенням кругообігу доходу в рамках замкнутого оду. Далі слід вияснити проблему "подвійного рахунку" і показати як вона омогою методу доданої вартості. Для цього потрібно вияснити суть таких вартість", "проміжні товари", "кінцеві товари". Розраховуючи додану л адії виробництва і віднімаючи затрати на проміжні товари, що купуються ітистики при підрахунку ВВП уникають подвійного рахунку і враховують іент, ренту і прибуток лише один раз. Покупки у інших фірм виключаються оскільки вони були враховані у ВВП через додану вартість інших фірм. : теми "ВВП і методи його підрахунку" є центральне у цій темі і на нього шву увагу. Розпочинати його обговорення слід з визначення суті ВВП як сінцевих товарів і послуг, вироблених у певній країні протягом певного о як суму доданої вартості, створеній на її території. Після цього іина ВВП як:

юї вартості, створеної на всіх стадіях виробництва товарів і послуг і;

ів усіх покупців на придбання кінцевих товарів і послуг (за видатками - сористання);

іих доходів, отриманих від виробництва товарів і послуг у певному році (за льний метод).

иги. що кожен метод підрахунку ВВП несе інформацію, необхідну для аналізу. Зокрема, дуже важливими макроекономічпими параметрами е усі ;інцеві товари і послуги - споживчі видатки населення. (С) інвестиційні

приділивши особливу увагу інвестиціям, їх діленню на валові і чисті. Глибшому засвоєнню цих понять сприяє розв'язання задач, вправ, що стосуються ВВП і його підрахунки.

У цьому питанні необхідно показати і недосконалість цього макроекономічного показника і пояснити, що економісти розробили виразніший показник національного обсягу виробництва, який одержав назву "чистого економічного добробуту" (ЧЕД). Він виключає багато компонентів ВВП, які не впливають на добробут людей, і містить деякі ключові статті споживання, що тепер не враховуються, наприклад, діяльність "роблю сам", тіньова економіка, величина дозвілля та інше.

Бажано на занятті ознайомитись з статистичними даними, які характеризують абсолютну величину ВВП в різних країнах і в Україні.

На основі ВВП розраховуються і інші важливі макроекономічні вимірники - ВНД, ВВНД і ОД. Ці макроекономічні показники доходу відрізняються від ВВП за деякими складовими. Розглядати їх потрібно в третьому питанні заняття.

Для розуміння співвідношення різних показників доходу потрібно розпочинати з ВВП і додавати або віднімати від нього ряд компонентів. Щоб одержати ВНД до ВВП додають факторні доходи з-за кордону за мінімумом факторних виплат іноземцям. Слід зазначити що ВНД в більш ранніх виданнях СНР називався валовим національним продуктом (ВНП). На основі ВНД підраховують валовий використовуваний дохід (ВВНД) додаванням до нього чистих міжнародних трансфертів, суть яких потрібно вияснити на занятті.

За допомогою низки коригувань можна перейти від національного доходу до особистого доходу. Зверніть увагу, що ОД формується за рахунок двох джерел - доходів домашніх господарств від продажу ресурсів і державних трансферних платежів населенню.

Національні обсяги виробництва і національного доходу вимірюються в поточних цінах, які змінюються із року в рік. Тому дуже важливо знати як вимірюється рівень цін в економіці, що є предметом розгляду в четвертому питанні теми.

Вимірювання рівня цін важливе з двох обставин. По-перше, воно необхідне для вимірювання інфляції і дефляції, тобто для вияснення змін у рівнях цін. По-друге, для порівняння ВВП. Вартість обсягів національного обсягу виробництва за різні роки можна зіставляти тільки тоді, якщо враховані зміни у вартості грошей.

Оскільки рівень цін визначається у вигляді індексу цін, то спочатку потрібно розглянути суть цієї важливої категорії, вияснити поняття "ринкового кошика" як ціни певного набору товарів і послуг.

Державні і недержавні інституції в різних країнах обчислюють індекси різних наборів або кошиків товарів і послуг. Найвідомішим серед цих індексів є індекс споживчих цін (ІСЦ). Він вимірює ціни фіксованого ринкового кошика споживчих товарів, які купує типова міська сім'я. Вивчаючи ІСЦ, потрібно звернути увагу на те, як визначаються економічні ваги товару або послуги і що означає індекс цін Леспейсера.

Іншим індексом цін, який широко використовується в макроекономічному аналізі, є дефлятор ВВП, який більше пристосований для вимірювання загального рівня цін всіх товарів і послуг, які становлять ВВП. На занятті слід вияснити, чим дефлятор ВВП відрізняється від ІСЦ. У зв'язку з цим потрібно охарактеризувати індекс цін Пааше.

Рівень цін ВВП (або дефлятор) дає змогу порівняти ціну обсягу продукції кожного року з ціною аналогічного обсягу продукції в цінах базового року. Він використовується для прпрпп\уи¥у поточного або номінального ВВП в реальний ВВП. Важливо відзначити, що на

альний ВВП, за допомогою якого визначають вартість загального обсягу іі роки за умови, що ціни на продукцію незмінні, починаючи з базового року, іитанні потрібно розкрити суть дефлювання ВВП у разі зростання цін та рівень цін знижується.

з розуміння проблем, що стосуються визначення індексів цін, номінального жомендується розв'язати ряд відповідних задач.

п'яте питання, необхідно насамперед пояснити процес виробництва націо-

бсяг ВВП залежить від двох чинників: кількості факторів виробництва або ті економіки перетворювати ресурси в товари і послуги, тобто виробничої зрозуміти, що обсяг продукції, який виробляється з даних ресурсів (праці і гь від наявних технологій, які економісти виражають через виробничу зсовується як для окремої фірми, так і для національної економіки, виробництво національного доходу, потрібно звертати увагу на чинники, які гличину.

:орій, які пояснюють розподіл національного доходу. Проте більшість поділяє неокласичну теорію його розподілу, згідно з якою всі фактори >юють національний дохід і беруть участь в його привласненні. Тому саме і приділити більше уваги, підкреслюючи, що розподіл національного доходу факторів виробництва (зарплата найманих працівників, рента, прибуток

,ся розглянути також теорію розподілу національного доходу українського >арановського.

підсумок обговоренню цього питання, слід підкреслити, що в СНР компонентів національного доходу, залежно від способу його отримання, і в остаточному результаті на фонд споживання і фонд нагромадження, рекомендується винести таке питання: "ВВП України і фактори його

засвоєння

захунки, валовий внутрішній продукт, валовий національний дохід, валовий національний дохід, особистий дохід, кінцеві і проміжні товари, подвійний іртість, трансфертні платежі, інвестиції валові і чисті, споживання, державні жспорт, індекс споживчих цін, дефлятор ВВП, номінальний ВВП, реальний і дефлювання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]