Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
216.77 Кб
Скачать

Тема 4. Макроекономічний аналіз: сукупний попит і сукупна пропозиція

Вивчивши цю тему, Ви будете знати макроекономічні показники сукупного попиту та сукупної пропозиції. Поєднання та агрегування результатів діяльності всіх окремих ринків в економіці дфжави в єдиний загальний, тобто аналіз сукупного попиту та пропозиції дасть Вам можливість відповісти на ряд запитань, наприклад, які чинники визначають рівноважну кількість певних благ на ринку, тобто реальний обсяг національного продукту? Чому в певні періоди цей обсяг зменшується порівняно з попереднім, а в інші періоди стрімко зростає?

Рекомендується на практичних заняттях обговорити такі головні питання теми:

    1. Сукупний попит. Крива сукупного попиту та її зміщення.

    2. Сукупна пропозиція. Крива сукупної пропозиції та її зміщення.

    3. Рівновага сукупного попиту і сукупної пропозиції. Застосування моделі АО - А5.

Розкриваючи суть поняття сукупного попиту (Ай), слід звернути увагу на його чотири

основні складові, а саме: споживання (С) - сума видатків домогосподарств на споживчі товари та послуги; інвестиції (І) - видатки приватних фірм на купівлю інвестиційних товарів; державні видатки (О) - витрати уряду, що здійснюються на різних його рівнях, шляхом купівлі певних товарів та послуг; чистий експорт (К-М) - різниця між вартістю експорту та імпорту товарів і послуг. Далі слід ввести та проаналізувати поняття внутрішнього й зовнішнього попиту і дати визначення сукупного попиту як сумі першого та другого, вираженій в грошовій формі.

Крива Ай показує, який рівень реального виробництва купуватимуть в економіці за кожного можливого рівня цін. Крива АР має від'ємний нахил, що пояснюється при даній пропозиції фошей: по-перше, ефектом майна (багатства) на який наголосив А.Пігу; по- друге, ефектом обмінного курсу, тобто зі зниженням рівня цін у країні знижується і процентна ставка, що призводить до знецінення національної грошової одиниці, стимулювання експорту та стримування імпорту, що розширює чистий експорт, а отже, і сукупний попит; по-третє, ефектом процентної ставки на який наголосив Д.М. Кейнс; по-четверте, ефектом пропозиції грошей, цей ефект означає, що зростання цін за сталої номінальної кількості грошей супроводжується зменшенням реального попиту на товари і послуги.

Далі слід розглянути зміщення кривої /Ш під впливом так званих неиінових чинників сукупного попиту, які можна поділити на три групи. Перша - основні політико-економічні чинники, або змінні, що перебувають під контролем уряду (монетарна та фіскальна політика), другу групу складають зовнішні чинники (обсяг виробництва у зарубіжних країнах, динаміка вартості активів та цін на ресурси тощо), до третьої групи належать сподівання споживачів та

ння розкриває суть поняття сукупної пропозиції (А5) та її взаємозв'язок з показниками обсягу реального продукту та рівнем цін в економіці. Крива пального обсягу виробництва, який буде вироблено за кожного можливого економіці йде полеміка з приводу форми кривої А5, проте, економісти ь, що ця форма залежить від коротко- чи довгострокового проміжку часу,

сриву А5 в довгостроковому періоді, слід розкрити поняття природного та умови його досягнення, оскільки всі чинники, які змінюють природний і, зміщують криву А8 вправо або вліво. Дослідження чинників можна ла групами: перша - економічні процеси або заходи економічної політики, виробництва; друга - економічні процеси або заходи державної політики, родну норму безробіття. Слід також зазначити, що природний рівень достроковому періоді залежить від кількості економічних ресурсів та госування. Тому важливо зосередити увагу на аналізі факторів виробництва ал), як економічних ресурсів.

зком дослідження є крива А5 в короткостроковому періоді, де вона має три ідрізки - кейнсіанський (горизонтальний), проміжний та класичний >згляд цього питання слід супроводжувати графічним матеріалом з [иклу ділової активності в ринковій економіці.

цінові чинники сукупної пропозиції в короткостроковому періоді, заува- изначають нахил кривої і є змінними, які зі збільшенням обсягу націо- ;тва сприяють та протидіють зростанню витрат на одиницю продукції та цін. До таких чинників належать: змінні, що починають діяти, коли наиіо- зиходить за межі природного рівня виробництва; структурні та природні ;ономічні чинники та інституційні чинники тощо.

зоводимо аналіз неціновіїх чинників сукупної пропозиції, що спричиняють !, тобто знижують витрати на одиницю продукції, незалежно від змін обсягу юбництва. Економісти поділяють їх на реальні (обсяг ресурсів та стосування, інтеграція країн у світову економіку, додаткові витрати на іяльність) та номінальні (рівень цін на ресурси, інституційні чинники, зварів і послут). У розрізі цього питання варто ознайомитись із прикладами дій в різних країнах та їх впливом на зміну сукупної пропозиції, гу кривих сукупної пропозиції та сукупного попиту визначає рівноважний оважний реальний ВВП. Розгляд цього питання передбачає дослідження чинників сукупного попиту та сукупної пропозиції на макроекономічну наслідки. Збільшення сукупного попиту на проміжному та вертикальному пропозиції призводить до інфляції попиту. Рівень цін є негнучким у я в короткостроковому періоді. Зменшення сукупної пропозиції призводить п. Збільшення сукупної пропозиції розширює реальний обсяг виробництва, економічного зростання.

;кономіці діє ще один надзвичайно важливий чинник, який ускладнює іному і проміжному відрізках. Річ у тім. що багато цін на товари й ресурси є зниження, економіки вбачають у .такій властивос ті ефект храповика. Дію ічі->\і\; ртя пппаїшшяіи ч [шкппнгтанням гпжЬічнот магепіалу.

Поняпя для засвоєння

Сукупннй попит, сукупна пропозиція, крива сукупного попиту ЛІ), цінові та нецінові чинники сукупного попиту, крива короткострокової сукупної пропозиції АЗ, цінові та нецінові чинники короткострокової сукупної пропозиції, крива довгострокової сукупної пропозиції, макроекономічна рівновага в моделі АО - А5, природний рівень виробництва, ефект храповика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]