Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
742.64 Кб
Скачать

ОСНОВНІ ЗАСАДИ МІКРОЕКОНОМІКИ

  1. Вступ до курсу мікроекономіки

  2. Аналіз попиту і пропозиції

  3. Еластичність попиту та пропозиції

Вступ до курсу мікроекономіки

  1. Предмет мікроекономіки

  2. Економічний вибір

  3. Інструментарій мікроекономіки

{,{, Предмет мікроекономіки

Мікроекономіка - складова економічної теорії як науки про вибір, зумовлений обмеженістю ресурсів. їх рідкісність та діяльність людей в умовах рідкісності визначає предмет мікроекономіки - прийняття рішень малими економічними одиницями в умовах економічного вибору. Цими малими економічними одиницями, тобто об'єктами мікроекономіки є: окремі індивіди, домогосподарства, фірми, влас­ники виробничих ресурсів, корпорації, ринки і навіть цілі галузі економіки.

Основними проблемами мікроекономіки є:

визначення цін на той чи інший товар під впливом попиту і пропозиції, тобто процес досягнення часткової рівноваги;

• встановлення обсягів виробництва та споживання конкретних благ;

Ринковий механізм дас можливість не просто іробити вибір, а й забезпечити найбільшу ефективність, тобто тримати рс іу п.гат із найменшими за даних умов іаіратачи Я* же кін пранки''

о 0 Попит. Закон попиту. Фактори, шо віі.пі- вають на зміну попиту

Рішення, які приймають учасники ринкових підноснії, виража­ються у бажанні і можливості проламін і ку путини юпарп. послуги чи ресурси.

Попит (О) - це відношення між ціною благ* та Йот» кількістю, яку споживачі хочуть і можуть купити. Попит нрояндямьсм в обсязі попиту, тобто в тій кількості блага, яке було куплене НІ деякою ціною при незмінності інших чинників, то аплимоть на попит. На обсяг попиту впливають цінові та нсціноні чинники

Залежність обсягу попиту від ціни томру наїиааюіь функцією попиту, яку позначають череч <^,(р). и її графік кримоиі попиту. Крива попиту показує, скільки товару споживачі прш нуіь придбати за тією ціною за одиницю, яку їм проііонукмь

Функцію попиту переважно іалають ірафічннм. іаОличним або аналітичним (алгебраїчним) способами. У випадку аналітичного підходу функція попиту матиме іпкніі виі.іял

(2.1)

Найважливішою детермінантою обсягу ионніу <е ціна. Однак існують і інші чинники, що впливають на попит І ому при побудові кривої попиту припускають, що нецінові детермінанти величини по­питу залишаються незмінними.

Рух по кривій попиту показує зміну величини попиту, тобто кількості товару, яку споживач хоче і може купити, внаслідок зміни ціни товару за інших рівних умов.

Закон попиту відображає зворотний зв'язок між ціною і обся­гом попиту: кількість товару, на який виникає попит, зростає при зниженні ціни і скорочується при її підвищенні. Основні причини цієї залежності такі:

  • при зниженні ціни можна купити більше товару;

  • при зниженні ціни купувати вигідніше, бо він дешевшає сто­совно інших товарів.

Закон попиту порушується для товарів Джіффена (дешевий то­вар, на який припадає велика частка бюджету споживача) і товарів Веблена (дорогий товар, який купується для престижу). Ціна у випадку товару Веблена є його основною споживчою цінністю: чим вона вища, тим більшим є обсяг попиту.

Крива попиту інформує нас про те, яку кількість товару бажають придбати споживачі залежно від ціни. Але на попит впливають також інші змінні, які ми вважали незмінними.

Такими неціновими чинниками попиту є: ціни інших благ;

  • доходи споживачів;

  • загальна кількість споживачів даного блага;

  • смаки і вподобання споживачів (споживчі переваги);

  • очікування зміни ціни та доходів;

  • економічна політика держави.

Найчастіше зростання доходу споживача зумовлює збільшення по­питу. Тому нормальним є такий товар, попит на який збільшується із зростанням доходів. Але існують товари, які при зростанні доходів ку­пують менше. Товари, попит на які при зростанні доходів зменшується, називають товарами нижчої споживчої цінності, або нижчими това­рами.

Зміна цін на інші товари вказує на двоякий зв'язок між ними: існують товари-замінники (субститути) і товари, що доповнюють один одного (комплементи). Товари-замінники - це така пара товарів, у якій зростання ціни одного товару зумовлює збільшення попиту ка інший. Взаємодоповнюючі товари - це такі товари, кбли зростання ціни одного товару зумовлює зменшення попиту на інший товар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]