Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
216.77 Кб
Скачать

Тема 7. Фіскальна політика, бюджетний дефіцит 1 державний борг

(2 год)

Вивчивши цей розділ, Ви дізнаєтесь: як формуються доходи державного бюджету і яка структура державних видатків; як впливають зміни у державних видатках та податках на рівноважний обсяг національного виробництва; що являє собою дискреційна та иедискреційна фіскальна політика і як вона використовується для поліпшення економічної ситуації; як виникають бюджетні дефіцити, чому зростає внутрішній державний борг і які його наслідки.

Для обговорення на занятті рекомендується винести такі питання:

  1. Бюджет і фіскальна політика. Теоретичні основи фіскальної політики.

  2. Фіскальні дефіцити та їхні економічні наслідки.

  3. Державний борг та його наслідки.

Фіскальна, або бюджетно-податкова, політика пов'язана з формуванням державного бюджету. Вона передбачає цілеспрямоване регулювання податків і державних видатків для досягнення певних макроекономічннх завдань. Податки і державні видатки - основні знаряддя фіскальної політики.

Розглядаючи перше питання, потрібно з'ясувати сутність державного бюджету, вплив державних видатків на обсяг виробництва, зрозуміти зміст мультиплікатора державши видатків тощо.

Держаший бюджет - це баланс доходів і видатків держави, який ухвалюється на фінансовий рік. Уряд мобілізує грошові кошти насамперед через податки для фінансування загальнодержавних видатків. Після проголошення незалежності Україна розробила власне податкове законодавство, яке визначило її податкову систему.

Уряд мобілізує кошти до державного бюджету через податки, а відтак здійснює видатки.

На практичному занятті необхідно розглянути суб'єкти оподаткування (фізичні, юридичні особи), об'єкти оподаткування (прибуток підприємств, заробітна плата, вартість майна, кількість землі тощо), одиниці оподаткування, податкову ставку, види податків.

Державний бюджет України містить чимало статей видатків, які можна згрупувати у шість осноших напрямів: 1) національна оборона; 2) утримання державного апарату; 3) фінансувати державного сектора економіки; 4) соціальні видатки; 5) фінансування розвитку економіки; б) проценти за державний борг.

Державний бюджет мас бути збалансованим. Це означає, що видатки повинні дорівнювати доходам. Якщо доходи перевищують видатки, то має місце надлишок або ирофіцит бюджету, якщо, навпаки, видатки більші за доходи, то виникає дефіци т бюджету.

Фіскальна політика, яка пов'язана з державним бюджетом, поділяється на дискреційну та недискрецініу фіскальну політику. Ця проблема повинна бути детально проаналізована на гтаї-тігачтії чянятті -і яикопистанням гоагЬіків: "Стимулювальна фіскальна політика":

іпливу на обсяг національного виробництва і зайнятість, контролю над шння економічному зростанню. Уряд використовує стимулювальну фіскальну олання спаду і збільшення реального обсягу виробництва. Вона передбачає івних видатків, зниження податків або певне поєднання обох цих заходів. :кальну політику, яка передбачає зменшення державних видатків, збільшення іе поєднання обох цих заходів, уряд використовує для боротьби з інфляцією

на фіскальна політика зводиться до вмонтування в економіку автоматичних іеханізмів, дія яких зменшує реагування ВВП на зміни в сукупному попиті, табілізаторами є податки, значення яких залежить від обсягу ВВП, а також гним та інші соціальні трансферти, що автоматично збільшуються, коли дохід прогресивніша податкова система, тим вища вмонтована стабільність

і перелічені проблеми, потрібно звернути увагу на те, як впливають податки і

на рівноважний обсяг реального ВВП і на мультиплікатор збалансованого

друге питання "Фіскальні дефіцити та їхні економічні наслідки", необхідно чний, структурний та циклічний дефіцити, економічні наслідки дефіциту. ія дефіциту державного бюджету за допомогою запозичень веде до ;авного боргу. Державний борг - це загальна сума нагромадженої забор- власникам державних цінних паперів, яка дорівнює сумі всіх дефіцитів за длишків бюджету. Для оцінки величини боргу використовують відносні ігованості: І) державний борг як відсоток ВВП; 2) відношення суми Зоргу до ВВП. Обслуговування боргу пов'язане з поступовою сплатою зргу і щорічною виплатою відсотків. Державний борг складається з двох [ього і зовнішнього боргу. Внутрішній борг - це заборгованість держави їм і фірмам даної країни. Зовнішній борг - заборгованість держави іноземним :ам, урядам та міжнародним фінансовим організаціям.

впливу фіскальної політики на бюджет обчислюють так званий циклічно |)іцит бюджету (дефіцит бюджету за повної зайнятості, або структурний ічний дефіцит. Для визначення цих дефіцитів спочатку обчислюють бюджет ості, який показує, якими були б податкові надходження, а отже, і сальдо кету, якби національна економіка продукувала природний обсяг продукції, а

були поточними. Зміна бюджету за повної зайнятості показує напрям впливу ики на сукупний попит у національній економіці. Фактичний дефіцит жету - це різниця між державними надходженнями і видатками. Він зпливом фіскальної політики і циклічних коливань. Структурний дефіцит іницю між надходженнями за повної зайнятості та наявних податкових ставок [датками. Циклічний дефіцит - це різниця між фактичним і структурним іевищення структурного дефіциту над фактичним становить циклічний

ня бюджетного дефіциту через випуск державних цінних паперів відбувається іення інвестицій у приватному секторі. Зростання державного боргу зменшує ності. які використовуватимуть майбутні покоління, а отже, вони матимуть

Поняття для засвоєння

Державний бюджет. Податки. Фіскальна політика. Дискреційна фіскальна політика. Вмонтований стабілізатор. Державний борг. Бюджет за повної зайнятості. Фактичний дефіцит. Структурний дефіцит. Циклічний дефіцит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]