Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Velikobritaniya.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
85.21 Кб
Скачать

Великобританія

  1. Економічна оцінка природо-ресурсного потенціалу

Площа — 245 тис. км.

Населення — 60,4 млн чоловік.

Столиця – Лондон.

Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії складається з чотирьох історичних областей (Англія, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія), які діляться в адміністративному відношенні на багаточисельні графства.

Англія: 39 графств, 6 метрополітенських графств і особлива адміністративна одиниця — Великий Лондон (адміністративний центр — Лондон).

Уельс: 8 графств (адміністративний центр — Кардіфф).

Шотландія: 12 областей і 186 островів (адміністративний центр — Единбург).

Північна Ірландія: 26 округів (адміністративний центр — Белфаст).

Найбільші міста: Манчестер, Бірмінгем, Лідс, Глазго, Шеффілд, Ліверпуль, Едінбург, Белфаст.

Серед островів Великобританії найбільшими є Уайт і Мен, а із острівних груп — Гебридські, Оркнейські і Шотландські острови в Атлантичному океані і Нормандські острови у протоці Ла-Манш. Володіння Великобританії: у Європі — Гібралтар, Вест-Індія — острови Монтсеррат, Віргінські, Кайман, Теркс і Кайкос; в Атлантичному океані — Бермудські острови, Фолклендські, Вознесіння, Св. Єлени, Трістан да-Кунья, Південні (Георгія, Оркнейські, Шотландські); в Індійському океані — острови Чагос; в Тихому океані — острів Піткерн. Між Великобританією і Аргентиною точаться суперечки за володіння Мальвінськими (Фолклендськими) островами біля берегів Південної Америки. Острівну державу відділяють від материка протоки Ла-Манш і Па-де-Кале.

На суші Великобританія межує лише з Ірландською Республікою. Решта кордонів є морськими: західні береги Уельсу та Центральної Англії омиваються Ірландським морем; західна Шотландія та північні береги Ольстеру — Атлантичним океаном; на півдні Англії (між Сполученим Королівством і Францією) кордон проходить протоками Ла-Манш (Англійський канал), Па-де-Кале (Дуврська протока); на сході Великобританію омивають води Північного моря.

Берегова лінія островів добре розчленована. Навіть у південній частині головного острова віддаленість від моря не перевищує 100-120 км, а в північній ця відстань удвічі коротша. За характером поверхні територія майже нарівно представлена рівнинами (плоскими і погорбованими) та узгір'ями. Найбільше заселена і економічно розвинена південно-східна рівнинна частина країни. Узгір'я, які поширені на заході й півночі, заселені слабо і використовуються лише для екстенсивних форм господарювання. Найбільш суворим і найменш сприятливим для проживання людини є Північно-Шотландське нагір'я.

Великобританію називають країною туманів і дощів. Клімат країни змінюється залежно від регіону. У Англії клімат м'який і вологий, завдяки відносній теплоті морів, що омивають її. Середньорічна температура складає біля +11 °С на півдні і +9 °С на північному сході. Шотландія є найхолоднішим регіоном Великобританії. У горах на півночі лежить сніг з листопада по квітень-травень. Клімат Уельсу і Північної Ірландії м'який і вологий. Середньорічна температура Північної Ірландії складає +10 °С. Найбільш рясні осідання в Шотландії, Північній Ірландії, горах Англії і Уельсу (1000-1500 мм в рік). Найменша кількість опадів в південно-східній Англії (600-750 мм в рік).

Рослинність Англії досить бідна, ліси займають менше 4 % території, найчастіше зустрічаються дуб, береза, сосна. У Шотландії лісу поширеніші, хоча в регіоні переважають вересові пустки. В основному в лісах на півдні і сході виростають дуб і хвойні дерева — ялина, сосна і модрина. В Уельсі ліси в основному листяні — ясен, дуб. У гірських районах поширені хвойні дерева.

В ході складної геологічної історії островів в їх надрах сформувались різноманітні корисні копалини. Там знайдено майже всі відомі мінерали, крім діамантів. Надра Великобританії багаті на кам'яне вугілля (в Пеннінах та передгір’ях південного Уельсу, промислові запаси якого становлять 45 млрд тон), каолін, флюорит, є родовища залізних руд (до 60 % залізної руди зосереджено в Східному Мідленді, всього запаси становлять 4 млрд. тон), свинцево-цинкових та олов'яних руд (Корнуолл), кам'яної і калійної солей (в Чеширі та Даремі), целестину, вогнетривких глин, нерудних будматеріалів, горючих сланців і невеликих родовища руд міді, свинцю, цинку, бариту і вітериту. На шельфі Північного моря видобувають нафту і природний газ (запаси нафти близько 1,8 млрд тонн і газу близько 71,1 млрд м3)

Острів Велика Британія багатий на вугільні ресурси, запаси яких на сьогодні дуже виснажені. Найбільші кам'яновугільні басейни — Йоркширський, Ньюкаслський (північ Англії) та Уельський. Значними є запаси нафти й газу (шельф Північного моря). У Британському секторі Північного моря зосереджені значні поклади нафти та природного-газу. Велика Британія є єдиною з. європейських країн "великої сімки", яка повністю забезпечує свої потреби власними нафтою і газом.

Надра острова містять невеликі запаси залізної руди у центральних узбережних частинах держави, свинцево-цинкових та олов'яних руд на півострові Корнуелл (південний захід Великої Британії). У центральній частині Англії є поклади кухонної та калійної солей.

У Великій Британії, як і в інших країнах з морським кліматом, літо порівняно прохолодне: середня температура самого теплого місяця - липня - на 1 - 2 градуси нижче, ніж на тих же широтах материка. У літні місяці зменшується циклонічна діяльність, і розподіл середніх температур липня більше відповідає широтної зональності: на південно-сході країни +16 градусів, а на крайньому північному заході +12 градусів. Максимальна температура на південному сході Англії іноді піднімається вище 27 градусів, а іноді й до 32 градусів. Максимум опадів тут припадає на другу половину літа.  Восени посилюється циклонічна діяльність, погода стає похмурою і дощовою, іноді з сильними штормами, особливо у вересні та жовтні. Коли тепле повітря виноситься на охолоджену поверхню островів, на узбережжях часто бувають тумани.  З теплими і вологими вітрами, що дмуть з боку Атлантики, пов'язана велика кількість дощів у західних районах Великобританії. У середньому за рік там випадає 2000 мм опадів, в той час як у східній Англії, розташованої в «дощової тіні», - всього близько 600 мм, а місцями навіть 500 мм. Гори таким чином, служать природним бар'єром, що затримують вологе повітря на західній стороні. Велика кількість опадів несприятливо впливає на зростання багатьох сільськогосподарських культур, особливо пшениці та ячменю. У цілому зернові на Британських островах дають добрі результати в більш сухі роки, але тоді нерідко вигорають трави.

ВОДНІ РЕСУРСИ Великобританія багата водними ресурсами. Практично на всій території країни крім деяких південно-східних районів, кількість опадів, що випадають перевищує випаровування, і тому розвинута густа мережа повноводних річок. Найбільші з них Северн, що має довжину 354 км, і Темза (338 км), басейни яких межують між собою. Найбільше значення для економіки Великобританії має Темза. В її басейні проживає 1/5 всього населення країни. Тут же знаходиться столична конурбаціях - Великий Лондон.  Річки низинній частині країни, розташованої на схід від головного вододілу, спокійні. У гірських же районах Шотландії та Уельсу витоки річок знаходяться на значних висотах, тому протягом річок швидке, вони часто виходять з берегів, особливо в дощовий сезон. Короткі, але повноводні та швидкі ріки північно-західної Шотландії та Уельсу використовуються для виробництва електроенергії. Тут побудовано понад 60 гідроелектростанцій. Естуарії найбільших річок Великобританії - Темзи, Северна, Хамбер, Мерсі, Клайда і Форту - це широкі, штучно поглиблені і випрямлені бухти. У них розташовуються найбільші морські порти і промислові вузли. Під час припливу солона вода проникає по естуарію далеко вгору за течією, тому населення більшості морських портів забезпечується питною водою з верхів'я річок, підземних резервуарів і гірських озер. 

Найбільші озера Великобританії - Лох-ней (близько 400 кв. Км) у північній Ірландії, а також Лох-Ломонд і Лох-Несс в Шотландії. Численні озера накладено прокляття і Озерного кола служать регулятором стоку і використовуються як транспортні шляхи місцевого призначення. У рівнинній частині Великобританії немає великих озер, але тут багато штучних водойм, створених на місці колишніх торфорозробок, піщаних і гравійних кар'єрів. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]