Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Velikobritaniya.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
85.21 Кб
Скачать
  1. Агропромисловий комплекс

В останні десятиліття у розвитку сільського господарства значно підвищився науково-технічний рівень і виробництво стало частиною національного АПК.

Неухильно зростає забезпечення країни за рахунок місцевих ресурсів, повна самозабезпеченість досягнута по таким продуктам, як молоко, яйця, м'ясу птиці, пшениці, вівсу, ячменю, картоплі; ввозяться фрукти, масло, цукор, сири. За умов, що склалися в ЄС, за імпортовану продукцію доводиться платити дорожче в порівнянні з можливостями ввезення продовольства з колишніх колоній, що породжує постійні протиріччя між Великобританією та іншими членами ЄС.

Сільське господарство Великобританії в даний час - одне з найбільш продуктивних та механізованих у світі.

Частка зайнятості в галузі становить 2% від загальної зайнятості в країні. Загальна площа сільськогосподарських угідь - 58,3 млн. га (76% всіх земель країни).

У структурі сільськогосподарського виробництва переважає - тваринництво. Молочне і м'ясомолочне скотарство, розвинене також свинарство (беконний відгодівлю), м'ясне вівчарство і птахівництво. Англія є одним з найбільших світових постачальників овечої вовни. Традиційно тваринництво концентрується в басейнах річок, однак, великої шкоди понесло тваринництво в 2001 внаслідок захворювань худоби - «коров'ячим сказом».

У рослинництві майже 60% зайнято багаторічними травами, понад 28% - під зерновими культурами (у тому числі 15% - пшеницею, 11% - ячменем); 12% - під технічними (рапсом, цукровим буряком, льоном) і кормовими культурами (включаючи картопля), а також городами та ягідниками. Основні землеробські райони - Східна Англія та Південний Схід.

У країні багато фруктових садів. Сільське господарство користується великою підтримкою держави і отримує дотації з бюджету ЄС.

За такими продуктам, як пшениця, ячмінь, овес і свинина, обсяги виробництва перевищують обсяг споживання; за такими, як картопля, яловичина, баранина, шерсть, цукор і яйце, обсяг виробництва нижче обсягу споживання.

Таким чином, багато необхідних продуктів Великобританії доводиться ввозити з інших країн. Вони імпортують 4/5 вершкового масла, 2/3 цукру, половину пшениці і бекону, 1/4 споживаних в країні яловичини і телятини.

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

У сільському господарстві Великобританії зайнято лише близько 3% працюючого населення країни. Великобританія виробляє понад поло?? іни сільськогосподарських продуктів, що споживають її населенням. Повністю забезпечуються потреби в ячмені, вівсі, картоплі, домашній птиці, свинини, яйцях і свіжому молоці. Проте багато важливих продукти Великобританії доводиться завозити з інших країн. Вони імпортує 4/5 вершкового масла, 2/3 цукру, половину пшениці і бекону, 1/4 споживаних в країні яловичини і телятини.

Природні умови Великобританії більш сприятливі для розвитку тваринництва, ніж землеробства. Тваринництво та рослинництво дають відповідно 65 і 23% вартості сільськогосподарської продукції країни. Переважно тваринницькі господарства розташовуються в західній, більш вологою частини острова Великобританія. Англія є одним з найбільших світових постачальників овечої вовни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]