Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
216.77 Кб
Скачать

Тема 6. Альтернативні макроеконом1чні теорії: монетаризм, теорія раціональних сподівань, теорія економіки пропозиції

(2 год)

Вивчивши цей розділ, Ви дізнаєтесь: у чому полягає сутність монетаризму та його основні положення; як пояснює макроекономічні зміни теорія раціональних сподівань; іцо пропонує для макроекономічної стабілізації теорія економіки пропозиції.

Для обговорення на занятті рекомендується винести такі питання: Монетаристська теорія. Рівняння обміну. Сучасний монетаризм. Теорія раціональних сподівань. Теорія економіки пропозиції.

Як у минулому, так і нині в макроекономіці ведеться гостра полеміка з багатьох проблем. У цій темі потрібно проаналізувати альтернативні кейнсіанству макроекономічні підходи до стабілізації економіки.

Обговорюючи перше питання, слід з'ясувати сутність монетаризму та його основні положення. Монетаризм - це теорія, що вивчає вплив грошей і грошово-кредитної політики на економіку і вважає, що зміни у пропозиції грошей є основною причиною макроекономічних коливань. Якщо кейнсіанці розглядають економіку як внутрішньо нестабільну, і отже, як таку, що потребує стабілізації через активну фіскальну і монетарну політику, то монетарне™ розглядають економіку за відсутності державного втручання у господарське життя як порівняно стабільну.

Кейнсіанці зосереджуються на рівнянні сукупних видатків (Са ++ Хп + О = ВВГІ), тоді як монетарне™ грунтують свій аналіз на рівнянні обміну (М * V = Р * О»),

Кейнсіанці розглядають зміни у пропозиції грошей як такі, що спрацьовують через зміни у процентних ставках, інвестиціях та сукупних видатках: монетарне™ вбачають прямий зв'язок між пропозицією грошей, сукупним попитом і номінальним ВВГІ.

Кейнсіанці твердять, що швидкість обігу грошей (V = Р * (}/М) змінюється прямо

зід кейнсіанців монетаристи вважають, їло фіскальна політика є слабкою і юлідок ефекту витіснення. Монетаристи розглядають криву попиту на гроші ту, а криву попиту на інвестиції - як порівняно пологу. Це означає, що іка сильно впливає на номінальний ВВП. Монетаристи твердять, що має дотримуватися монетарного правила, тобто пропозиція грошей зростає і, який приблизно відповідає річному темпу зростання потенційного обсягу

и повинні обговорити проблеми сучасного монетаризму. Концепцію сучасного ія Другої світової війни розвинули американський економіст, лауреат гії з економіки в 1976 р. М. Фрідман і його школа. Вони твердять, що гроші міше значення у визначенні рівня ділової активності та цін, ніж запропоновано в зії. Протягом двох останніх десятиліть монетаризм відігравав значну роль у «ічної політики багатьох держав, особливо в періоди інфляції, ння про теорію раціональних сподівань (ТРС), яка набула широкого ;дини 70-х років. ТРС поділяє загальноприйняте в економічній теорії пере­ди поводяться раціонально, ТРС грунтується на двох припущеннях: а) і і працівники розуміють, як функціонує економіка, спроможні оцінити и в майбутньому і вибирають лінію поведінки, що відповідає їх власним ки висококонкурентні, а ціни і заробітна плата швидко пристосовуються до опозиції.

іти розглядають графічну модель: "Раціональні сподівання та модель і і сукупної пропозиції". ТРС передбачає, що крива сукупної пропозиції (АЗ)

роаналізована у цій темі, змусила економістів розглянути окремі фундамен­ті макроекономіки. Як підсумок, основний потік макроекономіки сприйняв пожень монетаризму - важливість пропозиції грошей і монетарної політи- відкинув іншу - монетарне правило. Завдяки наголошенню монетаристів на і, основний потік макроекономіки нині застосовує цю ідею у своєму аналізі і оє потребу в координації фіскальної і монетарної політики. С економісти з основного потоку аналітичної економії посилили пошуки сроекономікою і макроекономікою. Економісти тепер глибше розуміють яь та їхні впливи на економіку внаслідок зміни політики, и третє питання теми, необхідно підкреслити, що теорія економіки пропозиції ' з нездатністю кейнсіанської теорії пояснити одночасний спад виробництва та іії, тобто такий феномен, як стагфляцію. На думку прихильників теорії, це і, що згідно з кейнсіанською теорією фіскальна політика впливає тільки на через зміну значення сукупних видатків. Насправді ж фіскальна політика, податковий механізм, може впливати й на сукупну пропозицію, тобто в ьний обсяг виробництва.

и сутність теорії економіки пропозиції, студенти повинні засвоїти графічну іфера" та її застосування на практиці. З кривої Лафера випливає: коли податкові ітимальні, то зниження податків розширює обсяг національного виробництва і шочасного зростання податкових надходжень. Грунтуючись па кривій Лафера. номіки пропозиції виступають за таке значне скорочення податків, яке було за президентства Рейгана, як засіб боротьби з інфляцією.

:ії за цією темою потрібно винести таке запитання: "Якби Вас обрали

Поняття для засвоєння

Кейнсіанство. Монетаризм. Рівняння обміну. Швидкість обігу грошей. Монетарне (грошове) правило. Теорія раціональних сподівань. Економіка пропозиції. Крива Лафера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]