Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Troyan 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
94.21 Кб
Скачать

1.Об'єкти екологічного менеджменту

Об'єкти екологічного менеджменту виробничо-господарські організації різних форм власності,

2. Суб'єкти екологічного менеджменту?

особа (група осіб), що реалізує управлінські відносини в галузі охорони і раціонального використання довкілля.

3. На дотриманні яких принципів оснований екологічний менеджмент?

Основними принципами екологічного менеджменту є:

  • попередження та своєчасність вирішення проблем;

  • недопущення критичних подій;

  • відповідальність за завдану шкоду;

  • інтеграція зусиль для впровадження екологічних програм на різних рівнях та галузях знань;

  • формування екологічної свідомості людей;

  • системність;

  • послідовність вирішення екологічних проблем.

4. Які дії передбачає екологічний менеджмент?

- економія і раціональне використання всіх видів ресурсів; 5. Необхідним для екоменеджера є знання з екологічного бізнесу, підприємницької діяльності зокрема про: - виробництва екології зорієнтованої техніки( засобів вим. техніки і для контролю за якістю довкілля) - виробництво екологічно читих споживчих товарів; - розроблення і втілення ресурсозаощаджуючих і екологічно безпечних товарів; - використання законних нормативних документів; - використання вторинних ресурсів; - обгрунтування використання рекреаційних ресурсів; - створення екопослуг (екомоніторинг, екострахування, ековиховання).

6. Як класифікують організації за метою утворення і характером діяльності, що здійснюють функції екологічного менеджменту?

Організації поділяють на формальні й неформальні: Формальна о-ція і її робота підлягала свідомому плану, у ній діють правила заохочення, мотивації та організації всіх видів робіт в межах цієї стріктури. Неформальні о-ції, виникають і формують, як правило без довгосторокового усвідомлення мети, екоменеджери можуть займатись і формальними і неформальними організаціями. За метою утворення і характером діяльності поділяються на: - Комерційні - що проводять діяльність з метою отримання прибутку. - Не комерційні - які не ставлять за мету отримання прибутку і напрвленні на вирішення соціальних проблем.

7. Як поділяють організації за галузево-функціональним видом діяльності?

- промислові(мінімально можливий вплив на компоненти довкілля-еконормування)

8. Принципи екологічного менеджменту:

- відповідальність за екологічні наслідки управлінських рішень

9. До функцій попереднього управління включають: визначення мети, планування, прогнозування

10.Ф-ї оперативного управління: координація дій, мотивація, організація, усунення конфліктів

11.Ф-ї завершального управління: контроль, облік та аналіз

12.До Загальні ф-ї екоменеджменту: Законодавчо нормативного регулювання

13. Спеціальні функції екоменеджменту поділяють на?

Спеціальні функції поділяють на такі:

- розподіл і впорядкування навколишнього природного середовища та його ресурсів (планування, організація та контроль просторово-територіального устрою довкілля; виокремлення територій з особливим статусом охорони; надання об'єктів довкілля в оренду; лісовідновлення);

- облік та статична звітність (планування, ведення, оновлення, використання кадастрів природних ресурсів (сукупності кількісних, якісних та інших характеристик господарського, екологічного, правового стану природних ресурсів), наприклад водного, земельного, лісового фондів; формування і аналіз екологічної статистичної звітності);

- нормування (розроблення нормативів гранично допустимих викидів і скидів та інших видів шкідливого впливу, у т. ч. забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище; обґрунтування значень гранично допус­тимої концентрації (ГДК) для об'єктів довкілля);

- моніторинг (проведення спостережень, збирання та оброблення інформації про стан довкілля такими організаціями, як Міністерство охорони природи, Міністерство охорони здоров'я, Державний комітет водного господарства та ін.);

- інформування (інформування громадськості, органів влади, суб'єктів бізнесу про стан навколишнього природного середовища, можливі ризики і загрози);

- ліцензування (видання дозволів на здійснення певної діяльності: розвідка та експлуатація корисних копалин, економічно небезпечні види діяльності тощо);

- стандартизація (розроблення, затвердження, гармонізація всіх видів нормативних документів, методик, термінології, значень ГДК тощо);

- аудит (незалежна оцінка аудиторськими фірмами (аудиторами) відповідності екологічного стану, діяльності, систем менеджменту якості, систем екологічного менеджменту екологічним вимогам та розроблення рекомендацій щодо поліпшення всіх видів діяльності організації);

- маркетинг (організування і спрямування діяльності організацій, пов'язаної з екологічно орієнтованим попитом на товари і послуги, що сприяють збереженню якісного та кількісного рівня довкілля протягом усього життєвого циклу; зниження навантаження на навколишнє природне середовище; діяльність зі збереження середовища існування людини, генофонду біосфери; екологічне маркування товарів, які відповідають вимогам стандартів в ДСТУ ISO, тощо).

14. Які функції екоменеджменту реалізуються в структурі Мінприроди України та його структурних підрозділах, Державних управліннях екологічної безпеки?

  1. розроблення, затвердження, реалізація та контроль за дотриманням природоохоронного законодавства;

  2. контроль за екологічною безпекою;

15. Суть етапу «Постановка завдання» системного підходу до процесу прийняття стратегічних рішень?

визначення проблеми, умов і часу її вирішення, засобів та необхідної інформації

16. Суть етапу «Усвідомлення проблеми в цілому та окремих питань у взаємозалежності, постановка цілей, визначення пріоритетів» системного підходу до процесу прий­няття стратегічних рішень?

Необхідно усвідомити мету діяльності, її проблематику, узгодженість із загальною стратегією, структуриза-цію мети та ймовірність її реалізації.

17. Суть етапу «Опис і оцінювання можливих станів навколишнього середовища»

Слід з'ясувати умови, за яких доведеться досягати мети. Використовують методи факторного і структурного аналізу зовнішнього середовища, прогнозування рівня впливу, нормативні документи, маркетингові дослідження та ін.

18. Суть етапу «Виявлення або розроблення альтернативних моде­лей (способів) досягнення цілей»

визначити альтернативи з урахуванням шляхів і засобів конкретної організації.

19. Суть етапу «Виявлення результатів, наслідків за всіма можливими варіантами, вибір оптимального»

З'ясовують усі можливі наслідки, перевіряють шляхи досягнення цілей та прямі і побічні результати, «ділові ігри»,

20. Суть етапу «Вибір критеріїв оцінювання відповідності результатів дій поставленим цілям з урахуванням вимог навколишнього середовища»

Тільки знаючи якісні властивості об'єкта, можна обрати критерії відповідності його стану поставленій меті. Багато недоліків управління пов'язані з тим, що критерії оцінки недостатні для всебічного опису явища, довкілля, недостатньо напрацьовані, немає досконалих методик, засобів вимірювальної техніки тощо.

21. Суть етапу «Оцінювання відповідності результатів діяльності (перспективної моделі)»

На цьому етапі роблять висновок щодо корисності дій та імовірності досягнення результатів на основі екологічного аналізу.

22. Суть етапу «Оцінювання та розрахунки очікуваних ефектів у разі практичної реалізації»

На цьому етапі треба з'ясувати, який інтегрований ефект забезпечить корисна дія. Оцінка відповідності результатів дій поставленим цілям не може бути основним критерієм вибору оптимального варіанта, тому що при цьому не врахована невизначеність стану зовнішнього середовища. Для оцінювання сукупного ефекту використовують методи визначення економічної, природоохоронної, соціальної ефективності на основі даних виробничого аналізу (екологічного аудиту).

23. Суть етапу «Порівняння альтернатив за очікуваними ефектами від їх реалізації та вибір оптимальної»

У разі багатомірності системи цілей і критеріїв оцінки її спрощують, використовуючи методики комплексної оцінки діяльності.

24. Суть етапу «Прийняття рішень і затвердження стратегічного плану розв'язання проблеми»

Визначення альтернативи з урахуванням шляхів і засобів конкретної оптимізації

25. Що є основними тенденціями розвитку інноваційного екологічного менеджменту?

Підтримання і стимулювання проектів організаційних інновацій

26. Що є методологічною основою стратегічного планування?

Стратегічне планування формує основу для всіх управлінських рішень. Функції організації, мотивації і контролю менеджменту орієнтовані на розробку і реалізацію стратегічних планів. Процес стратегічного планування забезпечує основу для управління колективом фірм.  Метою стратегічного планування – визначення найбільш перспективних напрямів діяльності організації через ефективне використання її наявних ресурсів для забезпечення зростання та процвітання організації. Основними завданнями стратегічного планування є:  – визначення цілей і напрямків діяльності фірми; – визначення альтернативних варіантів реалізації напрямків діяльності фірми; – координація різних напрямків діяльності; – оцінка сильних і слабких аспектів діяльності фірми, можливостей і загроз з боку ринку; – створення умов для ефективного розподілу продукції фірми; – визначення та обґрунтування переліку маркетингових дій; – оцінка маркетингової діяльності фірми.

27. Підприємство як суб'єкт ринкової системи змушене здійснювати свою діяльність за якими законами ринкової системи і законами екосистеми природокористування (законами екології)? Закони про: екологічний аудит, екологічна експертиза, екологічна інспекція.

28. За яких умов діяльність підприємства буде збалансованою? (2)

29. Економічні питання на рівні підприємства охоплюють? Вивчення маркетингових переваг коньюктури ринку

30. Технологічні питання на рівні підприємства охоплюють? (3) окремі процеси в-цтва

31.В чому сутність глобального управління екологічною безпекою?

в напрацюванні механізмів впливу, які забезпечать збалансованість біосфери за рахунок відновлення довкілля.

32. В чому сутність управління екологічною безпекою на регіональному рівні?

На регіональному рівні, який охоплює географічні, економічні зони, території кількох держав, контроль і управління здійснюються на рівні керівництва держави та міждержавних зв'язків.

33. В чому сутність управління екологічною безпекою на локальному рівні?

На локальному рівні (окремі райони, міста, підприємства, контроль скидів, викидів тощо) екоменеджментом займаються громадськість, адміністрації міст, районів, підприємств, сільськогосподарських об'єктів, відповідні служби, що відповідають за природоохоронну діяльність та санітарний стан територій.

34 Що є об'єктом контролю на регіональному рівні?

На регіональному рівні, який охоплює географічні, економічні зони, території кількох держав, контроль і управління здійснюються на рівні керівництва держави та міждержавних зв'язків. Об'єктом контролю, як правило, є окремі екосистеми (ландшафти, озера, ріки), транспортні системи, великі міста.

35. Що є об'єктом контролю на глобальному рівні?

Озоновий шар

36 До інструментів екоменеджменту належать?

До інструментів екоменеджменту зараховують екологічний аудит,

37. Основна функція державного екоменеджменту:

Державний екоменеджмент включає чотири основні функції:

>• здійснення природоохоронного законодавства;

>•контроль за екологічною безпекою; 

>• забезпечення проведення природоохоронних заходів;

>•досягнення узгодженості дій державних і громадських органів.

38. Які функції екоменеджменту охоплює ринковоорінтована економіка?

Ринково орієнтована економіка охоплює такі групи функцій екоменеджменту: 

- реструктуризація виробництва; 

-приватизація;

-створення конкурентного середовища;

-ринкового ціноутворенн; 

-програмно-цільового розподілу фінансів;

- корпоратизації; 

-децентралізації;

-гнучкого нормування і оподаткування. 

39. Загальні функції екоменеджменту на рівні підприємства:

На рівні підприємства до загальних функцій управління належать:  -формування екологічної політики; -визначення екологічних цілей та завдань відповідно до екологічної по-літики; -розроблення стратегічного плану реалізації екологічної політики; -розроблення програми екологічного управління та механізму її реалізації; -реалізація програми екологічного управління в узгодженні з елементами загальної системи управління; -формування екологічної свідомості та мотивування;  -обмін інформацією та звітування; - ведення документації екологічного менеджменту; -оперативне управління;  -здійснення моніторингу;  - аналіз та вдосконалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]