Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Troyan 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
94.21 Кб
Скачать

40. В яких випадках є актуально проводити екоаудит?

- інвестиційному процесі

- при ціноутворенні

- при впровадженні "зелених" технологій

41.Екологічна політика це:

Екологічна політика - це загальні цілі та принципи діяльності підприємства, по відношенню до НПС які передбачають дотримання всіх еколог. Вимог.

42. Предмет екоаудиту: специфічна екологічна діяльність, система екоменеджменту або інформація з цих чи інших питань,

43. Екологічна експрес-оцінка здійснюється з метою оцінки відповідальності або ризику, які приймає на себе власник або інвестор у зв’язку з ризиковим станом пром. ділянки.

44. На передаудитній стадії здійснюються наступні заходи:

Передаудитна стадія: проводиться загальне ознайомлення з підприємством і визначаються найбільш важливі джерела відходів. В залежності від розмірів виробництва та номенклатури його продукції ця стадія може проводитися від декількох днів до двох місяців.

45. Обов’язковим в обсязі екоаудиту є розробка звіту щодо результатів екоаудиту.

46. Екологічна ціна це: (2)

екологічні збитки від використання ресурсів з урахуванням супутніх витрат.

47.Аудиторські провірки можуть проводитись з періодичним інтервалом в залекжності від загального рівня ризику повязаного з обєктом з такою частотою:

Частота проведення аудиторських перевірок:

3) кожен рік для підприємств, які мають виробництво, пов’язане з великим рівнем ризику, або з нерозвиненими системами та програмою екоменеджменту.

48. Додатковими витратами підприємства, що приватизується рахується:

Додаткові витрати включають:

• платежі за лімітне і понадлімітне забруднення навколишнього середовища, а також екологічні штрафи;

• фінансування заходів щодо підтримки екологічної безпеки підприємства на необхідному рівні;

• витрати на заходи щодо зниження рівня екологічної небезпеки.

49. Сфера дії екоаудиту це: це система екоменеджменту підприємства, його виробничі площі та прилегла територія на відстані 5 км по периметру, основні й допоміжні технологічні процеси, будівлі,обладнання.

50. Категорії осіб, які навчаються: 3 категорії: 1)професійні незалежні екологи - менеджери та екологічні аудитори,які ліцензуються; 2)управлінський екологічний персонал підприємств,компаній, галузей;  3)персонал суміжної екоінвестиційної,еколого-економічної, еколого-господарської та ін д-ті.

51. Що необхідно здійснити компаніям, щоб отримати реєстрацію?

52. В якому випадку ділянка не реєструється ?

Неподання компанією заяви… внеску за 3 місяці після вимоги з боку цього органу

53. Форми навчання для професіоналів екоменеджерів та аудиторів на міжнародному рівні слідуючі: Для професіоналів екоменеджерів та екоаудиторів на міжнар. рівні рекомендується форма навчання другій або суміжній (еквівалентній) кваліфікації, яка може бути отримана після закінчення 1-ї освіти на протязі мінімум 3-ох років навчання з відривом від вир-тва або еквівалентного часу без відрива від вир-тва.

54. Екологічна програма підприємства це:

опис здійснених або передбачених заходів

55. Цілі і функції екоаудиту визначаються: в залежності від типів екоаудиту і формулюються за участю замовника. Екологічна експрес-оцінка здійснюється з метою оцінки відповідальності або ризику, які приймає на себе потенційний власник або інвестор в зв'язку з ризиковим екологічним станом промислової ділянки або шкідливим впливом підприємства на довкілля. Цей тип екологічного аудиту виконує інвестиційні функції по врахуванню екологічних ризиків при впровадженні приватизаційних програм або інвестиційних проектів. Оцінка екологічного стану ділянки території, власником якої є підприємство, визначається в процесі приватизації і може носити характер експрес-оцінки, якщо метою її є оцінка інвестиційних ризиків, а також може виконувати природоохоронні функції, якщо цей тип екологічного аудиту проводиться регулярно і систематично у складі системи екоменеджменту регіону або галузі. Екоаудит продукції проводиться, в залежності від бажання підприємства, у складі маркетингових досліджень ринку збуту продукції, і може включати огляд процесів постачання, виробництва та збуту, які складають життєвий цикл продукції та оцінку їх впливу на стан навколишнього природного середовища і здоров'я людей. Можна сказати, що екоаудит продукції — це оцінка в кінцевому результаті її екологічної чистоти і конкурентоспроможності. Технічний аудит використовується безпосередньо підприємством у вигляді підготовчого екологічного огляду для висновку щодо того, в якій мірі воно дотримується вимог діючого природоохоронного законодавства та екологічних нормативів, а також наскільки ефективно здійснюється екологічна політика підприємства. Можна сказати, що цей екоаудит здійснює функції екологічного самоконтролю. Аудит систем екоменеджменту — це безпосередньо екологічний аудит, при проведенні якого за міжнародними стандартами перевіряють наявність на підприємстві документа, що визначає його екологічну політику, та дають відповідні рекомендації щодо створення або вдосконалення такого документу. Цей тип екоаудиту, як бачимо, багатоцільовий і функціонально носить еколого-системний характер. Вибір цілей залежить від замовника і рекомендацій підготовчого екологічного огляду.

56. Згідно з міжнародними стандартами екоаудит проводиться в слідуючому порядкові: Згідно з міжнародними стандартами, весь процес екоаудиту простежується як логічна послідовність чітко визначених завдань. Всього завдань (або кроків) дванадцять, вони зведені в три групи,по чотири завдання в кожній. Це такі групи завдань: 1. підготовча робота на підприємстві; 2. робота по збору інформації (дослідження, обстеження) ; 3. підведення підсумків проведеної роботи та їх обговорення. На всіх його стадіях у цій роботі має приймати участь відповідальний представник керівництва підприємства (екоменеджер). Приймаючи рішення про проведення екоаудиту, керівництво підприємства має уповноважити одного з своїх представників на виконання всієї організаційної роботи, пов'язаної з екоаудитом. Його призначення з визначенням прав і обов'язків оформлюється наказом по підприємству. Екоменеджер має підібрати керівника групи аудиторів, за поданням останнього узгодити персональний склад цієї групи і подати його на затвердження керівництву підприємства. Він забезпечує оформлення контракту (договору) на проведення аудиту та є тією особою, якій аудиторська група надає доповідь про результати екоаудиту після його закінчення. Відповідальний за проведеня екоаудиту менеджер спільно з кваліфікованим консультантом-аудитором повинен, перш за все, вирішити чотири завдання: 1) визначити коло питань, які будуть розглядатися при аудитуванні, та його цілі  2) підготувати документи, які дають загальне уявлення про екологічні характеристики діяльності підприємства та його технічних засобів — "Огляд засобів"); 3) розробити протокол (порядок проведення) аудиту "Розробити протокол аудиту"); 4) підготувати план аудиту 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]