Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Сутність і функції фінансів підприємства.

  2. Джерела фінансування фінансових ресурсів підприємства та їх використання.

  3. Склад витрат на виробництво продукції, елементи витрат на виробництво.

  4. Групування витрат за статтями калькуляції, формування повної собівартості продукції.

  5. Шляхи зниження витрат на виробництво продукції.

  6. Визначити виторг від реалізації продукції.

  7. Процес формування ціни на продукцію.

  8. Розрахувати прибуток підприємства від реалізації продукції.

  9. Визначити суму податку на прибуток з урахуванням розміру податку на нього.

  10. Сформувати з прибутку, що залишився в розпорядженні підприємства, фонди нагромадження, збереження і резервний.

Тема 8. Проектування структури організації

При вивченні цієї теми варто звернути увагу на те, що єдиного підходу до принципів формування організації і раціоналізації процесів по функціонуванню поки що немає. Є різноманітні класифікації, автори яких оперують різними наборами принципів організації. Наприклад, одна з класифікацій пропонує 12 принципів структуризації, 12 принципів процесуалізації і 10 принципів раціоналізації. При цьому до принципів структуризації відносяться: передбачення мети, пріоритет функцій, пріоритет обєкта над субєктом, адаптованість, повна координація, мінімум складності, повно масштабність, автономність, сполучення централізації і децентралізації, взаємоузгодження за вертикаллю і горизонталлю, єдність розпорядницька, оптимальність діапазону контролю. Принципи процесуалізації включають: спрямованість, прямо точність, результативність, ефективність, сприйнятливість, інформативність, надійність, оперативність, гнучкість, паралельність, синхронність, ритмічність. До принципів раціоналізації відносяться: концептуалізація, алгоритмізація, нормалізація, систематизація, класифікація, концентрація, спеціалізація, стандартизація, персоніфікація, регламентація.

Основна перевага в цій класифікації полягає в тім, що вона дозволяє комплексно охоплювати дві сторони організації в їхній єдності – статику (структуру) і динаміку (процес) організації.

Теорія організації виділяє два аспекти: просторовий (структурний) і процесний (виконання функцій у часі).

Перший аспект – організаційне проектування – це комплекс робіт з утворення підприємства. Організаційне проектування складається з окремих етапів: формування ідеї, системний аналіз і структуризація проблеми (обєкта), розробка виробничої структури організації, розробка організаційної структури, розробка положень (посадових інструкцій) про службу, розробка норм і нормативів, підбір персоналу і комплектування штату організації, розрахунок потреби в різноманітних видах ресурсів, технічно – економічне обґрунтування проекту, узгодження і затвердження проекту, передача його для використання (реалізації).

При проектуванні організаційної структури необхідно враховувати такі фактори: масштаб виробництва і обсяг продаж, номенклатуру продукції, що виробляється, складність і рівень уніфікації продукції, рівень спеціалізації, концентрації, комбінування і кооперування виробництва, ступінь розвитку інфраструктури регіону, міжнародну інтегрованість підприємства. Структура організації буває різних типів: лінійна, функціональна, лінійно-функціональна, матрична, бригадна, дивізіональна.

Виробнича структура підприємства – це сукупність основних, допоміжних і обслуговуючих підрозділів підприємства. У залежності від форми спеціалізації виробничі підрозділи підприємства організуються по технологічному, предметному і змішаному (предметно-технологічному) принципах.

При проектуванні організації використовується моделювання. Це адекватне заміщення обєктів-оригіналів іншими обєктами-моделями, які більш зручні для вивчення обєкта-оригіналу. Види моделювання: макетування, символьне (знакове і мовне), математичне, реальне моделювання.

Будь-який проект організації повинний проходити експертизу, основна мета якої полягає в перевірці відповідності параметрів системи менеджменту організації вимогам, заданим у проекті; профілактиці невідповідності параметрів проекту; своєчасному виключенні відхилень у параметрах проекту. Експертиза проекту – це процедура комплексної перевірки і контролю:

  1. Якості системи нормативно-методичних, проектно-конструкторських та інших документів, що входять до сладу проекту;

  2. Професіоналізму керівника проекту, його команди і персоналу організації;

  3. Науково-технічного і виробничого потенціалу, конкурентноздатності організації;

  4. Вірогідності виконаних розрахунків, ступеня ризику і ефективності проекту, можливості досягнення її мети. [3 c.43-66, 2 c.95-116, 6 c.91-125]

ЗНАННЯ: принципів раціоналізації структур; етапів і методів організаційного проектування; видів організаційних і виробничих структур; основ моделювання обєктів проектування; змісту і мети експертизи проекту.

УМІННЯ: розробити на основі існуюючих принципів раціоналізації проектування організаційну і виробничу структуру виробництва; використовувати при її проектуванні моделювання; провести експертизу проекту.