Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Сутність і склад оборотних фондів та оборотних засобів підприємства.

  2. Показники використання оборотних фондів підприємства.

  3. Народногосподарське значення економії матеріальних ресурсів.

  4. Структура оборотних коштів підприємства.

  5. Необхідність нормування оборотних фондів підприємства.

  6. Показники використання оборотних коштів на підприємстві.

  7. Джерела формування оборотних коштів.

  8. Резерви економії матеріальних ресурсів.

  9. Відмінність основних фондів і оборотних фондів.

  10. Шляхи прискорення оборотності оборотних засобів на сучасному етапі розвитку економіки.

Тема 7. Фінанси підприємства

У даній темі необхідно засвоїти поняття: “сутність” і “функції” фінансів підприємства. Звернути увагу на те, що фінанси – це система грошових відносин і основні функції, що виконують фінанси підприємства, – розподільна (стимулююча) і контрольна. На кожнім підприємстві є фінансові ресурси – кошти, призначені для здійснення поточних витрат і витрат за розширеним відновленим виробництвом, для виконання фінансових зобовязань економічного стимулювання працюючих. Фінансові ресурси направляються також на утримання і розвиток обєктів невиробничої сфери, споживання, нагромадження в спеціальні резервні фонди та ін. Фінансові ресурси формуються за рахунок наступних джерел: власні і чужі кошти.

Джерела фінансових ресурсів: прибуток (від основного й інших видів діяльності), а також виторг від реалізації майна, стійких пасивів (статутний, резервний та інші капітали; довгострокові позики, що постійно знаходяться в обороті підприємства; кредиторська заборгованість (по заробітній платі через різницю в термінах нарахування і виплати, за відрахуваннями в позабюджетні фонди, у бюджет, за розрахунками з постачальниками і покупцями та ін.), різноманітних цільових надходжень, пайових та інших внесків членів трудового колективу. Значні фінансові ресурси можуть бути мобілізовані на фінансовому ринку за допомогою продажу акцій, облігацій та ін. видів цінних паперів, що випускаються цим підприємством. Дивідендів і відсотків за цінними паперами інших емітентів, доходів від фінансових операцій; кредитів. Фінансові ресурси підприємства використовуються за такими напрямками: поточні витрати на виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг); інвестування засобів у капітальні внески, інвестування в цінні папери, платежі фінансової банківської системи, внески в позабюджетні фонди; утворення різноманітних грошових фондів і резервів (на розвиток, а також заохочувального і соціального характеру з метою добродійності і спонсорства і т.д.).

Значну питому вагу у всіх витратах займають витрати на виробництво продукції. Сукупність витрат виробництва показує, в що обходиться підприємству виготовлення продукції, яка випускається. Необхідно ознайомитися з класифікацією витрат за елементами: матеріальні витрати (за відрахуванням повернутих відходів); витрати на оплату праці, відрахування на соціальні потреби, амортизація основних фондів; інші витрати.

При визначенні собівартості окремих видів продукції (робіт, послуг) використовується групування витрат на одиницю продукції за статтями калькуляції. Сума статей калькуляції визначає повні витрати підприємства на виробництво конкретної продукції, на рівень витрат впливають різноманітні фактори і визначають вплив їх на ефективність роботи підприємства.

Для визначення фінансових результатів діяльності підприємства визначається доход від реалізації продукції – сума коштів, отриманих підприємством за вироблену продукцію. Доход продукції залежить від ціни, тому процес ціноутворення на підприємстві дуже важливий. Необхідно звернути увагу на те, що формування ціни залежить, насамперед, від попиту на продукцію і витрат на її виробництво. Прибуток – основне джерело фінансових ресурсів підприємства, повязаний з одержанням валового прибутку. Прибуток (збиток) від реалізації продукції визначається як різниця між виторгом від реалізації в діючих цінах без ПДВ і акцизів, і витратами на виробництво та реалізацію продукції. На збільшення прибутку впливають різноманітні фактори (збільшення обсягів виробництва, зниження собівартості продукції, природні умови, рівень цін, податкові ставки і пільги, штрафні санкції та ін.).

Підприємства платять податки. Податки в залежності від джерел їхнього покриття групуються в такий спосіб:

  • податки, витрати за якими відносяться до собівартості продукції: земельний податок, податок за використання автомобільних доріг та ін.;

  • податки, витрати за якими відносяться на виручку від реалізації продукції: ПДВ, акцизи, експортні тарифи;

  • податки, витрати за якими відносяться на фінансові результати: податок на прибуток, рекламу та ін.;

  • податки, витрати за якими покриваються з прибутку, що залишається в розпорядженні підприємств: частина місцевих податків.

Одним з основних податків, що платяться підприємствами, є податок на прибуток. По податку на прибуток можливе передбачення системи пільг. Після оплати податків – прибуток підприємства підлягає розподілу: фонд нагромадження, фонд споживання, резервний фонд.[2 c.83-93, 9 c.289-298, 8 c. 327-340]

ЗНАННЯ: сутність і функції фінансів підприємства; джерел формування фінансів; використання фінансових ресурсів; структури витрат підприємства і їхнє групування за елементами витрат і за статтями калькуляції; формування ціни на підприємстві; визначення доходу від реалізації продукції, факторів, що визначають розмір прибутку, його розподілу.

УМІННЯ: розрахувати витрати і на їхній основі визначити повну (комерційну) собівартість продукції і кошторис витрат на виробництво, знайти фактори і розрахувати їхній вплив на зниження витрат на виробництво продукції; визначити фінансові результати діяльності підприємства, суму виплачених податків і розподілити прибуток, що залишився у розпорядженні підприємства за різними фондами.