Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Загальна частина

Методичні вказівки призначені для надання допомоги студентам спеціальності «Інформаційні управляючі системи і технології» при самостійній роботі з вивчення теоретичного матеріалу з дисципліни «Економіка і організація виробництва» у порядку підготовки до лекційних, практичних занять, заходів поточного і підсумкового контролю знань. Методичні вказівки дані по темах робочої програми і програми модульного контролю знань, визначають основні теоретичні положення, якими повинен оволодіти студент.

По кожній темі дані контрольні питання для самоперевірки отриманих знань і задачі, розв’язання яких, буде сприяти практичній реалізації отриманих знань. По кожній темі визначені знання й уміння студента.

Ціль методичних вказівок: поглиблення теоретичних знань у процесі самостійного вивчення дисципліни студентом і придбання практичних навичок для розв’язання конкретних задач і економічної оцінки запропонованих ситуацій.

Для поглиблення знань за курсом і використання довідкової інформації рекомендується література.

Перевірка отриманих знань студентом у процесі самостійної роботи над темами здійснюється за програмою модульного контролю.

  1. Зміст дисципліни

Найменування теми і модулі

  1. Підприємство в умовах ринкової економіки

Підприємство як суб’єкт ринкової економіки, внутрішнє та зовнішнє середовище, задачі та проблеми створення підприємства. Підприємницькі права та обов’язки підприємства. Класифікація підприємств.

  1. Підприємництво: форми, види.

Створення та юридичне оформлення підприємства. Форми підприємств. Акціонерне товариство. Статус підприємства. Мале та великомасштабне підприємництво.

  1. Внутрішньофірмове планування діяльності підприємства.

Задачі планування. Система внутрішньо фірмових планів підприємства. Поточне та оперативне планування. Бюджети та контролінг.

  1. Кадри підприємства, мотивація та оплата праці.

Персонал підприємства та його класифікація. Продуктивність праці. Оплата праці. Форми та системи оплати праці та умови їх застосування.

  1. Основні фонди та виробничі потужності підприємства.

Структура основних фондів. Зношення та амортизація основних фондів. Методи обліку та оцінки основних фондів. Показники використання основних фондів. Виробнича потужність підприємства.

  1. Оборотні фонди і засоби підприємства.

Поняття оборотних фондів та засобів обігу, склад оборотних фондів і фондів звертання. Класифікація та структура засобів звертання. Нормування оборотних фондів. Показники використання оборотних засобів та шляхи прискорення їх звертання.

  1. Фінанси підприємства.

Сутність та функції фінансів підприємства, фінансовий механізм. Фінансові ресурси підприємства. Класифікація затрат. Затрати підприємства, калькуляція, виручка від реалізації продукції. Прибуток підприємства. Оподаткування та розподіл прибутку підприємства. Фінансове планування.

  1. Проектування структури організації.

Системний підхід. Організаційне проектування. Види організаційних та виробничих структур.

  1. Основи організації праці.

Потреби та мотиви людини. Основи нормування праці. Наукове планування принципи та методи керування персоналом. Організація трудових процесів.

  1. Основи організації інноваційної діяльності.

Організація НІОКР. Система конструкторської та технологічної підготовки виробництва. Технологічна стандартизація та уніфікація.

  1. Організація основних виробничих процесів.

Види виробничих процесів. Організація виробничих процесів у просторі і часі. Типи та форми організації виробництва.

  1. Організація комплексного обслуговування виробництва.

Організація матеріально-технічного забезпечення виробництва. Організація енергетичного, інструментального, ремонтного та спортивного господарства.

Знати:

  • теоретичні основи економіки та організації виробництва; форми підприємницької діяльності; систему внутрішньо фірмових планів; склад та структуру основних виробничих фондів; фінанси підприємства; кадрів підприємства; основи організаційно-інноваційної діяльності, праці та виробничих процесів.

Вміти:

  • розробляти устав підприємства, розраховувати показники виробничих фондів, визначати заробітну плату робочих, розрахувати витрати на виготовлення продукції та ціну; а також вміти організовувати виробничий процес у вимірі та часі.