Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Дати визначення терміну “структура” основних фондів?

  2. Перерахувати види основних виробничих фондів?

  3. Які існують види обліку основних фондів?

  4. Дати визначення процесу “амортизація”?

  5. Які існують види зношування?

  6. Дати характеристику основним показникам використання основних фондів?

  7. Пояснити роль і значення показників використання основних фондів: коефіцієнти екстенсивного й інтенсивного використання оснащення, а також рентабельність виробництва?

  8. Дати визначення поняттю “виробнича потужність підприємства ”?

  9. Як визначається виробнича потужність підприємства?

  10. Як визначити рівень використання виробничої потужності підприємства?

Тема 6. Оборотні фонди і засоби підприємства

Для забезпечення безперебійного процесу виробництва поряд з основними виробничими фондами необхідні предмети праці, матеріальні ресурси. У звязку з цим необхідно вивчити поняття сутність призначення і склад оборотних фондів виробництва.

Оборотні виробничі фонди підприємств складаються з трьох частин:

  • виробничі запаси;

  • незавершене виробництво і напівфабрикати власного виробництва;

  • витрати майбутніх періодів.

Необхідно розглянути склад кожного елемента оборотних фондів.

Оборотні виробничі фонди у своєму русі повязані з фондами обігу, що обслуговують сферу звертання.

Фонди обігу включають готову продукцію на складах, товари в дорозі, кошти і засоби в розрахунках зі споживачами продукції. Сукупність коштів підприємства, що призначені для утворення оборотних фондів і фондів обігу складають оборотні кошти підприємства. Структура оборотних коштів підприємства визначається співвідношенням між окремими елементами оборотних коштів (у %) чи їхніми складовими частинами. Велике значення має економія оборотних фондів. Варто звернути увагу на основні напрямки економії матеріальних ресурсів, зниження собівартості продукції. Кожне підприємство оцінює використання оборотних фондів. Для цього використовується ряд показників витрат матеріальних ресурсів.

Оборотні кошти на підприємстві поділяються на власні і запозичені. На сьогоднішній день підприємства знаходяться на повному самофінансуванні, тому особливе значення має визначення потреби в оборотних ресурсах. Процес розробки економічно обґрунтованих величин оборотних коштів називається нормуванням оборотних коштів. Нормують оборотні кошти, що знаходяться у виробничих запасах, незавершеному виробництві, залишках готової продукції на складах підприємства. Ефективне використання оборотних коштів характеризують три основні показники: коефіцієнт оборотності, коефіцієнт використання оборотних коштів; тривалість одного обороту. Прискорення оборотності оборотних засобів досягається різноманітними заходами на стадіях утворення виробничих запасів, незавершеного виробництва і на стадії обертання. [2, 73-83, 9 c. 110-131]

ЗНАННЯ: сутності і складу оборотних коштів підприємств; основних шляхів економії оборотних фондів і показників їхнього використання; процесу нормування виробничих оборотних фондів; показників їхнього використання; показників ефективного використання оборотних ресурсів; шляхів прискорення звертання, оборотних коштів на підприємстві.

УМІННЯ: розрахувати показники ефективності використання оборотних фондів і оборотних коштів, визначити норму оборотних коштів, що знаходяться в запасах підприємства, незавершеному виробництві, залишках готової продукції на складах підприємств.