Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Поняття термінів “новація” і “інновація” і їх розрізнення?

  2. Основні види інновацій?

  3. Етапи проведення НДОКР і їх зміст?

  4. Основні показники, які визначають технічний і організаційний рівні виробництва?

  5. Формування портфелів новацій і інновацій?

  6. Етапи технологічної підготовки виробництва і їх зміст?

  7. Етапи організаційної підготовки виробництва і їх зміст?

  8. Ефективність інноваційної діяльності?

  9. Поняття термінів “економічний ефект” і “науково – технічний ефект”?

  10. Поняття термінів “соціальний ефект”, “екологічний ефект”?

Тема 11. Організація основних виробничих процесів

В цій темі необхідно ознайомитися з принципами раціоналізації процесів, які охоплюють весь, доволі складний комплекс виробничих та управлінських, правових, економічних, інформаційних, мотиваційних і психологічних аспектів організації виробництва.

Виробничий процес – сполучення предметів знаряддя труда і живого труда у просторі і часі. Існують наступні види виробничих процесів: підготовчий етап основного процесу, перетворюючий етап основного процесу; заключний етап основного процесу; допоміжний процес; обслуговуючий процес; виробничий процес на робочому місці; виробничий процес на рівні підрозділу; міжцеховий виробничий процес.

Виробничий процес організується у просторі, що представляє собою спосіб сполучення основних, допоміжних і обслуговуючих процесів на території організації по переробці її „входу” на „вихід”. При цьому необхідно забезпечити конкурентоспроможність всіх компонентів системи. Організація виробничого процесу в часі представляє собою спосіб сполучення в часі основних, допоміжних і обслуговуючих процесів по переробці „входу” організації на її „вихід”. Найважливіший параметр організації виробничого процесу в часі – виробничий цикл виготовлення предмету труда, надання послуги чи виконання роботи від підготовчих операцій до заключних. Тривалість виробничого циклу складається з робочого часу і часу перерв.

Організація виробничих процесів у часі базується на аналізі дотримування принципів пропорційності, безперервності, паралельності, прямоточності, ритмічності та ін.

Організація виробництва залежить від типу виробництва. Розрізняють поточний, партіонний та одиничний методи організації виробництва.

Існують різні форми організації виробництва: концентрація виробництва; спеціалізація та кооперування виробництва, комбінування виробництва.

Організація основного виробництва в різних галузях має свою специфіку. Машинобудування має також свою специфіку. Виробничий процес в машинобудуванні складається з наступних технологічних процесів: заготівельних, обробних та зіркових. При організації виробництва в різних підрозділах необхідно враховувати особливості машинобудування і специфіку його технологічного процесу. [1 c.307-314, 6 c. 348-408, 1 c.138-147, 3 c.43-66]

ЗНАННЯ: теорії організації виробничого процесу у просторі і часі; характеристики типів організації виробництва, а також форм організації виробництва і особливості організації виробництва в машинобудуванні.

ВМІННЯ: розташувати виробничий процес у просторі і часі; розрахувати тривалість виробничого процесу, виходячи з основних принципів його організації; вибрати раціональну форму організації виробництва.