Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Рудницька О.М..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать
    1. Оперативне фінансове планування

Управління виробничими процесами та регулювання розрахунків з покупцями, постачальниками, працівниками підприємства, фінансовою системою, кредитними установами, забезпечення платоспроможності підприємства значною мірою залежить від організації оперативного фінансового планування. Воно включає складання платіжного календаря, касового плану і розрахунок потреби в короткостроковому кредиті.

Платіжний календар складають на квартал із розбивкою за місяцями або на місяць із розбивкою за декадами.

Платіжний календар дає можливість фінансовій службі підприємства забезпечити виконання розрахункових та платіжних зобов’язань, фіксувати зміни у платоспроможності підприємства та ліквідності його активів; стежити за станом оборотних коштів, необхідністю використання позичених та залучених коштів у плановому періоді. Правильно складений платіжний календар дозволяє виявити фінансові помилки, недостатність коштів, з’ясувати причину такого стану, намітити відповідні заходи, і таким чином оперативно уникнути фінансових ускладнень і забезпечити платоспроможність підприємства.

Платіжний календар складається з двох розділів. У першому розділі вказуються всі види витрат (платежів) підприємства за плановий період: на виплату заробітної плати і прирівняних до неї платежів; суми податків і платежів, що сплачуються в бюджет і позабюджетні фонди; на оплату рахунків постачальників за товарно-матеріальні цінності й надані послуги, виконані роботи з капітального будівництва та капітального ремонту; суми сплачуваної простроченої кредиторської заборгованості; суми кредитів і відсотків, що погашаються за ними; інші види платежів. У другому розділі відображаються залишки коштів за рахунками в банках та в касі підприємства, а також очікуваних надходжень коштів з різноманітних джерел: виручка від продажу основних фондів і товарно-матеріальних цінностей; надходження від погашення дебіторської заборгованості, з централізованих джерел, у вигляді кредитів банків та ін.

Касовий план – це план обороту готівки підприємства, необхідний для контролю за їх надходженням і витрачанням. Він складається за типовою формою на квартал і у встановлені строки передається в кредитну установу, з якою підприємство складає договір про розрахунково-касове обслуговування. Касовий план потрібний підприємству для того, щоб більш точно визначити розмір зобов’язань перед працівниками з заробітної плати, нарахувань на заробітну плату та інших виплат.

Розрахунок потреби в короткотермінових кредитах здійснюється таким шляхом:

- розраховується сума необхідних фінансових ресурсів;

- визначається частка, яка буде профінансована за рахунок власних коштів;

- визначається обсяг, який буде покрито за рахунок кредиту (шляхом віднімання від необхідних коштів суми наявних власних фінансових ресурсів).

Запитання для самоконтролю

  1. Що таке фінансове планування, його призначення та завдання?

  2. Яка сутність перспективного планування на підприємстві?

  3. Яке призначення поточного планування?

  4. Що таке фінансовий план, та з яких розділів він складається?

  5. Яким є завдання платіжного календаря, та на який термін він складається?

  6. З якою метою складають касовий план підприємства?

  7. Які ви знаєте основні методи фінансового планування.

  8. Яким є порядок складання балансу доходів і видатків.

  9. Які вихідні дані потрібні для складання балансу доходів і видатків?

  10. Який склад розділу „Доходи і надходження коштів” балансу доходів і видатків?

  11. Які складові включає другий розділ балансу доходів і видатків?

  12. Яку інформацію містить розділ балансу доходів і видатків „Кредитні взаємовідносини з банками”?

  13. Які статті містить четвертий розділ балансу доходів і видатків?