Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Рудницька О.М..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
660.99 Кб
Скачать

8.2. Перспективне фінансове планування

В умовах ринкової економіки для вирішення виробничих або комерційних завдань, які потребують вкладення коштів, необхідна розробка внутрішнього документа фірми – бізнес-плану підприємства, що відноситься до перспективного планування. Він складається на період від трьох до п'яти років, оскільки планові розробки на більш тривалі періоди можуть бути недостовірними.

Бізнес-план — це письмовий документ, в якому викладено сутність підприємницької ідеї, шляхи й засоби її реалізації та охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним. Бізнес-план підсумовує ділові можливості та перспективи, пояснює, як ці можливості можуть бути реалізовані існуючою командою менеджерів.

У бізнес-плані формулюються перспективи та поточні цілі реалізації ідеї, оцінюються сильні й слабкі сторони бізнесу, наводяться результати аналізу ринку та його особливостей, викладаються подробиці функціонування підприємства за цих умов, визначаються обсяги фінансових і матеріальних ресурсів для реалізації проекту.

Традиційно бізнес-план розглядається як інструмент залучення необхідних для реалізації проекту фінансових ресурсів. Зовнішні інвестори та кредитори ніколи не вкладатимуть гроші в бізнес, якщо не ознайомляться з ретельно підготовленим бізнес-планом. Такий план має переконати потенційних інвесторів у тому, що підприємницький проект має чітко визначену стратегію успіху та заслуговує на фінансову підтримку.

Бізнес-плани можна поділити за певними ознаками:

- за сферою бізнесу (виробництво, будівництво, роздрібна та оптова

торгівля, надання послуг, посередницька діяльність тощо);

- за масштабами бізнесу (великий, середній, малий);

- за характеристиками продукту бізнесу (традиційний, принципово новий, виробничо-технічного чи споживчого призначення).

Процес складання бізнес-плану є специфічним у кожному конкретному випадку. Тому практично неможливо дати якусь універсальну (стандартну) схему його розробки. Найбільш складною є процедура опрацювання бізнес-плану для започаткування нового бізнесу. Узагальнення підприємницького досвіду дає змогу виділити в процесі розробки такого бізнес-плану три стадії:

початкову, підготовчу, основну. Якщо йдеться про розробку бізнес-плану для розширення вже наявного бізнесу, то необхідність у початковій стадії відпадає. Обґрунтовуючи проект удосконалення діяльності підприємства, теж можна обмежитися лише основною стадією.

8.3. Поточне планування фінансової діяльності

Поточне фінансування фінансової діяльності – це формування системи фінансових планів розвитку підприємства на майбутній період по окремих аспектах його фінансової діяльності, яка дозволяє визначити всі джерела фінансування діяльності підприємства, сформувати систему його доходів і видатків, забезпечити постійну платоспроможність підприємства, визначити структуру його активів і пасивів на кінець планового періоду. За період поточного планування приймається рік з розподілом показників по кварталах.

Порядок складення фінансового плану державними підприємствами (крім казенного) закріплений наказом Міністерства економіки України від 25.12.2000р. № 277 “Про затвердження Положення про порядок складення річного фінансового плану державними підприємствами”. Для підприємств інших форм власності це Положення носить рекомендаційний характер, однак воно є необхідним атрибутом при отриманні кредитів і розробці бізнес-планів. Поточне фінансове планування полягає в розробці конкретних фінансових планів, що подані у табл. 8.1.

Таблиця 8.1

Характеристика фінансових планів

Вид плану

Мета плану

Показники

План доходів і витрат за основними напрямами діяльності

визначення суми чистого прибутку, яка залишається в розпорядженні підприємства

обсяг виробництва продукції;

сума доходів від реалізації продукції;

сума постійних і змінних витрат;

ставки й сума основних податкових платежів;

сума балансового і чистого прибутку підприємства.

План надходження і витрачання грошових коштів

забезпечення постійної платоспроможності підприємства на всіх етапах планового періоду

у розділі “Надходження коштів” планується залучення грошових активів від реалізації продукції (товарів, послуг), реалізації іншого майна, стягнення простроченої дебіторської заборгованості та з інших джерел;

у розділі “Витрачання грошових коштів” передбачається їх використання на купівлі сировини, матеріалів і товарів; малоцінних і швидкозношуваних предметів; оренду й утримання основних фондів і на інші цілі.

Балансовий план

визначення можливості приросту окремих активів і формування оптимальної структури капіталу підприємства, яка забезпечує фінансову стійкість його розвитку

під час планування активів оптимізується співвідношення оборотних і необоротних їх видів, а в складі оборотних – окремих їх груп за рівнем ліквідності;

під час планування пасивів оптимізується співвідношення власних і позичених коштів, а в складі позичених – короткострокових і довгострокових зобов’язань.

План формування і використання фінансових ресурсів

акумуляція та цілеспрямоване витрачання фінансових ресурсів, які забезпечують стратегічний розвиток підприємства в плановому періоді

у розділі “Джерела формування фінансових ресурсів” - сума чистого прибутку, що спрямовується на виробничий розвиток; сума амортизаційних відрахувань сума коротко- і довгострокових кредитів, і інші джерела формування фінансових ресурсів;

у розділі “Напрямки використання фінансових ресурсів” - капітальні вкладення на розвиток основних засобів; фінансування приросту оборотних активів; вкладення в нематеріальні активи; приріст довгострокових фінансових вкладень, тощо.

До річного фінансового плану державного підприємства згідно затвердженої форми включаються основні показники, які характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства у плановому році, в тому числі фінансовий результат діяльності підприємства, основні джерела формування та надходження коштів з метою забезпечення потреб діяльності та розвитку підприємства, виконання його зобов’язань, перш за все, зобов’язань по сплаті податків та обов’язкових платежів.

Для перевірки того, наскільки правильно складено баланс з точки зору взаємопогодженості окремих дохідних і видаткових статей і подальшого контролю за додержанням використання окремих видів доходів і надходжень за цільовим призначенням, у практиці фінансового планування вдаються до складання спеціальної перевірочної таблиці, так званого шахового балансу. По вертикалі групуються видатки в розрізі джерел їх покриття, а по горизонталі — розподіл доходів (прибутку та ін.) за напрямками їх використання. Така таблиця дає можливість збалансувати доходи і витрати по статтях, виявити цільовий характер використання доходів і надходжень, знайти резерви отримання грошових коштів.